Donderdag 23/09/2021

NieuwsKleingeld

Al het Belgisch kortnieuws in vogelvlucht

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Buitenlandse handel kende ook in mei forse groei

De uit- en invoer van goederen is in mei opnieuw sterk gestegen, met respectievelijk 40 en 38,2 procent ten opzichte van mei 2020. Dat meldde de Nationale Bank gisteren. De groeicijfers zijn bijzonder hoog, hoofdzakelijk omdat ze vergeleken worden met de maand mei 2020 die behoort tot de dieptepunten van de covidcrisis inzake buitenlandse handel.

Tussen maart en eind april was er een gemiddelde stijging met respectievelijk 34,6 en 29,7 procent voor uitvoer en invoer. De stijging is het grootst bij de buitenlandse handel met landen van de Europese Unie, in het bijzonder met de drie grootste handelspartners Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Het herstel zet zich beter door bij de uitvoer dan de invoer. Een vergelijking met 2019 in plaats van met het coronajaar 2020 bevestigt dit. Ten opzichte van dezelfde maanden in 2019 herstelde de uitvoer zich in de periode van maart tot en met mei 2021 met een stevig groeicijfer van 7,9 procent, terwijl de invoer maar met 2,3 procent stijgt.

De uitvoer en invoer van edele en onedele metalen, minerale producten en vervoermaterieel groeide het sterkst. Het trager herstel van de invoer tijdens de laatste drie maanden in vergelijking met de uitvoer, is vooral te wijten aan de chemische en farmaceutische producten, en kunststof en rubber. De invoer van minerale producten, machines, elektronica en onedele metalen neemt dan weer sterker toe dan de uitvoer ervan.

Belgische start-up bouwt eerste circulaire speedboot ter wereld

De Belgische start-up ECO2boats bouwt aan de eerste circulaire speedboot ter wereld. De OCEAN 7 wordt volledig gemaakt uit ecologische vezels en bevat in tegenstelling tot klassieke boten geen glasvezel, plastic of hout. “Resultaat: een speedboot die niet vervuilt, maar 1 ton CO2 uit de lucht haalt”, klonk het gisteren in een persbericht. Volgend jaar wil ECO2boats met de OCEAN 7 het Kanaal oversteken.

Voor de bouw van de OCEAN 7 werkt ECO2boats met de Belgische innovatie Ecomp, een composiet dat minstens even stevig is als plastic of glasvezel, maar bestaat uit natuurlijke materialen zoals vlas en basalt. Het vlas is van eigen bodem en wordt lokaal verwerkt en geweven. Dankzij die natuurlijke vezels weegt de romp van de OCEAN 7 maar 490 kilogram, in tegenstelling tot de 1 ton van een traditionele speedboot.

“Industriële schepen worden in sneltempo vergroend, maar bij de pleziervaart is dit veel minder het geval. Alleen al in de EU zijn er meer dan 5,5 miljoen glasvezelboten en 99 procent komt terecht op de vuilnisbelt of de bodem van de zee. Met de lancering van de eerste 100 procent natuurlijke en circulaire speedboot willen we daar verandering in brengen”, zegt Yoni De Munter, oprichter van ECO2boats.

De speedboot is ook 100 procent circulair. ECO2boats koopt oude boten opnieuw aan, vermaalt het composiet en hersmelt het naar nieuwe toepassingen zoals de zitting van een stoel. En dankzij de speciaal ontwikkelde epoxylijm zal de OCEAN 7 na een levenscyclus van 50 jaar in de toekomst zelfs herleid worden tot meststof voor de natuur.

Om het prototype van zijn circulaire speedboot te financieren, lanceerde ECO2boats een crowdfundingcampagne op doneeractie.nl. Doel is om tegen 30 augustus 40.000 euro op te halen. Daarnaast zet ECO2boats in op WinWinleningen via PMV/z. Voor de materialen kan ECO2boats rekenen op de steun van weverij Flaxco in Roeselare (vlas), Basaltex in Wevelgem (basalt) en Timeout (epoxy).

Passagierscijfers luchthaven Charleroi beginnen te stijgen

De luchthaven van Charleroi heeft een “bemoedigende” maand juni achter de rug. Er kwamen 256.355 passagiers over de vloer, drie keer meer dan in mei. Tijdens de zomer wordt 90 procent van de capaciteit aangeboden in vergelijking met 2019.

De passagiersaantallen beginnen dus toe te nemen, maar ze zitten nog lang niet aan het niveau van 2019 (voor corona). In juni lagen ze bijvoorbeeld twee derde lager dan in juni 2019, toen Brussels South Charleroi Airport ruim 757.000 reizigers kon verwelkomen.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar registreerde de Henegouwse luchthaven 513.198 passagiers, 87 procent minder dan in de eerste helft van 2019.

Tijdens de zomer zijn er gemiddeld 140 vluchten per dag (70 vertrekkende en 70 aankomende) op de luchthaven van Charleroi. De luchthaven biedt meer dan 200 bestemmingen aan. “90 procent van de capaciteit die in 2019 werd aangeboden, wordt dit jaar gewaarborgd”, zegt de luchthaven in een persbericht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234