Donderdag 09/02/2023

AchtergrondDuitsland

Al ruim honderd mensen overleden in westen van Duitsland

In Erfstadt-Blessem is de catastrofe compleet. Hoeveel doden er vielen, is nog niet duidelijk. Beeld David Young/dpa
In Erfstadt-Blessem is de catastrofe compleet. Hoeveel doden er vielen, is nog niet duidelijk.Beeld David Young/dpa

Het noodweer heeft ook in Duitsland genadeloos huisgehouden. Vooral in het westen van het land is de ravage op verschillende plaatsen ongezien. Meer dan honderd mensen kwamen om het leven, al zal dat aantal na een onverwachte aardverschuiving waarschijnlijk nog oplopen.

Tom Antonissen

Ingestorte huizen, opengescheurde rioleringen en tot schroot herleide auto’s die lukraak op de modderige straten liggen: in Erfstadt-Blessem is de catastrofe compleet. In het Duitse dorp nabij Keulen vulde een uit haar oevers getreden rivier een grindgroeve met water, met een enorme aardverschuiving als gevolg: een stroom van water sleurde verschillende huizen, hun funderingen en hun bewoners mee de dieperik in. Volgens de lokale autoriteiten vielen daarbij dodelijke slachtoffers, al is nog niet duidelijk hoeveel. Reddingsacties verlopen er bijzonder moeizaam. Dat de hulpdiensten in de tussentijd ook een gaslek ontdekt hebben waar ze niet bij kunnen, maakt de hele operatie er alleen maar hachelijker op.

De waanzinnige situatie in Erfstadt-Blessem is tekenend voor de chaos die nu op veel plekken in het westen van Duitsland heerst. Nu het water stilaan aan het wegtrekken is, is de schade er amper te overzien. In Noordrijn-Westfalen kostten de weersomstandigheden al aan 43 mensen het leven, en in het zuidelijker gelegen Rijnland-Palts gaat het om 60 mensen, al wordt verwacht dat dat aantal nog zal oplopen.

Ook in Schuld sloeg het noodweer ongenadig hard toe. Beeld AFP
Ook in Schuld sloeg het noodweer ongenadig hard toe.Beeld AFP

Ondertussen hebben 165.000 Duitsers geen stroom meer, zitten ze op meerdere plaatsen zonder drinkwater en is er geen duidelijk zicht op het aantal vermisten. In Bad Neuenahr-Ahrweiler zijn er 1.300 mensen niet bereikbaar. Maar omdat het mobiele netwerk op veel plaatsen platligt, is het moeilijk in te schatten hoeveel van hen onderdak hebben gezocht bij vrienden of familie.

Verzorgingstehuis

De watersnoodramp leidt in Duitsland tot regelrechte drama’s en steeds meer wordt duidelijk wie de mensen zijn die bij de waterramp omkwamen. Zo bleek vrijdag dat in het district Ahrweiler, ook in Rijnland-Palts, twaalf bewoners van een verzorgingshuis voor mensen met een beperking in hun slaap werden verrast door het stijgende water. Een nachtwaker die de groep te hulp wilde schieten nadat de brandweer hem daartoe had aangemaand, geraakte niet meer op tijd bij hen.

Huizen werden vernield. Beeld Getty Images
Huizen werden vernield.Beeld Getty Images

Ook in Schuld sloeg het noodweer ongenadig hard toe. Het heuveldorp met nog geen zevenhonderd inwoners bevindt zich in de Eifelstreek, een massief gebied dat met zijn lintbebouwing en kronkelende beekjes een voortzetting is van de Ardennen over de Duitse grens. Na donderdagnacht werd het dorp zo goed als weggevaagd: wegen bezweken, een brug begaf het en wie zijn auto buiten had laten staan, hoefde er niet meer op te rekenen. Vrijdag meldde de plaatselijke brandweercommandant dat er geen vermisten en geen dodelijke slachtoffers zouden zijn. Op de plek die als epicentrum van het overstromingsgebied wordt bestempeld, mag dat een klein mirakel heten.

‘Wanhoop’

Bondskanselier Angela Merkel noemde donderdag een dag van “angst, wanhoop en lijden” en vreest dat de volledige impact van de ramp pas binnen een paar dagen volledig duidelijk zal worden. Vanuit Washington, waar ze Amerikaans president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris bezocht, sprak ze haar medeleven uit.

Maar de ogen van veel Duitsers zijn vooral gericht op Merkels mogelijke opvolgers en hun reactie op de ramp. Zowel CDU-lijsttrekker Armin Laschet, de sociaal-democraat Olaf Scholz als de groene lijsttrekker Annalena Baerbock lieten hun vakantie voor wat die was en focusten op de overstromingen. Hoe groot de impact is en op welke manier de federale regering zal bijspringen in de rampgebieden, moet de komende dagen duidelijk worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234