Maandag 02/08/2021

Coronacrisis

Al bijna 140.000 coronaboetes uitgeschreven, maar niet alles wordt even hard bestraft

Verwacht wordt dat nu de maatregelen verscherpt zijn, er weer meer boetes uitgeschreven zullen worden. Beeld BELGA
Verwacht wordt dat nu de maatregelen verscherpt zijn, er weer meer boetes uitgeschreven zullen worden.Beeld BELGA

Sinds het begin van de lockdown in maart heeft de politie al bijna 140.000 coronaboetes uitgeschreven, vooral vanwege samenscholingen, niet-essentiële verplaatsingen en mondmaskerovertredingen. ‘We kunnen niet aanvaarden dat mensen anderen in gevaar brengen.’

De boetecijfers van de politie gaan op en neer, naargelang de regering strengere maatregelen uitvaardigde om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Vooral in maart en april grepen agenten duchtig naar hun boekje. Toen zat ons land volledig op slot en mochten mensen bijna enkel buitenkomen om te sporten of boodschappen te doen.

De piek in het aantal boetes was er begin april. Toen gingen in een week bijna 18.000 mensen op de bon, zo blijkt uit een politiegrafiek die De Morgen kon inkijken. De meeste boetes werden uitgevaardigd vanwege het samenscholingsverbod en niet-essentiële verplaatsingen. Nadien maakte de curve een knik naar beneden, zeker nadat de regering in mei grote versoepelingen aangekondigd had. Eind juni schreef de politie nog maar een paar honderd boetes uit.

Vooral in de tweede helft van de zomer is er streng toegezien op het dragen van een mondmasker. “Aanvankelijk was dat enkel verplicht op het openbaar vervoer”, zegt Jana Verdegem, woordvoerder van de federale politie. “Later is dat fors uitgebreid naar winkelstraten en andere plaatsen. Dan is er ook meer gecontroleerd.”

Opflakkeringen in Antwerpen en Brussel stuwden de boetes vanwege het overtreden van lokale maatregelen, zoals de Antwerpse avondklok, mee omhoog. Maar begin september ligt het aantal weer op een dikke vijfhonderd per week.

Opvallend: sinds augustus moet iedereen die België binnenkomt het Passenger Locator Form invullen. Maar voor de handhaving van die verplichting zijn er nauwelijks boetes uitgevaardigd. De politie zou vanuit de parketten instructies hebben gekregen om niet meteen te vervolgen als ze iemand betrapten zonder formulier. “Enkel als die personen willens en wetens het formulier niet invulden, kwam er een pv”, zegt Verdegem.

Sinds haar aantreden heeft de regering-De Croo aangekondigd weer strenger te zullen toekijken op handhaving. Zeker nu de coronamaatregelen opnieuw verscherpt zijn. “Wie de regels niet naleeft, geeft het virus de kans om zich te verspreiden en brengt zo anderen in gevaar. Dat kunnen we niet aanvaarden”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Daarom heb ik de politie de opdracht gegeven om er nauwgelet op toe te zien dat de regels worden nageleefd.”

Volgens Verlinden is de strikte handhaving een kwestie van respect voor wie zich wel aan de regels houdt. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering, klinkt het, ligt wel bij de politie. Op woensdag telde die sinds het begin van de crisis in maart al 138.171 corona-pv’s.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234