Zondag 11/04/2021

"Albert wees Delphine aan de telefoon af nadat zij tot haar zestiende bij hem woonde"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Koning Albert heeft letterlijk aan de telefoon gebroken met Delphine Boël, zijn onwettige dochter die tot haar zestiende bij hem woonde". Dat zei journalist Mario Danneels tijdens 'De Ochtend'. Nagenoeg alle krantencommentatoren vragen zich af waarom Boël precies nu naar de rechtbank stapt om via een DNA-test het vaderschap van de koning af te dwingen.

Mario Danneels: "Kabinetschef van de koning stelde voor dat Delphine zou verdwijnen"
"Ik ken haar vooral als bijzonder symapthiek, iemand die met beide voeten in het leven staat", zegt journalist Mario Danneels die in 1999 het bestaan van Delphine Boël, de onwettige dochter van koning Albert, naar buiten bracht. Tijdens 'De Ochtend' verwonderde Danneels zich over het feit dat Boël nu naar de rechtbank stapt om met een DNA-test het vaderschap van de koning af te dwingen.

"Het is verrassend, vooral omdat Delphine er de laatste jaren vrede mee leek genomen te hebben dat haar vader haar nooit zou erkennen en dat ze hem nooit meer zou zien. Ze is onlangs nog onterfd door Jacques Boël. Dat kan ook een rol spelen. Of ze is gewoon van gedacht veranderd".

"Ik denk dat we niet mogen vergeten dat Delphine hem tot haar zestiende wel altijd als een vaderfiguur in haar leven had. Albert woonde op dat moment ook echt in bij Sybille en Delphine en niet bij Paola. Van de ene dag op de andere is hij gewoon verdwenen".

"Ze is natuurlijk gekwetst door wat er gebeurd is. Ze is letterlijk afgewezen geweest door haar vader aan de telefoon. Albert is toen woedend uitgebarsten en heeft geroepen dat hij er niets meer mee te maken wil hebben en dat ze zijn dochter niet is. Delphine antwoordde dat ze de ogen van wijlen koningin Astrid (Alberts moeder) heeft. Toen is hij helemaal ontploft en heeft hij alle contact verbroken. Kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou heeft zelfs voorgesteld dat ze zou verdwijnen, en dat is natuurlijk ook niet in goede aarde gevallen".

Hilde Sabbe: "Een mooie kans gemist"
"Een mooie kans. Een mooie kans om al die mooie woorden over samenhorigheid, eendracht en harmonie de klank van waarheid mee te geven". Dat schrijft columniste Hilde Sabbe in Het Laatste Nieuws. Bij Jan Hautekiet stelde ze vanochtend dat er niets erger bestaat dan niet erkend te worden door je verwekker. Je kan het interview hier beluisteren.

De Morgen: "Papa, zie mij graag"
In De Morgen vraagt Yves Desmet zich af wat de motivatie van Delphine Boël is om nu via gerechtelijke weg de erkenning van het vaderschap van koning Albert af te dwingen. "Mogelijk speelt de erfenis voor een stuk mee, zeker nadat ze door haar stiefvader onterfd is geworden, maar anderzijds is Boël een dame die niet bepaald nooddruftig kan genoemd worden".

"De meest logische verklaring is die van het hart. De noodkreet 'papa zie mij graag,' die nu al jaren door het hof met een zelden geziene protocollaire hardvochtigheid wordt genegeerd. Of dat een verstandige keuze is, is maar zeer de vraag".

De Standaard: "De schande komt voort uit de onwil van de patriarch om zijn verantwoordelijkheid te erkennen"
"In een moderne samenleving heeft iedereen het recht zijn afstamming te kennen", schrijft Bart Sturtewagen in De Standaard. "Desnoods een DNA-test afdwingen, hoort er gewoon bij".

"De schade die de monarchie lijdt, is niet dat er buiten het officiële paleisgezin ook natuurlijke nakomelingen zijn. De schade, en de schande, komt voort uit de onwil van de patriarch om zijn verantwoordelijkheid te erkennen. Die hardvochtigheid maakt het gesoigneerde plaatje stuk. En dan blijft er niets meer over".

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Laatste Nieuws: "Vreemd genoeg blijft prins Laurent buiten de zaak staan"
"Delphine vernedert koning", titelt Het Laatste Nieuws. De krant plaatst foto's naast elkaar van enerzijds Delphine Boël en anderzijds koning Albert, kroonprins Filip en prinses Astrid en stelt vast dat ze allemaal toch wel heel erg op elkaar lijken. In een apart artikel worden de fysieke kenmerken van eiser en verweerders naast elkaar gelegd.

In zijn edito vraagt Luc Van der Kelen zich af waarom Delphine de jongste prins niet dagvaardt. "Vreemd genoeg blijft prins Laurent buiten de zaak staan. Heeft dat te maken met de vriendschap tussen de prins en Delphine? Of heeft ze twijfels over de afstamming van Laurent?"

Het Nieuwsblad: "De koning toont vooral hoe het niet moet"
Volgens Liesbeth Van Impe reageerde het hof met dichtgeknepen billen op deze nieuwe wending. "Wat overblijft is een vader die weigert zijn dochter te erkennen. Een vader die een vergissing beging, maar intussen al decennia doet alsof de dochter die daar het gevolg van is, zelf de vergissing is. En dat in een tijd dat heel wat Belgen zelf in allerlei ingewikkelde gezinssituaties verzeild geraakt zijn en daar het beste van proberen te maken. De meeste mensen doen dat trouwens met meer waardigheid en respect dan de koning. Moreel gezag? De koning toont vooral hoe het niet moet".

Gazet Van Antwerpen: "Een vorm van erkenning zou koning Albert gesierd hebben"
Gazet Van Antwerpen is niet de enige krant die verwijst naar de reactie van wijlen president François Mitterrand van Frankrijk toen hij geconfronteerd werd met een buitenechtelijke dochter.

"'Et alors?', antwoordde hij. Het was onmiddellijk gedaan met de smeuïge verhaaltjes. Koning Albert had ook beter zo gereageerd. Een vorm van erkenning zou hem gesierd hebben. En is ze niet zijn dochter, dan had hij het gewoon formeel moeten ontkennen"

De Morgen: "Vraag naar het DNA van Albert is op zich al criminaliserend"
"Een DNA-test zal Delphine niet helpen aan de erkenning dat koning Albert haar biologische vader is", schrijft Hugo Camps op de voorpagina van De Morgen. "Zelf overtuigt ze ook niet echt met haar late riedel over bloedbanden. Haar hang naar verwantschap lijkt me zakelijker. Wel is de vraag naar het DNA van Albert op zichzelf al criminaliserend".

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234