Zaterdag 03/12/2022

Terrorisme

Al dertien jaar op een zwarte lijst: "We kunnen zelfs geen zichtrekening openen"

Nabil Sayadi en Patricia Vinck werden in de nasleep van de aanslag op de Twin Towers in New York op een zwarte lijst gezet. Beeld photo_news
Nabil Sayadi en Patricia Vinck werden in de nasleep van de aanslag op de Twin Towers in New York op een zwarte lijst gezet.Beeld photo_news

Sinds 2005 worden Nabil Sayadi en Patricia Vinck niet langer verdacht van het ondersteunen van het terreurnetwerk Al Qaida. Maar hun naam circuleert nog steeds op allerlei zwarte lijsten, waardoor een normaal leven onmogelijk is. "Hoelang moeten we dit stempel nog dragen?"

Ann De Boeck

Een tripje naar de zon: het is een luxe die de genaturaliseerde Libanees Nabil Sayadi (52) en zijn echtgenote Patricia Vinck (53) zich niet meer kunnen permitteren. Toen het gezin op vakantie naar Italië trok, werd het ter plekke ondervraagd door de politie. Frankrijk en Libanon geraken ze zelfs niet meer in. "De laatste keer mochten de kinderen binnen, terwijl ik onder militaire begeleiding op het vliegtuig werd gezet", vertelt Patricia.

In de nasleep van de aanslagen van 9/11 in de VS belandde het echtpaar op initiatief van de Belgische overheid op een internationale zwarte lijst van personen en organisaties die aan het terreurnetwerk Al Qaida of de taliban werden gelinkt.

Ze hadden de vzw Stichting Wereldhulp opgericht, een Belgische tak van de Global Relief Foundation. Die organisatie werd er door de Verenigde Staten van verdacht Al Qaida te financieren. Plotseling werden de twee afgeschilderd als terroristen.

Zelf hielden Sayadi en Vinck altijd vol dat ze aan liefdadigheidswerk deden en onterecht op de VN-terrorismelijst waren beland. Een gerechtelijk onderzoek in België gaf hen in 2005 gelijk. De rechtbank oordeelde dat er geen enkele aanwijzing bestond dat het koppel uit Putte banden onderhield met Al Qaida. Ze werden buiten vervolging gesteld. Bovendien werd de Belgische overheid verplicht hen van de lijst te schrappen.

Rekening geblokkeerd

"Uiteindelijk heeft het tot 2009 geduurd voor we effectief van die lijst zijn verwijderd", vertelt Vinck.

Toch is de miserie nog niet voorbij. "Alles leek in orde, tot onze bank Argenta vorig jaar liet weten dat onze rekening geblokkeerd werd. Toen we aandrongen om de reden te weten, bleek dat mijn man nog op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat."

Begin deze maand liep het opnieuw fout, bij Bpost. Nabil kon plotseling geen geld meer afhalen of geld overschrijven. Dit keer was er geen waarschuwing geweest. Het koppel diende daarop klacht in bij de ombudsdienst van Financiën, maar die oordeelde dat de bank het recht heeft de rekening te sluiten. "De reden kennen we nog steeds niet, maar we kunnen ze wel raden", vertelt Vinck.

Belgische banken mogen geen contacten onderhouden met mensen op de zogenaamde OFAC-lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Dat maakt het moeilijk om het normale leven weer op te pikken, zegt ze. "Mijn dochter was nog maar drie maanden oud toen ze op de zwarte lijst van de banken terechtkwam."

Het stempel van terrorist veroorzaakt wel vaker stress. Een reis met het vliegtuig zit er volgens het koppel niet meer in. Toen hun zoon een stage op een krantenredactie aanvatte, kreeg hij na een week de vriendelijke vraag niet meer te komen, klinkt het.

"Ook mijn man verloor meermaals zijn job. Uiteindelijk werd hij vrachtwagenchauffeur. Maar toen hij ergens ging leveren, hingen zijn foto's er aan de muur."

Wirwar

De kans is groot dat het koppel nog op andere zwarte lijsten prijkt. Maar het is onbegonnen werk om dat in elk land afzonderlijk uit te pluizen. Daarom roept het de Belgische overheid op om iets aan de situatie te doen. "De Belgische overheid heeft ons destijds op de lijst gezet, hoewel dat onterecht was. Dan kan de overheid nu op zijn minst moeite doen om ons een normaal leven te gunnen."

De Morgen bezorgde een brief die het koppel schreef aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die liet later op de dag weten dat hij geen concrete informatie over het geval had. "Los daarvan pleiten wij al langer voor de integratie van verschillende databases, maar die uitwisseling van informatie blijft een gevoelige zaak", zegt hij.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234