Woensdag 14/04/2021

Interview

Alain Gerlache: ‘In zeeslagtermen: ik denk dat Coens en Bouchez door de PS geraakt en gezonken zijn’

Informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens. Het ziet ernaar uit dat hun slaagkansen bijzonder klein zijn.  Beeld Tim Dirven
Informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens. Het ziet ernaar uit dat hun slaagkansen bijzonder klein zijn.Beeld Tim Dirven

De PS heeft bij monde van Rudy Demotte de deur voor een paars-gele regering dichtgegooid. Volgens analist Alain Gerlache past dat in een partijstrategie. ‘De PS stuurt niet aan op nieuwe verkiezingen, maar houdt er wel rekening mee.’

“Wat de PS nu doet, is een poging om MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez te kenteren”, zegt Alain Gerlache, die op de Franstalige omroep RTBF vaak optreedt als ‘chroniqueur’ om de politieke toestand te analyseren. De Franstalige liberalen wilden graag met N-VA verder in een paars-gele regering om de verwezenlijkingen van de vorige regering niet af te breken. Maar die piste lijkt door de PS definitief afgeschoten.

In een interview met de RTBF zegt Demotte dat N-VA en PS “onmogelijk” samen kunnen gaan, omdat de Franstalige socialisten de communautaire eisen van N-VA niet kunnen verteren. “Anderzijds toont dit ook aan dat de lijn van de nieuwe PS-voorzitter Paul Magnette de bovenhand neemt”, zegt Gerlache. “Terwijl Elio Di Rupo veel voorzichtiger was ten opzichte van de N-VA, wil Magnette op deze manier tonen dat hij de baas is. Tant pis voor Di Rupo.”

Wat verwacht u nog van de informateurs Coens en Bouchez, die paars-geel wilden onderzoeken?

(zucht) Wat kunnen ze eigenlijk nog doen? Vrijdag rapporteren ze opnieuw aan de koning, en dan eindigt hun opdracht. Daarna is het Kerstmis. Wat kan er dus nog gebeuren? Om het in zeeslagtermen te zeggen, denk ik dat Coens en Bouchez door de PS geraakt en gezonken zijn.”

Zijn de PS en de MR dichter bij elkaar gekomen? Jean-Luc Crucke, ondervoorzitter van de MR, is het beu dat Walen behandeld worden als “Untermenschen”, zei hij. Een stevige trap naar N-VA.

“Die uithaal van Crucke tegen de N-VA is inderdaad heel straf. Dat Crucke zo sterk in de aanval gaat, betekent dat een regering met de N-VA heel moeilijk is geworden. Vooral omdat net hij de grote voorstander van de vorige Zweedse regering was, waarin de N-VA samen met de MR zat.

“Het is duidelijk dat Crucke er rekening mee houdt dat een nieuwe regering met de N-VA nog nooit zo weinig sympathie heeft gehad in Franstalig België als nu. Dat is voor de MR – die met de PS en Ecolo in een Waalse regering zit – een belangrijke evolutie.”

Valt er ook iets voor te zeggen dat de Franstaligen weinig acht slaan op de Vlaamse gevoeligheden?

“Natuurlijk. Die ‘Untermenschen’-uitspraak heeft vooral in Vlaanderen reacties uitgelokt, veel minder in Wallonië. Maar toen ik dit weekend naar De zevende dag keek, sprak Bart De Wever bijna alsof hij de voorzitter van een kartel van N-VA en Vlaams Belang was. Dat de N-VA steeds meer Vlaams Belang achternaloopt, valt in Franstalig België natuurlijk ook niet in goede aarde.

“Eigenlijk is er een totaal gebrek aan begrip voor wat leeft aan de andere kant van de taalgrens. Aan weerskanten worden alleen karikaturen van elkaars standpunten gemaakt. Het wordt alsmaar meer een botsing tussen de gemeenschappen.”

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo).

CD&V en/of cdH kunnen de paars-groene ploeg versterken met extra zetels. Dan wordt het een regenboogcoalitie.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V. De groenen vallen af in dit scenario.

De partijen moeten nu beslissen over paars-groen. Wat is volgens u nodig om dat mogelijk te maken?

“Ik weet niet of de laatste peilingen en ontwikkelingen het makkelijker maken voor Open Vld of CD&V om in zo’n coalitie te stappen. Magnette heeft verklaard dat hij de kwestie over de uitbreiding van de abortusregeling wil meenemen in de regeringsonderhandelingen. Dat is een heel grote opening naar CD&V. Maar dat ligt moeilijk voor zijn eigen PS-achterban, die voor een uitbreiding is. Net als Open Vld natuurlijk.”

Gaan we dan naar nieuwe verkiezingen?

“Dat is ook moeilijk. Maar ik heb wel de indruk dat verkiezingen minder een gevaar zouden vormen voor de Franstalige partijen dan voor de Vlaamse wat hun score betreft. Voor partijen als CD&V en N-VA geven de peilingen aan dat ze een groot risico zouden nemen. In een peiling van onder meer Het Laatste Nieuws haalt Vlaams Belang nu 27 procent. Maar die winst baart Franstaligen natuurlijk ook wel zorgen.

“Met de verklaringen van Demotte onderstreept de PS dat zij de leiding heeft in Franstalig België. En dat past precies in een pre-electorale fase. Ik zeg niet dat ze naar nieuwe verkiezingen wil, maar dit is wel de perfecte strategie. De PS kan nu tonen dat ze alles gedaan heeft om oplossingen voor alle Belgen te vinden. Zonder hun ziel te verkopen aan de N-VA.”

Alain Gerlache. Beeld rv
Alain Gerlache.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234