NieuwsJustitie
Al bijna 1.000 burgerlijke partijen voor proces aanslagen 22 maart: vrees voor organisatorische problemen
960 burgerlijke partijen hebben zich aangemeld voor het proces van de aanslagen van 22 maart. Dat bevestigt het federaal parket aan De Morgen. Het proces zal het uiterste vragen van justitie.
Voor het assisenproces van de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek hebben zich al 960 burgerlijke partijen gemeld. “Ongeveer 960, want het cijfer verandert elke dag”, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket. “Dat is geen verrassing, al zijn het er wel meer dan we hadden ingeschat.”
Het proces tegen tien beschuldigden zal vanaf oktober omwille van de omvang plaatsvinden op de Justitia-site, in de voormalige NAVO-gebouwen in Haren. Daar kunnen een zevenhonderdtal personen het proces bijwonen. Volgens het parket moet dat kunnen, op voorwaarde dat niet iedereen op hetzelfde moment komt.
De vraag is of het ook geen organisatorische problemen oplevert als elke burgerlijke partij aan bod wil komen. Als een expert wordt gehoord, kan in principe elke burgerlijke partij die ondervragen. “Iedereen zal zijn vragen proces-economisch moeten stellen, zonder afbreuk te doen aan de rechten van verdediging en het recht op de waarheid”, zegt advocaat Anthony Mallego. “Ik verdedig acht burgerlijke partijen, dus ik zal mijn pleidooi en mijn vragen bundelen voor deze acht.”
Advocaat Kris Luyckx zei eerder al dat hij vreest dat het proces te lang zal duren. Ook advocatenkantoren botsen daarbij op hun limieten. Slachtoffervereniging V-Europe deelt deze bezorgdheid en had gevraagd om niet met een volksjury te werken, maar uitzonderlijk met beroepsmagistraten, zodat niet alles op de zitting aan bod moet komen. Kortom, het Franse systeem, maar dat komt er dus niet.