Vrijdag 20/05/2022

Video

Al 90 vluchtelingen aan Franse grens opgepakt

Aan de grens met Frankrijk wordt sinds vandaag extra gecontroleerd op vluchtelingen die ons land proberen binnen te komen. Er zijn al negentig illegalen opgepakt en teruggestuurd. Intussen start Koksijde met een provinciale taskforce die vluchtelingen en asielzoekers aan het werk wil zetten.

Waarschijnlijk zijn het mensen die uit de 'jungle' van Calais komen, het vluchtelingenkamp dat deels ontruimd moet worden. De regering had zich verwacht aan een extra instroom door die nakende ontruiming.

Vluchtelingen die verder in ons land worden opgepakt, worden vanaf morgen naar een tijdelijke afdeling van de Dienst Vreemdelingenzaken in Veurne gebracht. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens. De politiebonden hopen dat de grenscontroles niet te lang aanhouden. Het vergt namelijk meer werk van de politie. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon beloofde alvast dat ze tijdelijk zijn.

Koksijde krijgt taskforce

De provincie West-Vlaanderen gaat in Koksijde van start met een provinciale taskforce vluchtelingen die vluchtelingen en asielzoekers aan het werk wil zetten. Het gaat om een pilootproject van een half jaar dat de komende maanden verder moet uitgerold worden in de provincie. Het project werd vandaag voorgesteld.

De provincie besliste in december 2015 deze taskforce vluchtelingen op te richten. Het is de bedoeling dat de taskforce een platform creëert zodat verschillende partners, die actief zijn rond de vluchtelingenproblematiek, hun acties kunnen coördineren en op elkaar afstemmen. De provincie wil ook de verschillende organisaties informeren en samen acties opzetten. Doel is de integratie van de vluchtelingen zo snel en zo goed mogelijk te laten verlopen. Een van de belangrijkste werkpunten is taalbegeleiding en een individuele begeleiding naar de arbeidsmarkt.

Er werd voor Koksijde gekozen omwille van de hoge concentratie vluchtelingen. In de kustgemeente worden 325 vluchtelingen en nog eens 219 in buurgemeente Nieuwpoort.

Draaiboek

"West-Vlaanderen telt op dit moment 25.000 vacatures. Er is dus vanuit de bedrijfswereld een vraag naar goede werkkrachten. Tegelijkertijd is er niets beter voor de integratie van de nieuwkomers dan een job", aldus gedeputeerde voor externe relaties Jean de Bethune (CD&V). In eerste instantie zullen alle asielzoekers goed gescreend worden naar hun kwalificaties. Uit die groep zullen 25 personen gekozen worden die een individuele begeleiding zullen krijgen. Het is de bedoeling dat aan de hand van deze ervaring een draaiboek wordt opgesteld waarmee alle gemeenten met een opvangcentrum aan de slag kunnen gaan.

Het pilootproject zal een half jaar duren. "Maar we sluiten niet uit dat we tussentijds een tweede pilootproject op gang trekken in een andere gemeente", aldus de Bethune. De taskforce is een tijdelijk platform maar de provincie hoopt op verankering de komende jaren.

De werkgroep bestaat uit de provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Integratie en Inburgering, het volwassenonderwijs, de Leerwinkel, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) en de ondernemersorganisaties Unizo en Voka.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234