Maandag 17/02/2020

'Al die politie, het lijkt Amerika wel'

Ze zijn het ondertussen al gewoon, de bewoners van en rond de Europawijk in Brussel. Als de hoge piefen vergaderen, is er in de buurt geen doorkomen meer aan. Stations worden afgesloten, straten afgezet, het verkeer omgeleid. De veiligheidsmaatregelen die gisteren werden genomen voor de vergadering van de EU-leiders over terrorismebestrijding zorgden vooral voor gemor onder pendelaars en verwarring bij toeristen. 'Wat is hier in godsnaam aan de hand?'

Brussel

Van onze verslaggeefster

Sue Somers

Een Deens koppel bladert een beetje verward door een Brusselse stadsgids. Lijmt denkbeeldig kaarten aan elkaar die op verschillende bladzijden staan, de gids in alle richtingen draaiend. Even boven hun hoofd spatten regendruppels neer op het bushokje aan het afgezette Schumanplein. "De bus komt niet, het metrostation is gesloten, ik weet het even niet meer", zucht de vrouw. "We moeten naar het centrum, maar ik heb geen idee hoe we er kunnen geraken." We wijzen hen op de kaart de weg naar het dichtstbijzijnde metrostation dat buiten de hermetisch afgesloten zone rond de Europawijk ligt. "En hoe spreek je dat uit?", polst de vrouw. "Kunst-Wet? Okay, thank you."

De Europawijk werd gisteren vanaf drie uur 's namiddags afgesloten voor alle verkeer. De politie wierp barricades op in alle invalswegen naar de wijk, trein- en metrostations werden gesloten, bussen omgeleid. Er was geen doorkomen aan, tenzij je met een identiteitskaart kon aantonen dat je in dezelfde wijk woont waar later die dag de EU-leiders in het Justus Lipsiusgebouw zouden vergaderen over terrorismebestrijding. Vanaf 16 uur werd zelfs alle luchtverkeer boven Brussel verboden. "Tot de vergadering afgelopen is, wellicht rond middernacht", licht Guy Visele van Belgocontrol toe. "Vliegtuigen kunnen wel nog opstijgen en landen, maar dan alleen in het luchtruim van de aan Brussel grenzende gemeenten."

Een taxichauffeur die zich langs alle barricades een weg wist te banen tot net voor het Justus Lipsiusgebouw kijkt tevreden rond. "Hoor je dat?", zegt hij, terwijl hij in de richting van de Wetstraat wijst. "Le silence totale. Dat maak je maar zelden mee." Normaal zoeft het verkeer dat Brussel binnenkomt hier onophoudelijk langs, nu is het doodstil. Plots duiken op de Wetstraat enkele fietsers op. Een moeder die haar kinderen net van school gehaald heeft. "De Wetstraat!", roept ze. "Helemaal voor ons alleen! Zalig!" Voorbijgangers grinniken. Haar kinderen fietsen enkele meters voorop. In gele hesjes, met de boekentas op hun schouders. Ze gillen luid wanneer het bergaf gaat, zwenken van links naar rechts bij het klimmen.

Aan de bushalte in de Trierstraat lezen scholieren met Eastpak-rugzakken de mededeling op het uurrooster, sec: "Ingevolge een bevel van de federale politie ingevolge een vergadering van de EU wordt deze halte niet bediend vanaf 15 uur tot middernacht." Enkele scholieren kijken twijfelend op hun horloge. Het is even over drie. "Daar komt de 54!", roept een meisje opgelucht. De treinpendelaars die gebruikmaken van Brussel-Schuman hadden minder geluk. Het station was even voor drie al potdicht. "Merde", zucht een man in een lange beige regenjas, morrelend aan de tralies. "Nu moet ik helemaal naar het station Brussel-Luxemburg."

Terug op het Schumanplein rijdt de oproerpolitie af en aan in blauwe pantserwagens. Prikkeldraadversperringen en dranghekken hebben het plein in een verlaten bastion herschapen. Een zigeunerfamilie kijkt bedremmeld rond. Ze begrijpen maar niet waar de auto's blijven die ze om wat kleingeld kunnen vragen. "Hoezo, de buurt is afgezet? En tot wanneer? Tot middernacht? Maar dat gaat niet! Ze komen ons om zes uur vanavond hier oppikken!" En weg zijn de zigeuners. Ook een gehaaste ambtenaar weet van niets. "Wat is hier in godsnaam aan de hand? Al die politie, het lijkt Amerika wel."

Even verderop zit een man met gele tanden een zelfgerolde sigaret te roken. "Dominique, enchanté", glimlacht hij. "Normaal neem ik hier elke dag de bus om mijn kinderen van school te halen, maar dat gaat vandaag blijkbaar niet", zegt hij, met een knik in de richting van het Justus Lipsiusgebouw. "Altijd hetzelfde circus als die mannen willen vergaderen. Dan moet de hele buurt eronder lijden. En denk je dat ze dat op voorhand laten weten?", gromt Dominique. "We moeten het ook maar via de televisie vernemen. Toegegeven, de rue des Conféderés, de straat waarin ik woon, ligt niet zo ver van de school. Maar met de bus is het toch gemakkelijker, hé."

'De Wetstraat', roept een fietsster. 'Helemaal voor ons alleen. Zalig!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234