Vrijdag 28/02/2020

Al twee Belgische trampolines uit de handel gehaald wegens niet veilig

Beeld thinkstock

Vijftien trampolines werden in Nederland van de markt gehaald. Ze zouden niet veilig zijn, volgens onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook enkele Belgische trampolines werden gecontroleerd en al van de markt gehaald.

Tweederde van de vijftien onderzochte trampolines voldoen niet aan de technische veiligheidseisen. De problemen zaten onder meer in de beschermkussens van de frames, de opvangnetten rond de trampoline, en in de scherpe randen en punten die ongelukken kunnen veroorzaken. Alle vijftien trampolines werden verboden. Ook werden er drie Belgische trampolines in het labo van de Nederlandse overheid getest. Deze bleken geen van drieën te voldoen aan alle eisen.

Twee trampolines werden al uit de markt genomen, valt te horen op het kabinet van minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V). "De derde vertoonde een administratieve tekortkoming en wordt aangepast", aldus de minister. Speelgoedtrampolines moeten officieel aan Europese veiligheidseisen en normen voldoen. Aangezien geen enkele trampoline dat deed, overweegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een vervolgonderzoek in 2018.

Onveilige voetballen

Een van de redenen voor het onderzoek van de NVWA was het aantal jaarlijkse trampoline-ongevallen. In Nederland spreekt VeiligheidNL, een non-profitorganisatie die ongevallen probeert te voorkomen, over zo'n vierhonderd ongelukken met de trampoline per jaar. Deze cijfers komen uit een onderzoek uit 2005. Recentere cijfers zijn niet beschikbaar in Nederland en België. Dat bevestigt ook Door Lauwaert van het UZ Brussel. De voorzitter van de Vlaamse Vereniging Verpleegkundigen Spoedgevallenzorg ziet dat ongelukken met een trampoline niet als zodanig worden geregistreerd. "Op de spoedgevallendienst duiden we aan wat het letsel is, en de reden van het ongeluk. Maar een ongeval met de trampoline wordt enkel omschreven als ongeval. Hoeveel ongelukken er dus jaarlijks door de trampoline gebeuren, is onduidelijk", aldus Lauwaert. Wel verwacht hij dat het aantal ongevallen gelijk zal zijn met Nederland.

Het is ook een bedenking die Kris Peeters heeft bij het onderzoek. "Het is niet omdat in Nederland vierhonderd mensen per jaar naar het ziekenhuis gaan wegens ongevallen met trampolines, dat deze ongevallen te wijten zijn aan onveilige trampolines. Bij voetbal zijn er veel meer ongevallen, toch zijn deze quasi nooit te wijten aan onveilige ballen", aldus de minister.

Trampolineseizoen

Wat er precies gaat gebeuren met alle afgekeurde trampolines uit het Nederlandse onderzoek, is vooralsnog onduidelijk. Minister Peeters zag zelf gisteren pas voor het eerst het hele rapport in. "Er wordt contact genomen met de Nederlandse overheid voor meer informatie en met de betrokken producenten. Indien de producten in België nog op de markt zijn, zullen gepaste maatregelen worden genomen", aldus Peeters.

Intussen komt het trampolineseizoen dichterbij. En dat merken ze in het ziekenhuis. "We zien een toename van ongevallen in de lente en de zomer. Zodra het mooi weer is, gaan kinderen vaak spelen op de trampoline. Tijdens schoolvakanties en in de weekends gaat het aantal ongelukken daardoor nog extra omhoog", aldus Lauwaert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234