Dinsdag 02/03/2021

Klimaat

Al zeker bij top drie in milieuprijs: Leuven leidt de klimaatbrigade

Mohamed Ridouani, schepen van Leefmilieu, hoopt op het goud. Beeld Photo News
Mohamed Ridouani, schepen van Leefmilieu, hoopt op het goud.Beeld Photo News

Leuven wint morgen misschien de Green Leaf Award, een Europese milieubeleidsprijs voor steden tussen de 20.000 en 100.000 inwoners. Leuven staat al zeker op het podium, met een plan om CO2-neutraal te zijn tegen 2030.

Het verkeerscirculatieplan met autoluwe zones - een jaar voor Gent ermee op de proppen kwam. Collectieve wijkrenovaties, met het oog op duurzaam wonen en leven. Een energiecoach die Leuvenaars helpt om energiezuiniger te leven, op maat van het beschikbaar budget. De inspanningen om autodelen te introduceren in de stad. De aanleg van extra groenzones en het openleggen van de Dijle. Het Black Carbon-project van burgerplatform Straten Vol Leuven, waarbij vrijwilligers op de fiets de roetconcentratie in de binnenstad meten.

Structurele participatie

Met die waaier aan projecten en initiatieven wil Leuven tegen 2030 klimaatneutraal worden, als eerste stad in ons land. Dat betekent dat de uitstoot van broeikasgassen moet dalen tot die natuurlijk door planten wordt opgenomen. Concreet: alle uitstoot moet met 90 procent omlaag. Een ambitieus plan, waarvoor Leuven morgen misschien wel bekroond wordt met een European Green Leaf Award. Dat is een prijs van de Europese Commissie voor kleine steden - van 20.000 tot 100.000 inwoners - met een groots milieubeleid. De Brabanders schopten het al tot de laatste drie, samen met het Duitse Ludwigsburg en het Zweedse Växjö. Morgen valt het verdict.

De grootste troef om de hoofdvogel af te schieten? Structurele participatie. De stad richtte namelijk in 2013 de vzw Leuven 2030 op, daarin zitten meer dan 300 maatschappelijke partners zoals de KU Leuven, burgers, bedrijven, VOKA... Die bepaalt het beleid, op basis van een lijvig, resultaatgericht rapport van de KU Leuven. "De gemeenteraad staat een stuk bevoegdheid af aan de vzw en dus de gemeenschap. Die bepaalt mee het beleid."

Die aanpak werpt nu al vruchten af. Zo daalde de Leuvense CO2-uitstoot met 10 procent sinds 2010, dankzij ingrepen in mobiliteit en energieverbruik. Die uitstootniveaus zijn trouwens te raadplegen op de website van Leuven 2030. Bovendien helpt de vzw meteen een draagvlak te creëren voor de veranderingen. "Ook ons circulatieplan riep weerstand op, zoals je dat in Gent ziet", zegt Ridouani. "Maar omdat iedereen vertegenwoordigd is, worden alle ingrepen veel sneller aanvaard. Dit is hét model van de toekomst.Die inclusieve werkwijze gooit hoge ogen, ook bij de internationale jury van de Green Leaf Award. Die zwaaide al met lof voor de Leuvense benadering.

Leuven vs. Trump

Mogelijk wordt die morgen ook effectief bekroond, maar toch blijft de vraag: zijn de doelstellingen haalbaar? Het jaar 2030 zal er snel zijn, vertaalt de theorie zich wel naar de praktijk? En een tweede vraagstuk: wat haalt het allemaal uit, als Donald Trump de VS misschien terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs? Wat kan Leuven veranderen?

“We hopen natuurlijk dat Trump het bij woorden houdt, maar laten ons niet ontmoedigen. Hier zien we hoeveel steden dit probleem ernstig nemen. En zij kunnen véél veranderen.", zegt Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030. “Onze deadline ligt inderdaad niet zo ver in de toekomst, maar het doel moet tastbaar zijn”, pikt Radouani in. “Bovendien is dat gestoeld op een rapport van de KU Leuven. We moeten nog moeilijke beslissingen nemen, maar de deadline is haalbaar.”

Leuven weet morgen omstreeks 15 uur of het gelauwerd wordt. De stad hoopt op goud, maar dat is misschien niet het allerbelangrijkste, denkt Rycken. "Hier zijn geen verliezers, alleen maar winnaars."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234