Dinsdag 11/05/2021

Update

Alain Hubert krijgt dwangsom en beschuldigt kabinet-Sleurs van "leugens en manipulaties"

Alain Hubert bij het Prinses Elisabeth-station. Beeld ©PHILIPPE SIUBERSKI / AFP
Alain Hubert bij het Prinses Elisabeth-station.Beeld ©PHILIPPE SIUBERSKI / AFP

De rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft vandaag beslist dat de International Polar Foundation (IPF) - de Internationale Zuidpool Stichting - van Alain Hubert alle materiaal moet terugbezorgen dat Alain Hubert en tien medestanders van Belgische en Argentijnse nationaliteit hebben ontvreemd op de Belgische zuidpoolbasis Prinses Elisabeth. Aan de uitspraak is een dwangsom van 150.000 euro per persoon en per inbreuk verbonden. De IPF van Hubert slaat terug en beschuldigt het kabinet-Sleurs van "leugens, manipulaties en intimidaties."

De uitspraak van de rechter werd in de loop van vandaag aan IPF betekend. Begin november had de rechtbank in eerste aanleg Alain Hubert al de toegang tot de poolbasis Prinses Elisabeth ontzegd.

De uitspraak is een gevolg van de klacht ingediend door staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA). Eerder had de rechter verboden dat Alain Hubert nog op de zuidpoolbasis mocht komen, maar blijkbaar heeft hij zich daar niet aan gehouden. Hij en zijn kompanen plunderden de basis vorige dinsdag. Daarbij werden voertuigen, brandstof, wetenschappelijke en logistieke apparatuur ontvreemd en andere toestellen gesaboteerd. Het kabinet-Sleurs spreekt van overtredingen die "zeer ernstig en onaanvaardbaar binnen een rechtsstaat" zijn.

Het officiële elfkoppige Belgische expeditieteam BELARE 15-16 dat op 7 november 2015 naar Antarctica afreisde, ontdekte bij zijn aankomst op 18 november dat de Internationale Poolstichting "illegale praktijken heeft ondernomen die de publieke opdracht van het Belgische Poolsecretariaat en de veiligheid van de expeditieleden in gevaar kunnen brengen".

Camera's
Blijkbaar heeft IPF de controle op afstand gebruikt om de wachtwoorden te veranderen om zo de visuele controle van wat zich op het Prinses Elisabeth Station afspeelt onmogelijk te maken, zo blijkt uit gegevens van het kabinet-Sleurs. Ze lieten ook een virtueel venster "open" om het station verder te kunnen controleren, als de officiële expeditie van de Belgische staat de controle zou hebben hernomen. Ze probeerden ook de sporen van hun inbraak te wissen in het systeem, maar blijkbaar vergaten ze één camera te saboteren.

Sabotage
Naast inbraak op de basis is er ook sprake van sabotage, en van diefstal. Bij de diefstal gaat het onder meer om Toyota-voertuigen, Prinoth-voertuigen voor de voorbereiding van landingsbanen voor vliegtuigen bij het station, verplaatsbare logeereenheden voor wetenschappers, uitrusting voor de grondindicatie nodig voor de landing van vliegtuigen, gereedschappen om reparaties uit te voeren, de Terex-hijskraan .... Ook werden een deel van de voedselvoorraden, 7.000 liter brandstof en grote hoeveelheden olie meegenomen.

Blijkbaar heeft de IPF van Alain Hubert op 17 november 2015 een e-mail gestuurd naar het Poolsecretariaat om te melden dat de IPF "het materiaal van het Prinses Elisabeth Station zal gebruiken voor een privéproject". De IPF vroeg aan het Poolsecretariaat om hen het benodigde materiaal aan te leveren en stelde een samenwerking voor voor het onderhoud van het poolstation. Het Poolsecretariaat reageerde meteen per brief dat "de acties illegaal zijn en ernstige gevolgen voor de Internationale Poolstichting zullen hebben".

Op 18 november 2015 bereikte het BELARE zuidpoolexpeditieteam de Prinses Elisabeth poolbasis en stelde de plundering vast. Na beoordeling van de totale schade, besliste expeditieleider Chiara Montanari, in overleg met de directeur van het Poolsecretariaat, om de BELARE 15-16 zending hoe dan ook voort te zetten.

Herstellingswerken
De nieuwe officiële expeditie zal allicht de gevolgen ondervinden van de plundering door Alain Hubert en de zijnen. Er zullen reparatiewerken door de teams op het terrein moeten gebeuren. Bepaalde wetenschappelijke programma's zullen geschrapt of gewijzigd moeten worden en er zal extra bevoorrading nodig zijn voor het poolstation.

Het kabinet-Sleurs wijst er op dat de inbreuk van Alain Hubert niet alleen een verhoogd risico voor de veiligheid van de officiële expeditieleden met zich meebrengt, maar ook de kosten voor deze openbare opdracht nodeloos opdrijft.

Staatssecretaris Elke Sleurs Beeld PHOTO_NEWS
Staatssecretaris Elke SleursBeeld PHOTO_NEWS

IPF: "Hoog tijd dat waarheid aan het licht komt"

De raad van bestuur van de International Polar Foundation reageerde vanavond in een persbericht. IPF is, zo klinkt het, de enige eigenaar van het materiaal op de basis, dat ter beschikking wordt gesteld van het Dromlan-project van ALCI (Antarctic Logistics Centre International, nvdr), waarmee Alain Hubert een contract heeft voor de bouw van een landingsbaan op 60 kilometer van het Prinses Elisabeth zuidpoolstation.

IPF schrijft verder nog "dat het hoog tijd wordt dat de waarheid naar boven komt in deze zaak in plaats van de leugens, manipulaties en intimidatie van ambtenaren van Wetenschapsbeleid en het kabinet-Sleurs".

In het persbericht verwijst IPF onder andere naar een gerechtelijke uitspraak van 6 mei waarbij de staat veroordeeld werd tot het betalen van 2,3 miljoen euro achterstallen aan IPF en een uitspraak van 10 juli waarin de staatssecretaris werd veroordeeld voor het niet tijdig benoemen van leden van de strategische raad van het Poolsecretariaat.

Volgens IPF komt de staat haar financiële engagementen niet na en veegt ze haar voeten aan de afspraak dat IPF de geprivilegieerde partner is voor zuidpoolmissies.

De Prinses Elisabethbasis op Antarctica Beeld BELGA
De Prinses Elisabethbasis op AntarcticaBeeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234