Donderdag 22/08/2019

Albanië wacht nog altijd op uitslag stembusgang

In Brussel heerst ongenoegen over de zaak, vooral omdat Albanië in het recente verleden een slechte reputatie had inzake verkiezingen, die steevast werden overschaduwd door fraude en electoraal geweld. Buitenlandse waarnemers hebben daar deze keer niets over gemeld.

De uitslag zou een invloed kunnen hebben op de bereidheid van het land om nauwere banden aan te knopen met de Europese Unie. Albanië is sinds april lid van de NAVO, maar moet nog bewijzen dat de democratie dusdanig is geëvolueerd dat een lidmaatschap van de EU tot de mogelijkheden behoort. Het uitblijven van de uitslag schept alvast geen positief beeld.De campagne werd de voorbije weken ontsierd door geweld. Een activist werd doodgeschoten, een lokaal partijkopstuk kwam om het leven bij een bomexplosie en lokale partijlokalen werden regelmatig geviseerd met molotovcocktails. Er waren 3,1 miljoen stemgerechtigden, maar 250.000 van hen konden hun stem niet uitbrengen omdat ze geen identiteitskaart hebben. Ook dat wordt als niet normaal beschouwd voor een land dat kandidaat-EU-lid wil zijn.

Gesjoemel en geweld

De verkiezingen werden van nabij gevolgd door zo’n 450 internationale waarnemers, hoofdzakelijk van de EU en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Die hebben alvast vastgesteld dat er minder onregelmatigheden zijn gebeurd dan tijdens vorige verkiezingen. Sinds de val van het communisme begin de jaren negentig werden verkiezingen in Albanië wel vaker gekenmerkt door gesjoemel en geweld. Op dringende vraag van de Europese Unie voerde Albanië daarom vorig jaar een nieuwe kieswet in. Die zou het risico op fraude moeten beperken. In de wet staat overigens dat minstens 30 procent van de 140 parlementsleden een vrouw moet zijn.Volgens de peilingen zal er nipt verschil zijn tussen de conservatieve partij van eerste minister Sali Berisha en de socialisten van Edi Rama, de kleurrijke burgemeester van Tirana. Peilingen hebben het over 76 zetels voor Berisha op een totaal van 140 in het parlement van Tirana. Edi Rama en zijn socialisten zouden genoegen moeten nemen met 60 zitjes; andere peilingen geven Berisha een kleinere voorsprong.Buitenlandse diplomaten hebben de politici aangespoord niet te snel hun overwinning uit te roepen om geweld te vermijden, maar zijn toch wel verbaasd over het lang uitblijven van de definitieve resultaten. De twee toppolitici zijn ook nog niet overgegaan tot het voorbarig uitroepen van de overwinning en hebben in die zin wel naar de buitenlandse waarnemers geluisterd. Berisha zei zelfs: “Ik roep de mensen op te wachten op het definitieve resultaat zonder al zegebulletins te verspreiden.” Rama zei dat “de echte uitslag nog in de stembussen zit” en dat “geduld nodig is”. Wel heeft Rama eraan toegevoegd dat onregelmatigheden zijn vastgesteld en dat zijn partij overweegt daar klacht tegen in te dienen bij de kiescommissie.Beide topkandidaten hebben hun kiespubliek beloofd Albanië dichter bij de Europese Unie te brengen. Dat is trouwens de wil van het grootste deel van de Albanezen, die vooral ook bevreesd zijn voor de economische toekomst van hun land. Na 45 jaar isolatie onder een hard communistisch regime is de Albanese economie aan licht herstel toe, mede door de goede relaties die het kleine land met zijn buren (Griekenland, Italië, Macedonië, Kosovo) heeft weten op te bouwen. Het Middellandse Zeeland heeft de harde klappen van de mondiale recessie redelijk goed opgevangen, maar vreest dat een achteruitgang van zijn jaarlijkse economische groei op komst is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden