NieuwsKleingeld
Al het economisch kort nieuws uit België
‘Consumenten kunnen aanzienlijk besparen op telecomuitgaven’, zegt BIPT
Consumenten kunnen aanzienlijk besparen op uitgaven voor telecommunicatiediensten, onder meer door beter hun gewenste diensten af te bakenen en regelmatig telecomaanbiedingen te vergelijken. Dat blijkt uit een rapport van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Elk jaar stelt het BIPT vast dat in België de prijzen voor telecomdiensten over het algemeen vrij hoog zijn in vergelijking met de buurlanden. De historische merken van de grote mobiele operatoren (Proximus, Orange en Telenet/BASE) behoren vaak, maar niet systematisch, tot de duurste van de markt. Die merken bezitten bijna 90 procent van het mobiele klantenbestand.
Recordcijfer voor buitenlandse handel
2021 was een recordjaar voor de Belgische buitenlandse handel, zo meldt de Nationale Bank. Vorig jaar was het jaar van het herstel, “na het historische dieptepunt” in 2020 door corona. Zo nam de uitvoer met 24,5 procent toe en de invoer met 23,7 procent, tegenover een daling met respectievelijk 7,4 en 9,2 procent het jaar voordien. “Deze cijfers zijn ongezien, en zijn te verklaren door de combinatie van drie factoren.” Zo was er de economische herleving na de recessie, de prijsstijgingen bij een resem belangrijke producten zoals minerale brandstoffen, alsook de handel in chemische producten, met name covidvaccins.
Stadsbader neemt BAM Contractors over
De West-Vlaamse aannemingsgroep Stadsbader neemt concurrent BAM Contractors over van de Nederlandse bouwgroep Koninklijke BAM. Een overnamebedrag werd niet vrijgegeven. Door de deal krijgt Stadsbader Group er 400 werknemers bij, wat het totaal op 1.650 personeelsleden brengt. Het is wel de bedoeling dat BAM Contractors als autonoom bedrijf blijft functioneren binnen Stadsbader Group. Jan Folens blijft ook de leiding over BAM Contractors behouden. “Beide bedrijven behouden hun eigen markt en zullen complementair opereren”, zo luidt het in een mededeling van Stadsbader. De aannemingsgroep is met de overeenkomst meteen goed voor een jaarlijkse omzet van ongeveer 600 miljoen euro.