Zaterdag 28/01/2023

Al-Qaeda had rekening te vereffenen met Spaanse 'kruisvaarders'

Onder de naam Abu Hafs al-Masri-brigades zijn het laatste half jaar wel meer aanslagen opgeëist, maar het blijft onzeker of die opeisingen ook echt van Al-Qaeda komen. Toch is de beweging ook geen onbekende in Irak, waar Spanje een van de grootste voorstanders is van de Amerikaans-Britse bezetting.

Bagdad

Van onze correspondent

Gert Van Langendonck

Een beetje moslimterrorist die een aanslag wil opeisen, doet dat bij voorkeur door een boodschap te bezorgen aan de wekelijkse Arabischtalige krant Al-Quds Al-Arabi, met hoofdkwartier in Londen. De uitgever en hoofdredacteur van de krant, Abdel Bari Atwan, heeft ooit lang voor 11 september 2001 Osama bin Laden geïnterviewd, en heeft daarmee een bevoorrechte positie verworven in het milieu van islamitische terreurorganisaties. De opeising van de aanslagen in Madrid, en van een aanslag tegen een vrijmetselaarsloge in Istanbul op dinsdag, kwam in Londen toe via een e-mail, afkomstig van de Abu Hafs al-Masri-brigades, die zeiden in naam van Al-Qaeda te spreken. In de e-mail zegt de groep dat haar 'doodseskader' erin geslaagd is door te dringen tot 'een van de pilaren van de alliantie van de kruisvaarders, Spanje'.

De Abu Hafs al-Masri-brigades ontlenen hun naam aan een vertrouweling van Osama bin Laden. Abu Hafs al-Masri was de strijdnaam van de Egyptische ex-politieman Mohamed Atef, die in november 2001 werd gedood tijdens een Amerikaans bombardement ten zuiden van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Atefs naam werd genoemd in verband met een reeks aanslagen, te beginnen met de moord op de Egyptische president Sadat in 1981, en de massamoord op toeristen in Luxor in 1997. Hij was een van de beschuldigden in een Amerikaanse aanklacht over de aanslagen tegen de VS-ambassades in Nairobi en Dar es-Salaam in 1998. De trouwpartij van zijn dochter met een zoon van Osama bin Laden in Afganistan is een klassieker in het video-oeuvre van Al-Qaeda. Dat de naam van de groep die eergisteren de aanslagen in Madrid heeft opgeëist naar Atef verwijst, bewijst natuurlijk niet dat de groep ook echt banden zou hebben met Al-Qaeda. Iedereen kan een e-mail naar Al-Quds Al-Arabi sturen. Maar de naam Abu Hafs al-Masri duikt de laatste tijd wel steeds vaker op, ook in Irak. Op 30 augustus eiste de groep via de website van het Global Islamic Media Center de eerste bomaanslag tegen het VN-hoofdkwartier in Bagdad op. Die aanslag, waarbij VN-gezant Sérgio Vieira de Mello om het leven kwam, was het startschot voor een reeks van bloedige aanslagen in Irak waaraan nog altijd geen einde is gekomen. De Abu Hafs al-Masri-brigades hebben ook de dubbele aanslag tegen joodse synagoges in Istanbul op 16 november 2003 opgeëist, in een statement bezorgd aan Al-Quds al-Arabi. En ze beweren de opdrachtgevers te zijn van de zelfmoordaanslag tegen de Italiaanse carabinieri in de Iraakse stad Nasiriya op 12 november 2003, waarbij achttien Italianen omkwamen. In de e-mail van donderdag wordt rechtstreeks naar dat incident verwezen.

De Spaanse premier José María Aznar was in de aanloop naar de oorlog tegen Irak een trouw pleitbezorger van president George W. Bush. Spanje nam wel niet deel aan de oorlog zelf, maar het heeft na afloop troepen gestuurd om aan de bezettingsmacht deel te nemen. Op dit ogenblik zijn er 1.300 Spaanse soldaten in Irak gestationeerd. Aznars socialistische rivaal in de verkiezingen van zondag, José Luis Rodriguez Zapatero, heeft beloofd dat hij de troepen zal terugtrekken als zijn partij, de PSOE, dit weekend de verkiezingen wint.

Een aanslag van Al-Qaeda in de aanloop naar de Spaanse verkiezingen met de bedoeling om Aznars pro-Amerikaanse stellingname onder druk te zetten? Het denkspoor is momenteel even geloofwaardig als het Eta-spoor. Osama bin Laden zelf heeft regelmatig gedreigd met aanslagen tegen de bondgenoten van Amerika, waaronder Spanje. Dat wil niet zeggen dat de aanslagen van donderdag ook beraamd werden door Osama bin Laden of de top van Al-Qaeda. Experts vermoeden dat Al-Qaeda al enige tijd niet meer opereert als een organisatie met een verticale bevelstructuur, maar eerder een systeem van 'franchising' is geworden, waarbij extremistische groeperingen overal ter wereld een beproefd recept in de praktijk brengen.

Premier Aznar is een van grootste pleitbezorgers van Amerikaans-Britse bezetting van Irak

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234