Zondag 03/07/2022

CoronacrisisSportclubs

Al weken lidgeld voor niets betaald, maar lang niet alle sportclubs denken aan compensatie: ‘Clubs kunnen lidgeld ook verhogen’

Ouders zitten met vragen over de door corona geschorste trainingen. ‘Twee van de tien maanden moeten jullie de trainers niet betalen. Waarom blijft het lidgeld dan zo hoog?’ Beeld Photo News
Ouders zitten met vragen over de door corona geschorste trainingen. ‘Twee van de tien maanden moeten jullie de trainers niet betalen. Waarom blijft het lidgeld dan zo hoog?’Beeld Photo News

De lidgelden die een gemiddeld Vlaams gezin betaalt voor de hobby’s van hun kinderen lopen al snel op. Al weken is dat allemaal voor niets betaald. Maar dat wil niet zeggen dat de clubs van plan zijn om de lockdowntijd automatisch terug te betalen. Voetbal Vlaanderen suggereert zelfs dat ploegen het lidgeld zouden kunnen optrekken, omdat ze zoveel andere inkomsten missen.

Ingrid De Vos

“Twee van de tien maanden moeten jullie de trainers niet betalen. Waarom blijft het lidgeld dan zo hoog?” Zulke mailtjes krijgen ze geregeld, bij voetbalclub Eendacht Mechelen aan de Maas. “Zo’n 10 tot 15 procent van de ouders heeft ons gecontacteerd”, zegt voorzitter Dennis Hamers. “Het klopt dat we nu geen vergoedingen moeten betalen aan trainers, staf en scheidsrechters. De kosten voor verlichting vallen weg. En Voetbal Vlaanderen deed een geste. Maar 55 procent van onze kosten lopen door: de huur van ons kunstgrasplein en kantine, het vast recht voor water en energie, boekhouding. We moeten onze pleinen ook opnieuw inzaaien. En onze inkomsten vallen zo goed als droog. Bovendien vrees ik dat de sponsoring volgend jaar met 50 procent zal terugvallen: klop nu maar eens aan bij lokale zelfstandigen. Toch willen we de ouders compenseren: we hebben berekend dat we 25 euro korting kunnen geven bij herinschrijving voor volgend seizoen. Een 12-jarige moet dus 325 in plaats van 350 euro betalen voor gewestelijk voetbal. Er is wel protest van mensen die interprovinciaal voetballen: hun lidgeld is met 50 euro opgetrokken tot 450 euro, maar dat was al eerder beslist.”

Lang niet alle voetbalploegen geven zo’n korting. Secretaris-generaal Benny Mazur van Voetbal Vlaanderen suggereert zelfs dat ze kunnen overwegen om het lidgeld te verhogen. “Amateurvoetbalclubs zijn geen spaarbanken. Ze halen hun inkomsten uit lidgeld, kantine en inkom, sponsoring en evenementen,... Als de werking nog langer stilligt, gaat dat voor vele clubs echt impact hebben. De meeste proberen het lidgeld wel op het niveau van vorig jaar te houden, horen we. Wij hebben alvast de resterende bondsbijdragen kwijtgescholden. Dat gaat over een paar euro per lid, maar doorgerekend naar onze 350.000 aangeslotenen betekent dit een hele inspanning. En het is niet onze bedoeling dat alle clubs die korting gaan doorstorten aan de ouders. Wij willen in de eerste plaats de clubs zelf extra zuurstof geven. En laat ons intussen vooral hopen dat er in augustus opnieuw gevoetbald kan worden.”

Spreken met verzekering

In tal van andere sporttakken wordt evenmin gedacht aan terugbetalen. Integendeel: de Gymfederatie stuurde een brief aan individuele turners om hen te vragen hun lidgeld niet terug te vorderen. “We weten nog lang niet wanneer we kunnen heropstarten. Dit is een ramp.” Ook de Belgische Hockeybond deed al een oproep tot solidariteit. “Geen enkele club heeft nu nog inkomsten. Soms moesten ze nog extra kosten maken om hun speelvelden te laten afsluiten. Bij een aantal clubs staat het water intussen aan de lippen. We krijgen meer en meer vragen om hulp. We werken aan een pakket maatregelen die de financiële druk op onze clubs moeten verlichten. Zo praten we met onze verzekeraar Belfius, omdat er toch ook risico is weggevallen voor de hele periode dat we stilliggen. Indien er aan het eind van de rit een terugbetaling aan onze clubs volgt, zullen zij de vrijheid hebben om te beslissen of ze deze compensatie (volledig) doorgeven aan hun leden.”

Kopje onder

Bij veel zwemclubs klinkt dan weer een ander geluid: zij gaan liever zelf kopje onder dan de ouders niet terug te betalen. “Het meest heikele punt zijn de geschrapte zomerstages in het buitenland”, zegt An Rydant van de Vlaamse Zwemfederatie. “Onze clubs hebben die stages terugbetaald aan de leden, maar de hotels en luchtvaartmaatschappijen weigeren hen terug te betalen. Sommige clubs kijken op tegen een verlies tot 16.000 euro.” Toch wordt nagedacht over een terugbetaling van lidgeld of een voucher voor wie aan competitiezwemmen doet. “Als er tot eind juni niet getraind kan worden, moeten we toch iets doen.” De gewone zwemscholen hebben de lessenreeksen van april tot juni verschoven naar september. “Slechts een minderheid van de ouders wou zijn geld direct terug.”

Tennis Vlaanderen raadt clubs zelfs uitdrukkelijk aan om korting te geven op het inschrijvingsgeld. “We zitten aan het begin van het nieuwe openluchtseizoen. Zo kunnen we zoveel mogelijk leden aan boord te houden.”

Samen in de storm

Iedereen doet dus een beetje z’n zin. En wij die dachten dat betaald lidgeld recht geeft op een tegenprestatie? Simon November van Test-Aankoop bevestigt: “Een abonnement bij een club is eigenlijk een contract over de levering van bepaalde diensten, zoals een voetbal- of danstraining. Door de lockdown zijn die stopgezet. Dat is overmacht. In principe moet er in zo’n geval terugbetaald worden. Al zijn we er ons van bewust dat een volledige terugbetaling voor veel kleine clubs de doodsteek zou zijn. Iedereen moet water bij de wijn doen. Een korting bij de inschrijving volgend jaar lijkt nog het meest aangewezen.”

De Vlaamse Sportfederatie ziet dat anders. Woordvoerder Robin Ramakers: “Test-Aankoop verwijst naar het consumentenrecht. Dat geldt voor een abonnement in een fitnessclub, waar je een contract tekent. Bij ons speelt dat niet. Wij vallen onder de wetgeving voor socioculturele verenigingen. Nergens is beschreven wat zij moeten doen als hun infrastructuur door de overheid is gesloten en georganiseerde activiteiten zijn verboden. We zitten allemaal samen in de coronastorm, maar we kunnen geen algemene regeling opleggen. Iedereen neemt maatregelen aangepast aan de specifieke situatie.”

1.220 euro betaald voor de hobby’s van de kinderen, en toen legde corona alles lam

Maar liefst 1.220 euro per jaar betalen Miek Theunis en Mamadou Bobo Diallo uit Koersel voor de hobby’s van hun kinderen. “Ik gok dat zowat 20 procent ervan niet ‘gebruikt’ is door de lockdown”, zegt mama Miek. In mei betalen ze normaal lidgeld voor het jeugdvoetbal hun oudste zoon Ibrahim (14). “Vorig jaar was dat 275 euro, dit jaar is alles half maart gestopt. Allicht volgt een zomer zonder tornooien. De club liet weten dat de jongens hun gratis frietjes ter afsluiting van het seizoen nog tegoed hebben. De trainers proberen de teamspirit er in te houden met opdrachten via Facebook. De oudere spelers zijn daar echter niet warm voor te krijgen. Dat wordt puffen als ze herstarten.”

Ibrahim (14) speelt voetbal, Fatou (11) turnt, en Safia (8) is lid van een klimclub. Ze zijn ook allemaal nog lid bij de scouts. Beeld Photo News
Ibrahim (14) speelt voetbal, Fatou (11) turnt, en Safia (8) is lid van een klimclub. Ze zijn ook allemaal nog lid bij de scouts.Beeld Photo News

Zoom-trainingen

Fatou (11) traint normaal een tiental uur per week bij de turnclub. “Dat kost zo’n 450 per jaar. Het intensief programma is teruggeplooid naar twee keer per week twintig minuten conditie- en lenigheidstraining via Zoom, en WhatsApp-challenges. Fatou is blij dat haar grote turnwedstrijden nog zijn kunnen doorgaan. Dat was bij sommige van haar turnvriendinnen niet het geval.”

Ook de wekelijkse trainingen bij de klimclub van de jongste, Safia (8), liggen stil. Het lesgeld bedraagt 120 euro per jaar. “Voor de klimzaal betalen we nog eens 150 euro. De club heeft aangekondigd dat het zaalabonnement wordt verlengd voor de duur dat ze nu gesloten blijven.”

De kinderen zijn ook alle drie lid van de scouts. “Ze staan regelmatig in hun uniform lockdownopdrachten uit te voeren die ze doorkrijgen via WhatsApp en ook het jubileumfeest van de scouts ging online door. In het lidgeld van 75 euro per kind, zit een weekendje inbegrepen. Alle drie zagen ze dat in het water vallen. Hopelijk gaat het zomerkamp door. Ik ga mee als kookouder en weet dat daar geen winst wordt op gemaakt. Het is tellen en de goedkoopste, maar toch nog lekkere koekjes kiezen.”

Loyaal met de clubs

Miek is niet van plan compensatie te vragen, als de lidgelden weer betaald moeten worden. “Ik wil loyaal zijn met de clubs die er jaar in, jaar uit voor onze kinderen zijn en nu inkomsten missen uit grote evenementen en de kantine. Ik kan me voorstellen dat gezinnen die de eindjes aan mekaar moeten knopen misschien anders reageren. Wij kregen zelf ook wel een paar honderd euro minder binnen, omdat we deeltijds getroffen zijn door technische werkloosheid. Maar we geven ook minder uit omdat we op in de weekends niet moeten rondrijden met de kinderen, en minder spenderen aan koffietjes tussendoor. Ook schooluitstappen zijn geschrapt, die had ik anders ook moeten betalen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234