Donderdag 26/05/2022

Al Qaida Jemen ontwikkelt 'onopspoorbare' bommen

Het globale terreuralarm volgt op de onderschepping van boodschappen tussen Al Qaida-leider Ayman Al Zawahiri en de Jemenitische AQ-leider Nasser Al Wuhayshi, ooit privésecretaris van wijlen Osama Bin Laden. De vrees is dat ze willen toeslaan met een nieuw explosief dat niet kan worden gedetecteerd.

Volgens de onderschepte communicatie beval Zawahiri aan Al Wuhayshi om een aanslag te plegen vanaf afgelopen zondag, wat leidde tot de sluiting van meer dan twintig Amerikaanse ambassades en een globaal terreuralarm. Hoewel geen details zijn onthuld zou het een van de ernstigste complotten zijn tegen Amerikaanse en westerse belangen sinds de aanslagen van 11 september 2001, waarbij 2.977 mensen om het leven kwamen.

De focus op Jemen, waar de VS gisteren al hun diplomatiek personeel evacueerden, kwam er omdat de aanslag zou worden uitgevoerd door Al Qaida op het Arabische Schiereiland (AQAP). Deze Jemenitische tak van de terreurorganisatie wordt geleid door Al Wuhayshi (alias Abu Basir). Zijn AQAP wordt sinds enkele jaren beschouwd als Al Qaida's sterkste tak. Zawahiri zou volgens VS-inlichtingendiensten zelfs de operationele leiding van het volledige terreurnetwerk hebben toevertrouwd aan Al Wuhayshi.

Die laatste is van cruciaal belang voor AQ omdat hij de harde kern van de organisatie persoonlijk kent. Hij diende eind jaren negentig en tot 9/11 in Afghanistan als de privé-secretaris van wijlen AQ-stichter Osama bin Laden, in mei 2011 gedood in Pakistan. Daaraan dankt hij ook zijn autoriteit.

Onderbroekbom

Wuhayshi vluchtte na de Ameri-kaanse invasie van Afghanistan eind 2001 naar Iran, waar hij werd opgepakt en uitgeleverd aan Jemen. In 2006 ontsnapte hij uit de gevangenis van Sanaa tijdens een massa-ontsnapping. Daarna begon hij meteen aanslagen te beramen, die tot nu gelukkig altijd zijn verijdeld. De beruchtste poging vond plaats tijdens Kerstmis 2009 toen Umar Farouk Abdulmutallab probeerde een transatlantische vlucht naar Detroit op te blazen door een explosief dat in zijn onderbroek was genaaid tot ontploffing te brengen. Vorige herfst kon een CIA-dubbelagent een nog gesofisticeerdere bom uit Jemen smokkelen waarmee AQAP in mei 2012, één jaar na Bin Ladens dood, ook een vliegtuig wou neerhalen.

Beide bommen zijn ontworpen door de AQAP-bommeningenieur Ibrahim al-Asiri, deze week door inlichtingenagenten in het tijdschrift Time "'s werelds gevaarlijkste terrorist" genoemd. De 31-jarige Saoedi zou voor zijn bom van vorig jaar een nieuwe techniek hebben ontwikkeld die explosieven onopspoorbaar maakt voor bestaande detectietechnologieën. Zo zou hij onder meer een 'ingenieuze' vloeistof hebben ontwikkeld die zijn explosieve kracht behoudt in opgedroogde vorm. Daardoor zouden terroristen hun kleding in de vloeistof kunnen dompelen, die eenmaal opgedroogd tot ontploffing kan worden gebracht.

Al-Asiri's fanatisme gaat zover dat hij in 2009 zelfs de bom ontwierp die zijn broer in zijn rectum stopte om een zelfmoordaanslag te plegen op de veiligheidschef van Saoedi-Arabië. Daarbij kwam zijn broer om, maar zijn doelwit overleefde. Een jaar later werd een aanslag verijdeld op twee cargovliegtuigen met de VS als bestemming. De gesofisticeerde bommen ontsnapten aan verschillende controles en werden pas per toeval gevonden in printers, waarin ze verwerkt waren door Al Asiri.

Het blijft giswerk naar de precieze locaties waar Al Asiri vandaag een aanslag wil plegen maar uit een analyse van alle jihadistische boodschappen op internet van het afgelopen jaar door de private inlichtingenonderneming IntelCenter blijkt dat na de VS bovenaan Jemen als tweede, en Frankrijk als derde, locatie wordt genoemd voor aanslagen. Ze werden gevolgd door Mali, Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk.

Drones

AQAP-leider Al Wuhayshi en zijn bommeningenieur Al Asari staan nu met stip op de 'doelwittenlijst' van de CIA. Washington bracht de voorbije jaren al herhaaldelijk AQAP-figuren om door vanuit drones Hellfire-raketten af te vuren. De bekendste AQAP'er die ze in september '11 in Jemen doodden was een Amerikaan, Anwar al-Awlaki. Met zijn jihadistische haatpropaganda inspireerde deze geestelijke onder meer de Amerikaanse majoor-psychiater Hassan om in november 2009 een aanslag te plegen op zijn legerbasis in Fort Hood, Texas. Daarbij kwamen 13 mensen om.

Het proces tegen Hassan werd gisteren ingeleid onder strenge veiligheidsvoorwaarden. Hij riskeert levenslang of de doodstraf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234