Maandag 25/10/2021

Werkomstandigheden

Alarm om schrikbewind bij Europees platenbureau na vijfde zelfmoord

EOO-topman Benoit Battistelli. Beeld ANP
EOO-topman Benoit Battistelli.Beeld ANP

Vakbond Suepo slaat alarm over de zelfmoord van een medewerker van de Europese Octrooi Organisatie (EOO) in het Nederlandse Rijswijk. Verziekte arbeidsomstandigheden hebben volgens Suepo mogelijk bijgedragen aan de vijfde suïcide in drie jaar tijd bij het patentbureau.

De Europese Octrooi Organisatie telt ongeveer zevenduizend medewerkers verspreid over vijf kantoren in verschillende landen. Zij beoordelen patenten voor 38 aangesloten lidstaten.

Al eerder sloegen personeelsvertegenwoordigers alarm over het schrikbewind dat de Franse EOO-topman Benoît Battistelli zou voeren. De werkdruk is onder zijn leiding enorm opgevoerd, stelt Suepo, en wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden worden door Battistelli eenzijdig doorgedrukt. Wie zich kritisch uitlaat, kan represailles verwachten. Nederland heeft met een aantal andere lidstaten zijn zorgen geuit over het verharde sociale klimaat binnen de EOO. 'Mede naar aanleiding van deze signalen is er een 'social dialogue' tussen management en personeelsvertegenwoordigers gestart', schreef Nederlands staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in juli aan de Tweede Kamer.

Maar de situatie lijkt sindsdien niet verbeterd. In een brief aan de 38 vertegenwoordigers van de EOO-landen die toezicht houden op de organisatie, slaat de vakbond nu alarm over het overlijden van een 42-jarige medewerker van de vestiging in Rijswijk. Hij maakte in augustus een einde aan zijn leven, op de laatste dag van zijn vakantie.

Het is voor de vijfde keer in iets meer drie jaar tijd dat een EOO-medewerker suïcide pleegt. In 2013 sprong een medewerker onder werktijd van de zevende etage van het kantoor in Rijswijk. De andere drie gevallen van zelfmoord betroffen medewerkers van het EOO-hoofdkantoor in München.

France telecom

Vakbond Suepo trekt in de brief een vergelijking met de situatie bij France Telecom, dat in 2008 en 2009 werd geteisterd door een zelfmoordgolf onder het personeel. De vakbond wil dat het bestuur van de EOO meewerkt aan onafhankelijk onderzoek naar de arbeidsomstandigheden bij het patentbureau.

Op 26 augustus heeft de vakbond Battistelli in een brief gevraagd om een gesprek over mogelijke maatregelen om de werksituatie te verbeteren, maar dat heeft de EOO-president tot op heden geweigerd.

"Het is tragisch dat Suepo opnieuw tracht een persoonlijke tragedie te misbruiken en aanzet tot een polemiek, waar medeleven passend zou zijn", schrijft Battistelli aan de vakbond. "Het verband dat jullie lijken te trekken tussen de dood van een collega en recente hervormingen en de werksfeer in het algemeen, lijkt totaal ongepast."

Suepo stelt dat een direct verband tussen de zelfmoord en de werkomstandigheden niet is aangetoond, maar dat de Arbeidsinspectie wel in de gelegenheid zou moeten worden gesteld om onderzoek te doen naar de tragedie.

De EOO is echter niet gehouden om mee te werken aan een dergelijk onderzoek, omdat zij als internationale organisatie juridische immuniteit geniet. Zo kan het ook dat het EOO-bestuur ongestraft een uitspraak van het Haagse gerechtshof naast zich neerlegt. Het hof oordeelde in februari dat de EOO mensenrechten schendt door activiteiten van de vakbond te belemmeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234