Alberto Contador in rijtje der groten
De eindzege van Alberto Contador is in de slotrit van de Vuelta niet meer in gevaar gekomen. De Spanjaard won eerder dit jaar al de Giro en vorig jaar de Tour en komt zo in het rijtje van toppers die alle drie de grote Rondes op hun naam hebben staan. In de straten van Madrid ging de zege na een spurt naar de Deen Matti Breschel van CSC. De puntentrui is voor Greg Van Avermaet.
In veertien maanden
Contador is de vijfde renner is die de drie grote rondes op zijn naam schrijft. Eerder gingen Bernard Hinault, Eddy Merckx, Felice Gimondi en Jacques Anquetil hem voor. Contador, goed vier jaar geleden tijdens de Ronde van de Asturias als gevolg van een aangeboren afwijking in de hersenen plots ten val gekomen waarna hij een hersenoperatie van vijf uur moest ondergaan, deed het in tegenstelling tot zijn voorgangers in amper veertien maanden. In juli 2007 was Contador de beste in de Tour, op 1 juni 2008 won hij de Giro nadat hij uit vakantie was teruggeroepen om in Palermo aan de start te verschijnen. Nog eens goed drie maanden later is hij dus ook een Vueltazege rijker.
Beste klimmer
Waarmee hij de huidige Spaanse dominantie in het rondewerk extra in de verf zet, want tussendoor won Carlos Sastre de Tour 2008, waar Contador met zijn Astanateam niet eens welkom was. Wat deze Vuelta betreft, is Contador de verwachte en terechte winnaar. De wellicht allerbeste klimmer van het moment had aan één weekend in Asturië genoeg om zijn eindzege veilig te stellen. Op de flanken van de Angliru en een dag later op de Puerto de San Isidro mepte hij zijn tegenstanders knock-out.
Knecht Leipheimer
De enige die, vooral dankzij zijn twee tijdritzeges, in Contadors buurt kon blijven, was Levi Leipheimer. Een echte concurrent kon je de Amerikaan echter bezwaarlijk noemen. Hij is immers een ploeggenoot en had nog voor de start van de Vuelta te kennen gegeven dat hij niet voor eigen rekening zou rijden, maar in de rol van knecht zou kruipen. Alejandro Valverde gaf bij momenten een goede indruk, maar hij had twee dagen voor de rit met aankomst op de Angliru zijn kansen op eindwinst reeds verspeeld door op weg naar Suances in de gietende regen ruim drie minuten prijs te geven.
Sterke Gesink
Ook Contadors andere concurrenten waren gewoon niet goed genoeg. Nummer drie in de eindstand Carlos Sastre was niet dezelfde als die van de Tour, nummer vier Ezequiel Mosquera was al blij één plaatsje beter te kunnen doen dan een jaar geleden. De Nederlanders kunnen anderzijds wel verheugd zijn over de 22-jarige Robert Gesink, die bij zijn debuut in een grote ronde meteen knap in de top tien reed.
Vijf keer België
Ook voor de Belgen leverden drie weken Spanje heel wat moois op. Dankzij Tom Boonen (2), Greg Van Avermaet en Wouter Weylandt mochten we maar liefst vier ritzeges noteren. Voor een betere balans moeten we al terugkeren naar 1984, toen Noël Dejonckheere (3), Guido Van Calster (2), Jef Lieckens (2), Michel Pollentier, Roger De Vlaeminck en Daniel Rossel maar liefst tien bloemtuilen meebrachten naar België.
Valpartij met Kaisen
Vandaag in de slotrit barstte na een trage aanloop de strijd zoals verwacht pas in de straten van Madrid los. De enige aanval die naam waardig werd opgezet door Jesus Rosendo, Emanuele Bindi en Valerio Agnoli. Meer dan 35 seconden bonus kregen ze van een voortrazend peloton niet. Rosendo probeerde het nog even alleen, maar vooral Euskaltel in dienst van Koldo Fernandez zorgde voor de samensmelting.
In de slotkilometers werd het peloton nog opgeschrikt door een val met Olivier Kaisen, Ivan Santamorita en Joaquin Rodriguez, zesde in het klassement, als belangrijkste slachtoffers. In de sprint zelf kwam Matti Breschel er knap uit om zijn zesde zege van het seizoen te boeken. Eerder won hij onder meer een rit in de Ster Elektrotoer. (belga/odbs)