NieuwsCoronavirus
Al meer dan de helft van de besmettingen door Britse variant
De voorbije week is naar schatting 53 procent van de coronabesmettingen in ons land veroorzaakt door de Britse variant van het virus. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de persconferentie over de coronasituatie.
Een week eerder veroorzaakte de Britse variant nog 38 procent van de besmettingen. “De Britse variant blijft dus verder oprukken”, zegt de viroloog.
Daarnaast wordt 2,2 procent van de besmettingen veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse variant, en nog eens 0,9 procent door de Braziliaanse variant.
Ook in New York werd de afgelopen week een nieuwe variant vastgesteld die volgens geruchten het immuunsysteem zou aantasten. Hoewel Van Gucht dat ontkent, neemt hij toch een waarschuwende toon aan. “De variant heeft dezelfde mutatie als de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant, namelijk op plaats 484", zegt hij. “Het feit dat die mutatie op verschillende plaatsen ter wereld opduikt, wil zeggen dat het een belangrijke mutatie is.” Naar de toekomst toe stelt hij voor om meer te focussen op bepaalde mutaties die kunnen optreden bij eender welke variant die voordelen vertoont ten opzichte van andere varianten.
Stijgende cijfers
Ondertussen stijgen de coronacijfers, met afgelopen week gemiddeld 2.293,7 besmettingen per dag (+24 procent). We bevinden ons zo op het niveau van eind januari, aldus Van Gucht. De stijging wordt waargenomen in alle provincies. Oost-Vlaanderen blijft de provincie met het grootste aantal besmettingen, met 386 besmettingen per dag, gevolgd door Antwerpen en Brussel.
De toenames doen zich voor bij alle leeftijdsgroepen, behalve bij de 80-plussers. Het aantal besmettingen bij de tachtigers is met 2 procent gedaald, bij de negentigers is het aantal nieuwe besmettingen met 15 procent gedaald. De grootste toename zien we nu bij de veertigers en de vijftigers, elk met een toename van 34 procent.
Meer contacten
De stijgende cijfers hebben volgens de viroloog niet alleen te maken met de opkomst van meer besmettelijke varianten. Uit de gegevens van de contacttracing en uit enquêtes blijkt immers dat mensen gemiddeld meer contacten hebben dan enkele weken geleden. “Zo toont de contacttracing aan dat besmette mensen gemiddeld 3,2 risicocontacten rapporteren, terwijl dat er in november maar 2,5 waren. Dat is een stijging van 28 procent.”
“We kunnen er nog steeds voor zorgen dat de stijgende trend keert, door onze dichte contacten te beperken”, aldus Van Gucht. “Dat is een van onze belangrijkste wapens in de strijd tegen het virus. We begrijpen dat dit moeilijk vol te houden is, maar de inspanning loont gegarandeerd. Betere tijden komen er zeker aan in de lente.”