Vrijdag 15/01/2021

albert en paola op audiëntie bij paus Benedictus XVI

Het imago van prins Filip moest na het debacle in Zuid-Afrika dringend worden opgekrikt

'Een hoogtepunt in de winter van hun leven'

Paus Benedictus XVI heeft de Belgische koninklijke familie in privéaudiëntie ontvangen. Alleen prins Laurent, zijn vrouw Claire en Fabiola ontbraken op het appel. Met hun bezoek knopen de royals aan bij een traditie van het Belgische koningshuis, dat er een erezaak van maakt binnen het jaar bij een nieuwe paus op bezoek te gaan. En op een privéaudiëntie kan Filip weinig fout doen.

Brussel

Eigen berichtgeving

In de ruimte is er geen protocol, maar in het Vaticaan wel. Koningin Paola, prinses Mathilde en prinses Astrid legden het bezoek gesluierd af. "Een usance", zegt royaltywatcher Jan Van den Berghe. "Vrouwen die bij de paus op audiëntie gaan, dragen een sluier. Het is meer een uiting van respect dan van vroomheid."

Toch is het niet toevallig dat alleen de vroomsten onder de Belgische royals zaterdag naar Rome vlogen. Laurent en Claire, die als enigen van de koninklijke familie geen deel uitmaken van de charismatische beweging, bleven thuis. Ook Fabiola was er niet bij, maar dat kan andere redenen hebben. Prins Lorenz, de man van Astrid, woonde de audiëntie eveneens bij, net als hun kinderen.

Hoewel het om een privéactiviteit van de koning ging, konden camera's het bezoek vastleggen. Ook dat is geen toeval. Na het debacle van Filip in Zuid-Afrika, zo treffend geïllustreerd door het geslaagde parcours dat zijn vader Albert gelijktijdig aflegde in Litouwen, diende het imago van de kroonprins dringend te worden opgekrikt. En wat beter om mee te koketteren dan het diepchristelijke geloof van de Saksen-Coburgs, wellicht nog het laatste onderwerp waarin vader en zoon elkaar kunnen vinden.

"Ach, zo spectaculair was het ook weer niet", meldt Kamervoorzitter Herman Decroo (VLD) telefonisch, onderweg naar de Ronde van Vlaanderen. "Integendeel, het is een traditie dat ons koningshuis binnen het jaar na de installatie van een nieuwe paus op audiëntie gaat. Ik heb dat altijd zo geweten." Hoewel het ging om een audiëntie van het ene staatshoofd bij het andere - de paus regeert immers over het Vaticaan als een theocratie - had het bezoek geen staatkundig belang en moest het niet worden gedekt door de regering. "Men moet mij dus ook niet vragen wat daar besproken is", zegt Decroo. "Dat is privé. En nee, ik zal het de koning ook niet vragen als ik straks naast hem zit bij de aankomst van de Ronde van Vlaanderen."

Royaltywatcher Jan Van den Berghe kan niet anders dan beamen dat het bezoek van de Saksen-Coburgs kadert in een traditie. "Koning Juan Carlos van Spanje en zijn vrouw Sofia hebben het ook gedaan, net als de Grimaldi's en het vorstendom Liechtenstein." Voor de rest telt Europa nog maar weinig christelijke staatshoofden. De Scandinavische koningshuizen zijn lutheraans, Nederland is protestants en Groot-Brittannië anglicaans.

Behalve aanknopen bij een traditie ziet Van den Berghe ook een historische context. "Paola is Italiaans, en zij en Albert hebben elkaar na een woelig leven toch weer gevonden mede dankzij het geloof. Bovendien leerden de twee elkaar kennen op de inwijding van Johannes XXIII. Albert was, toen nog als prins, naar de inauguratie gestuurd als vertegenwoordiger van België. Nu als vorsten opnieuw bij de paus op audiëntie gaan is toch een hoogtepunt in de winter van hun leven."

Toch zijn niet alle vorstelijke audiënties bij de paus goed afgelopen. Tijdens een ontmoeting in 1961 tussen paus Johannes XXIII en Boudewijn en Fabiola kon het Belgische vorstenpaar niet geheimhouden dat Fabiola zwanger was. Het nieuws raakte bekend nog voor de regering op de hoogte was gebracht, wat tot een grote rel leidde. Drie weken later moest het paleis meedelen dat Fabiola een miskraam had gehad.

(SS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234