Woensdag 08/12/2021

Pensioenen

Alarmerend: Twintigers en dertigers stevenen af op lager pensioen

Frank Vandenbroucke. Beeld Bob Van Mol
Frank Vandenbroucke.Beeld Bob Van Mol

Wie nu tussen de 20 en 40 jaar is, heeft ook met de pensioenhervorming van de federale regering geen garantie op een voldoende hoog pensioen. Daarvoor waarschuwt expert Frank Vandenbroucke. 

Hebben de huidige generatie twintigers en dertigers nog wel voldoende pensioen over aan het eind van hun carrière? Het is een vaak terugkerende vraag, op het moment dat de regering het hele pensioensysteem herdenkt. We moeten allemaal langer werken, maar levert het ook iets op?

Dat is onzeker, zo blijkt uit een nieuwe nota van de Academische Raad, de groep van experts die de pensioenhervorming begeleidt. Daarin waarschuwt de Raad, voorgezeten door Vandenbroucke, dat de kwaliteit van de pensioenen voor werknemers op lange termijn niet gegarandeerd is. Hij baseert zich op een studie van het federaal planbureau. Vooral wie nu tussen de 20 en 40 is, dreigt er met zijn pensioen op achteruit te gaan.

Uit de nota blijkt dat het huidige pensioensysteem, mét de hervormingen die al zijn doorgevoerd, onvoldoende in staat is om de maatschappelijke en economische evoluties in alle omstandigheden op te vangen. Een voorbeeld: wanneer het economisch voor de wind gaat, zullen de lonen stijgen, maar volgt de hoogte van de pensioenen niet genoeg mee.

Het gevolg daarvan is dat het verschil tussen je laatste loon en je pensioenbedrag groter wordt. Nu houdt een werknemer gemiddeld 38,1 procent over, dat zou in het slechtste scenario zakken tot amper 34 procent. De koopkracht van de gepensioneerden kalft met andere woorden af. Let wel, het gaat enkel om de privésector. Ambtenaren en zelfstandigen blijven buiten schot.

Het gaat om prognoses voor de periode 2040-2060. In die periode gaan de huidige twintigers en dertigers met pensioen. "We spreken hier over de zeer lange termijn, met nog veel hypotheses", zegt Vandenbroucke in een interview in deze krant. "We willen geen paniek zaaien, we willen aandacht voor risico's die er zijn. De vraag is ernstig."

Voor Vandenbroucke ontbreekt het deze regering aan een globale visie. Het uitgangspunt daarbij moet zijn dat de kwaliteit van de pensioenen gewaarborgd blijft op lange termijn. Het befaamde puntensysteem kan het antwoord bieden. De Academische Raad vraagt in eerste plaats om te bepalen wat een kwaliteitsvol pensioen juist moet inhouden.

Het befaamde puntensysteem kan het antwoord bieden. Dat is veel minder gevoelig voor economische en maatschappelijke evoluties. Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) maakte nog geen haast om dat in voeren. Ook de sociale partners zijn niet overtuigd. "Maar we hebben nog steeds de ambitie daaarmee door te gaan", zegt zijn woordvoerder Koen Peumans. "De minister neemt dit rapport ter harte. We denken wel degelijk na over het globale plaatje, maar kunnen niet alle maatregelen tegelijk doorvoeren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234