Virusvarianten
Alarmstemming in Nederland om Britse variant
In Nederland heerst er steeds meer een alarmstemming over de veel besmettelijkere Britse coronavariant. Verschillende experts trekken aan de alarmbel, zo schrijft de krant Algemeen Dagblad. Nederland spoorde al bijna 100 besmettingen met de mutant op.
De variant verspreidt zich 40 tot 70 procent sneller dan het coronavirus dat wij tot nu toe kennen. Uit gelekte projecties blijkt dat de Britse variant tot 170.000 besmettingen per dag kan leiden in Nederland. Dat aantal is maar liefst vijftien keer zo hoog als de piek van de tweede golf.
“Als de Britse variant elders net zo hard toeslaat als in het Verenigd Koninkrijk, kan geen enkel zorgsysteem het aan. Niet in Duitsland, niet in Nederland, niet in Engeland”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
Jaap van Dissel, baas van het Nederlandse RIVM, noemt de situatie “zeer zorgelijk” en “redelijk dramatisch”. “In Ierland zijn regio’s met acht tot tien keer meer besmettingen dan in Nederland. Je kunt je niet voorstellen hoeveel druk dat geeft op de zorg. Deze mutant wil je gewoon niet.”
Lees ook:
‘De binnengrenzen sluiten tegen de Britse variant? Dat is symbolisch, en het komt te laat’
Extra maatregelen
Extra maatregelen lijken onvermijdelijk, beaamt Peter Rottier, emeritus hoogleraar virologie: “We moeten terug naar de manier waarop we ons tijdens de eerste golf gedroegen.”
De cijfers dalen de laatste dagen bij onze noorderburen, maar dat is het verraderlijke, zo waarschuwt Rottier. “De cijfers zullen nog wel even blijven dalen. In feite gaan er nu twee virussen rond, het oude en het nieuwe. Het oude overheerst nog en wordt kleiner. Maar onder de radar is de nieuwe variant, die nu nog heel klein is, aan het groeien. Op een bepaald moment ontstaat van onderuit een nieuwe golf, veel groter dan de golven die we kenden.”
België
Intussen is de besmetting van de eerste Belg met de Zuid-Afrikaanse covidvariant een feit. Er doken ook al acht nieuwe gevallen met de Britse variant op. Het doet de vraag om grenzen te sluiten en toerisme aan banden te leggen steeds luider klinken.