Dinsdag 19/10/2021

Al in 2014 getipt over Abdeslams

Er was binnen de antiterrorismedienst van de politie wel degelijk info binnengelopen over de radicalisering van de broers Abdeslam en een aanslag die ze wilden plegen. Het comité P heeft daarover gisteren urenlang een agente ondervraagd.

Het Comité P beschikt over nieuwe elementen waaruit klaar en duidelijk blijkt dat leden van de antiterrorismedienst OA3 van de federale politie in Brussel in juli 2014 op de hoogte werden gebracht over terreurplannen van Abdelhamid Abaaoud en de broers Abdeslam uit Sint-Jans-Molenbeek. Het beschikt over de details van een telefoongesprek dat in de nacht van 10 op 11 juli 2014 is gevoerd tussen een vrouwelijk lid van de antiterrorismedienst van de Brusselse federale politie en een van haar tipgevers.

Die informante - een naaste van de Abdeslams - vertrouwde haar die nacht toe dat de broers Salah en Brahim 'compleet geradicaliseerd' waren en op het punt stonden om naar Syrië te trekken. Nadat de vrouw ook verklaarde dat de twee volledig onder invloed van Abaaoud stonden, begon ze te huilen: "Doe iets. Ze gaan een aanslag plegen."

De politievrouw - die op dat moment met ziekteverlof was - belde nog dezelfde nacht naar haar oversten om de info door te spelen. Daar eindigt haar rol, al heeft ze 's anderendaags, zo blijkt uit computergegevens, ook zelf nog informatie opgezocht over Brahim en Salah Abdeslam. Toen dus al - zestien maanden voor de aanslagen in Parijs 129 levens eisten.

Het mogelijke gedaan

Het Comité P beschikt ook over een mail die dateert van vlak na die aanslagen van 13 november 2015. De namen van de terroristen waren toen net bekend geraakt. Het nieuws dat Brahim Abdeslam zichzelf had opgeblazen aan concertzaal Bataclan en dat Salah op de vlucht was, beheerste ons land. In de bewuste mail vraagt de politieagente van de antiterreurcel haar oversten wat er in 's hemelsnaam destijds met haar informatie over de broers en hun terreurplannen was gebeurd. Of er een antwoord kwam op haar vragen, is niet duidelijk.

Het is in ieder geval op basis van die mail, dat het Comité P een onderzoek heeft geopend. De agente werd gisteren verhoord. Op basis van gegevens kon worden aangetoond dat ze die nacht inderdaad de bewuste telefoontjes had gekregen én gepleegd. Bronnen menen dan ook dat de vrouw al het mogelijke heeft gedaan om haar bazen te verwittigen. Binnen die antiterreurcel krijgen ze dag en nacht informatie binnen over personen die radicaliseren. Ze bellen daarvoor niet altijd hun baas uit bed. Die nacht wel. Net omdat het zo belangwekkend leek.

Het Comité P onderzoekt nu wat er met die informatie is gebeurd. Het federaal parket liet eerder in een officiële mededeling weten dat er in juli 2014 wel degelijk informatie werd ontvangen, maar dat die informatie "geen enkele verwijzing naar enige aanslag of het plannen van een aanslag" bevatte. "Evenmin werd de naam Abdeslam vermeld. Er werd enkel nog één vage en niet concrete melding gemaakt van twee broers van wie er een mogelijk aan het radicaliseren was."

Een en ander zou betekenen dat die informatie destijds simpelweg niet tot bij het federaal parket is geraakt. Feit is dat de collega aan wie de informatie werd toevertrouwd terwijl ze ziek was, sinds de aanslagen ook met ziekteverlof is.

Wat als?

De vraag blijft natuurlijk: wat als men na die tip anders had gereageerd? Dat dit de aanslagen had kunnen voorkomen, is volgens insiders veel te kort door de bocht. "In juli 2014 was er nog geen sprake van schuiladressen en bommengordels, laat staan van een doelwit. Mogelijk hebben de Abdeslams zich toen wel al geëngageerd om deel te nemen aan iets waarvan ze zelf de details en de uitvoering nog niet kenden."

En dan is het natuurlijk moeilijk om in te grijpen. Want de politie ís binnengevallen bij de broers Abdeslam, half februari 2015, en heeft er een huiszoeking uitgevoerd. Er werden geen bewijzen van terroristische activiteiten gevonden en de dossiers werden zonder gevolg geklasseerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234