Zondag 25/08/2019

Wielrennen

"Al wat nu komt, is training voor Tour"

De vijf weken rust die Greg Van Avermaet (32, BMC) zichzelf gunde na een verbluffend voorjaar gingen gepaard met enkele kwaaltjes. Gisteren maakte hij zijn rentree in Gullegem Koerse.

Greg Van Avermaet. Beeld TDW

Een voorjaar dat liep van de Ronde van Valencia (1-5 februari) tot Luik-Bastenaken-Luik (23 april). Overwinningen in de Omloop, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. Greg Van Avermaet werd ook tweede in de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. Dan heb je vijf weken rust wel verdiend.

Vandaag begint Greg Van Avermaet in de Ronde van Luxemburg aan deel twee van zijn seizoen 2017, dat nu al niet meer stuk kan. "Ik ben blij dat ik opnieuw mag beginnen", zegt hij. En toch was de toon gisteren in Gullegem Koerse een beetje bedrukt. Vijf weken rust zijn niet zonder zorgen geweest en Van Avermaet deed geen enkele moeite om dat te verbergen.

Samengevat klonk dat zo: "Ik heb gesukkeld met de knie en dan een kinderziekte overgenomen van mijn dochter. Het was rusten, maar het was ook vervelend."

Schoenen en steunzolen

De knie eerst. Van Avermaet ging de voorbije weken trainen met nieuwe schoenen en nieuwe steunzolen. Op vraag van de sponsor? Dat laat hij in het midden. Maar een probleem zag hij er ook niet in. Zelfs al is hij al jaren op de sukkel met de achillespees. "Normaal heb ik nooit last bij het wisselen van schoenen. Niet bij nieuwe schoenen, ook niet bij het zetten van nieuwe plaatjes."

Dit keer was anders. "Ze hadden nieuwe schoenen gemaakt. Ik moest ook nieuwe steunzolen laten maken. Blijkbaar is dat niet goed gelukt. Ik kreeg last in mijn knie. Dat had ik nooit eerder gehad. Nu weet ik ook hoe dat voelt. Ik ben bij fysiotherapeut David Bombeke geweest en die heeft me gerustgesteld. Vier, vijf dagen rusten was genoeg om het probleem te verhelpen."

Dan maar weer de oude schoenen genomen en klaar, dacht Van Avermaet. Niet dus. "Toen ik kon herbeginnen, heb ik een kinderziekte van mijn dochter overgenomen. Ik kreeg blaasjes op mijn handen en voeten, ik had een infectie in mijn keel. Dat draag ik nu nog mee."

Een geluk, zegt Van Avermaet, dat hij niet moest koersen. Hij weet zijn tegenslagen wel te timen. Een geluk ook dat hij zijn competitierentree niet in de Ronde van Californië (14-20 mei) heeft gemaakt, zoals de sponsor wilde. "Dat was te vroeg." Of niet in de Ronde van België (24-28 mei). "Dan had ik me daar toch ook willen bewijzen."

Gullegem werd het, omwille van goede relaties met de organisator. Lees: het startgeld in West-Vlaanderen was gisteren goed. Of noem het dan de Ronde van Luxemburg, die vandaag begint. "Het is beter om later in competitie te komen. En het doel blijft nog altijd een rit te winnen in de Tour. Alle wedstrijden die nu volgen, moeten dienen als opbouw naar de Tour." Na Luxemburg zijn dat de Ronde van Zwitserland (10-18 juni) en het Belgisch kampioenschap in Antwerpen (25 juni).

Te weinig getraind

Van Avermaet windt zich op omdat de vorm niet is zoals hij zou willen. "Ik heb in deze periode te weinig kunnen voorbereiden. Dat steekt een beetje. Ik hoop weer snel goed te zijn. Momenteel heb ik te weinig getraind om op hoog niveau te kunnen koersen." Maar zoals gezegd: op hoog niveau koersen betekent een rit winnen in de Tour.

Hij ziet mogelijkheden, zegt Van Avermaet. "Rodez is er weer bij, waar ik twee jaar geleden won. Daar hou ik goede herinneringen aan over. Er is ook de etappe van Luik naar Longwy; die rit moet me ook liggen."

Voor hij daaraan begint, blikt hij nog één keer terug op de voorbije maanden. "Het is een heel mooi voorjaar geweest. Mijn beste ooit, denk ik. Ik weet niet of ik dat nog kan evenaren. Ik won vier koersen. Ik ben tweede geworden in de Ronde van Vlaanderen, tweede in de Strade Bianche. In alle koersen die ik met rood had aangestipt, werd ik eerste of tweede. Er is wel nog één koers die ik niet won: de Ronde van Vlaanderen. Die wil ik zeker nog winnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden