Zaterdag 05/12/2020

Al een jaar lang in het nauw

Vorige week beloofde Besnik Hasi dat hij niet meer om versterking zou vragen, maar na de nederlaag in Gent bleef van die belofte niet veel meer over. Al meer dan een jaar leggen de Anderlecht-coach en zijn spelers druk op Herman Van Holsbeeck. Tegelijk wordt de manager door zijn raad van bestuur strenger dan ooit op de vingers gekeken.

Op 26 december 2014 publiceert Het Laatste Nieuws een paginagroot interview met Olivier Deschacht onder de titel 'Het ontbreekt ons aan zelfdiscipline'. Daarin legt de ancien van Anderlecht de vinger op de wonde van een landskampioen die maar geen constante in zijn prestaties kan leggen. Zijn conclusie? De jongeren moeten voortdurend op hun plaats worden gezet en... er moet versterking komen. "Op voetballend vlak missen we wat 'genialiteit'. Een speler die met één actie de boel kan forceren. Zoals Suárez dat kan. Of Boussoufa."

Meer dan een jaar later is er nog niets veranderd bij Anderlecht. Vanaf die tweede kerstdag in 2014 zullen Hasi en enkele van zijn ervaren spelers geen moment onbenut laten om op dezelfde nagel te kloppen. Op 26 mei verklaart Deschacht: "We misten dit seizoen een speler zoals Boussoufa of Suárez die uit het niets een wedstrijd kan beslissen. Volgend seizoen moet er zeker zo iemand bij." Op 8 juli treedt Proto hem bij: "Wie had Club Brugge om de zaken te forceren? Vázquez, Refaelov, Izquierdo, De Sutter, Oulare. En wij? Mitrovic, ja. Daar stopt het. Wij hebben meer kwaliteit nodig en een bredere kern. Dat is een héél lastige situatie voor iedereen binnen de club. Vergeleken met onze concurrenten hebben we niet de beste ploeg."

Mannen met baarden

Hasi zal in de weken die volgen meermaals vertellen dat hij hoopt dat er wat concurrentie bijkomt. Van Holsbeeck levert hem Ezekiel, Okaka, Trezeguet, Obradovic en Kara. Enkel de deal met Boussoufa kan hij niet afronden omdat zijn bazen het financiële risico te groot vinden. Op 2 september meent de manager: "We zijn sterk genoeg voor de titel. De ploeg is beter dan vorig jaar." Lees: spelers en coach moeten niet meer klagen.

Nog geen tien dagen later legt Hasi die raad naast zich neer. Op 12 september zegt hij in De Morgen: "Ik zou liever drie, vier jongeren zien in een oudere kern, waardoor de druk wat afneemt. Drie jaar geleden konden Massimo Bruno en Dennis Praet de stap iets makkelijker zetten omdat ze omringd waren door mannen als Kouyaté, Mbokani, Jovanovic en Biglia, die de druk van de jonge gasten wegnamen."

De volgende speler die hem publiekelijk bijspringt, is Steven Defour. Die laat op 18 december in deze krant weten dat er te weinig leiders zijn. "Het moet vooral van Proto komen, en af en toe van mij. Waarom wilde de trainer Boussoufa, denk je?" Op stage in Spanje duwt Deschacht begin deze maand het gaspedaal in. "Enkele mannen met baarden zouden welkom zijn", zucht hij voor de camera van Sporza. Proto dekt hem twee dagen later in op een persconferentie. "Er moet nog wat bij als we kampioen willen worden. Alleen al voor de concurrentie. We hebben ook meer ervaring nodig, met al die jonge gasten die al in de ploeg staan. En liefst een speler die een goede laatste pass heeft."

Paniekversterkingen

Van Holsbeeck krijgt het op z'n heupen en reageert een dag later: "Het is terecht dat de directie vraagt wat het probleem nu eigenlijk is. De spelers moeten niet altijd naar het bestuur wijzen, maar zouden beter een constante brengen in hun prestaties." Een opmerkelijke actie die ingegeven is door het voortdurende gezeur uit de kleedkamer en van de technische staf, maar evenzeer door de druk die hij zelf langs alle kanten voelt.

Want ook binnen zijn raad van bestuur wordt de manager nauwlettend in de gaten gehouden. Na een zomer waarin al een slordige 10 miljoen euro is uitgegeven, ziet een meerderheid van de bestuursleden het niet zitten om nog dieper in de buidel te tasten. Met één uitzondering: als Van Holsbeeck hen een geweldige opportuniteit kan presenteren, wil men de kas nog eens omdraaien. Jo Van Biesbroeck, de nieuwe operationeel manager en vertrouwensman van bestuurslid Alexandre Van Damme, gaf dat onlangs duidelijk aan. "De financiële limieten kunnen enkel worden overschreden als we een serieuze slag kunnen slaan."

Mensen als Van Damme hebben het gehad met winterse 'paniekversterkingen' van enkele miljoenen. Transfers als die van David Pollet en Idrissa Sylla en dure huurspelers als Rolando en Marin maakten de kas van Anderlecht de voorbije jaren tijdens de winterstop enkele miljoenen lichter zonder dat daar een direct rendement tegenover stond. Het maakt dat Van Holsbeeck op eieren loopt. Zijn spelers en coach zetten hem al een jaar publiekelijk onder druk en vanuit de coulissen voelt hij dat een miljoenentransfer enkel nog mogelijk is als het om een toptalent gaat. Het (financieel) succes van Aleksandar Mitrovic heeft enkele bestuursleden wat dat betreft nog meer gesterkt in hun overtuiging dat daar de toekomst van Anderlecht ligt.

Zwaargewichten

Wie in dat segment van de markt wil scoren, moet als onderhandelaar echter serieus uit zijn pijp komen. Anderlecht bokst met zijn nieuwe filosofie immers in een categorie waar de concurrenten een pak zwaarder wegen. Aan Van Holsbeeck de lastige taak om hun punches te ontwijken en zelf voor de knock-out te gaan. Tegelijk binden zijn bazen één hand achter zijn rug en porren spelers en coach hem voortdurend. De manager van Anderlecht zit meer dan ooit in de hoek waar klappen kunnen vallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234