Dinsdag 22/06/2021

Media

Albers naar Het Laatste Nieuws: onmogelijke transfer of logische overstap?

Albers in Tour & Taxis, waar De Tijd gevestigd is. Op 1 juni verhuist ze naar de lokalen van De Persgroep. Beeld Stefaan Temmerman
Albers in Tour & Taxis, waar De Tijd gevestigd is. Op 1 juni verhuist ze naar de lokalen van De Persgroep.Beeld Stefaan Temmerman

Na een moeizame zoektocht heeft Het Laatste Nieuws een nieuwe hoofdredacteur. Isabel Albers (44) maakt de oversteek van zakenkrant De Tijd naar de populairste krant van het land. Een onmogelijke transfer of een logische overstap?

Wanneer Persgroep-CEO Christian Van Thillo de troepen zelf komt toespreken, is het menens. De redactie van Het Laatste Nieuws wist gisterenmorgen dus meteen dat er groot nieuws te verwachten viel toen Van Thillo er zijn opwachting maakte. Het was bovendien geen geheim dat er al een tijd gezocht werd naar een nieuwe hoofdredacteur. Sinds Margot Moeseke in augustus vorig jaar een stap achteruit zette, moest Wim Verhoeven de krant in zijn eentje in goede banen zien te leiden. Een situatie die op lange termijn onhoudbaar was. Bovendien was het al een tijdje duidelijk dat de krant moest vernieuwen en dat die klus te groot is voor een man alleen.

Dat Van Thillo de komst van een nieuwe hoofdredacteur kwam aankondigen, was dus geen verrassing, de naam van de vrouw in kwestie was dat wel. Isabel Albers, sinds vijf jaar hoofdredacteur van zakenkrant De Tijd wordt vanaf 1 juni algemeen hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws. Voortaan zet ze de strategische lijnen uit bij de grootste krant van het land. Dat zal ze doen samen met huidig hoofdredacteur Wim Verhoeven en Dimitri Antonissen, die zich vooral met de onlinepoot van de krant bezig houdt.

"Niet elkaar tegengestelde"

Een overstap dus van een ernstige zakenkrant naar een populaire titel voor een breed publiek. En dat is minder vreemd dan het op het eerste gezicht misschien lijkt, vindt Koen Verwee, CEO van De Persgroep Publishing. "Het is niet zo dat die twee titels elkaars tegengestelde zijn. Het Laatste Nieuws is een heel gelaagde krant, die daardoor een divers publiek uit alle sociale klassen, ook de allerhoogste, bereikt. Alleen heeft de buitenwereld daar vaak een verkeerd beeld van."

Bovendien, zegt Albers, hebben beide kranten hun parler-vrai gemeen. "Het zijn twee totaal verschillende kranten, maar ze zeggen allebei op hun domein rechttoe, rechtaan waar het op staat."

Dat de Persgroep-top bij Albers terechtkwam, heeft ze ook te danken aan het parcours dat ze de voorbije jaren aflegde. "Isabel is erin geslaagd om De Tijd van een krant naar een multimediaal merk te laten evolueren en heeft er een geïntegreerde redactie uitgebouwd waarbij online en print naadloos in elkaar overlopen", legt Verwee uit. "Dat is precies de oefening waar we bij Het Laatste Nieuws ook voor staan."

Juiste vaardigheden

Dirk Velghe, algemeen directeur bij Mediafin, het bedrijf boven De Tijd dat in handen is van De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen) en Rossel (Le Soir), ziet nog een andere, meer pragmatische reden waarom Albers nu naar Het Laatste Nieuws verkast. "Het hoofdredacteurschap van een krant is een heel specifiek beroep. In een beperkt gebied als Vlaanderen zijn er slechts een klein aantal mensen die over de juiste vaardigheden beschikken voor die functie."

Velghe viel dan ook niet helemaal uit de lucht toen Albers hem vorig weekend vertelde dat er wel heel nadrukkelijk aan haar mouw werd getrokken. "De Persgroep heeft de gewoonte om talent zo veel mogelijk binnen de eigen groep te houden. De transfer van Isabel past perfect in die strategie."

Toch had het behoorlijk wat voeten in de aarde om Albers bij De Tijd los te weken. De eerste gesprekken dateren van vorig jaar. Toen al zag de Persgroep-top in haar het journalistieke zwaargewicht dat in staat zou moeten zijn om de zware erfenis van Paul Daenen te dragen. Die stond bijna twintig jaar aan het hoofd van Het Laatste Nieuws en maakte de krant, samen met cohoofdredacteur Jaak Smeets, tot de populairste van het land. Nu Daenen naar Denemarken trekt als adviseur voor de krantentitels die De Persgroep daar bezit, werd zijn opvolging een steeds prangender dossier.

Maar Albers hield de boot af en dus kwamen ook andere kandidaten in beeld. Kris Hoflack bijvoorbeeld, algemeen hoofdredacteur bij VTM Nieuws. En Liesbet Vrieleman, in een vorig leven een van de hoofdredacteurs van de VRT-nieuwsdienst en de voorbije paar jaar programmadirecteur bij VIER en VIJF, tot ze daar begin dit jaar vertrok. Hoflack had, net als Albers, weinig zin om zijn huidige post te verlaten maar Vrieleman had wel oren naar het aanbod van De Persgroep.

Liesbet Vrieleman, die gisteren niet wou reageren, leek de nieuwe hoofdredacteur te gaan worden tot er in de laatste rechte lijn toch nog een kink in de kabel kwam. Terug naar af dus, waardoor Albers, die sowieso kandidate nummer één was, opnieuw in beeld verscheen. De druk werd de afgelopen week opgevoerd, waarna Albers uiteindelijk overstag ging.

Centrale rol voor online

Het lijkt vreemd dat het vinden van een hoofdredacteur voor de grootste krant van het land uitmondt in een calvarietocht, maar Koen Verwee ziet dat anders. "Net omdat je te maken krijgt met zo'n grote krant en zo'n grote redactie is het hoofdredacteurschap van Het Laatste Nieuws een heel uitdagende job."

En dan zijn er nog de randomstandigheden. Het is geen geheim dat de digitalisering de volledige krantenmarkt onder druk zet. Net om daar een antwoord op te vinden werd bij Het Laatste Nieuws een stuurgroep in het leven geroepen die de voorbije maanden de grote toekomstlijnen uittekende. Zo wordt de redactiestructuur en de workflow binnenkort grondig bijgestuurd. Online zal daarin een centrale rol spelen.

"Ik kan naar Het Laatste Nieuws meebrengen hoe je een digitale versnelling doorvoert", zegt Albers daarover. "Het Laatste Nieuws is op dat vlak een ander model dan De Tijd, maar het zijn wel twee merken die alles in zich hebben om het waar te maken in het digitale tijdperk. Je ziet dat uitgevers overal ter wereld zoeken naar antwoorden over hoe ze dat moeten aanpakken, maar ik geloof rotsvast dat het de sterke merken zullen zijn die overblijven in het digitale tijdperk."

Welke accenten Albers zal leggen wil ze voorlopig liever niet kwijt. "Die primeur is voor de redactie van Het Laatste Nieuws." Een radicale koerswijziging hoeven trouwe lezers van de krant alvast niet te vrezen, zegt Verwee. "Isabel is iemand die altijd eerst aan het belang van haar lezers denkt. Dat zal bij Het Laatste Nieuws niet anders zijn."

Die krant mag dan eindelijk zijn hoofdredacteur hebben, door het vertrek van Albers moeten ze nu bij De Tijd op zoek naar een opvolger. Velghe zegt het vertrek van Albers te betreuren maar is er tegelijk ook zeker van dat er bij zijn krant voldoende talent aanwezig is om dat vertrek op te vangen. Eerstdaags wordt een hoofdredacteur ad interim aangesteld, daarna wil Velghe in alle rust en op een degelijke manier op zoek naar een opvolger voor Albers. "Isabel heeft onze krant de voorbije jaren intelligent weten te verbreden met een aanzienlijke groei tot gevolg. Nu is het aan ons om iemand te zoeken die er voor kan zorgen dat die groei zich doorzet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234