Vrijdag 15/10/2021

Al 75 miljoen uitgegeven aan voorbereiding bouw Wapper

ANTWERPEN

Hoewel de eerste stem nog moet worden uitgebracht, is in het Antwerpse havengebied al een kleine 75 miljoen euro uitgegeven voor het bouwrijp maken van terreinen voor de Lange Wapper, zo leert een berekening door De Morgen.

Het gaat uitsluitend om investeringen die dienen om de bouw van de zondag in een referendum ter stemming gelegde Lange Wapper mogelijk te maken. Het gaat onder meer om het verleggen van de loop van de rivier de Schijn (6,6 miljoen euro), de verplaatsing van een stelplaats van De Lijn om plaats te maken voor een van de steunpilaren van de brug (3,15 miljoen), de Kattendijksluis (17,6 miljoen), de bouw van een aansluitende nieuwe brug aan de Noorderlaan (41 miljoen) en de kosten voor onteigeningen, sloopwerken en het verleggen van nutsleidingen. Vooral in de directe omgeving van de Royersluis, in het oude havengebied, lijkt de klok niet meer terug te draaien. Er werden de voorbije maanden al volop door de BAM verworven gebouwen gesloopt om plaats te maken voor de Lange Wapper. Als de Antwerpenaars zondag de brug massaal zouden wegstemmen en als die uitslag wordt gehonoreerd, verliest het gros van de gedane investeringen elk nut.Op linkeroever is al zo’n 20 miljoen euro geïnvesteerd in onteigeningen en het verplaatsen van nutsleidingen. Het nut van deze investeringen staat niet ter discussie, want als zou worden gekozen voor het alternatieve tracé van Arup-Sum, dan kan BAM gebruikmaken van dezelfde gronden. De teller voor het studiewerk, de communicatie en het juridisch advies staat ondertussen al op ruim 60 miljoen euro. Het leeuwendeel komt op conto van de BAM, maar ook de 2,3 miljoen euro die de Vlaamse regering betaalde voor de eerste Arup/Sum-studie en de 1,1 miljoen euro die de stad Antwerpen neertelde voor de vervolgstudie, worden in rekening gebracht. Het overgrote deel van het studiewerk dat de BAM uitvoerde, wordt waardeloos als er uiteindelijk een ander tracé uit de bus komt. Op rechteroever volgt het BAM-tracé immers een totaal andere weg dan de alternatieven die op tafel liggen. Ook de Oosterweeltunnel onder de Schelde ziet er bij de BAM, waar het een gezonken tunnel is, helemaal anders uit dan de geboorde tunnel van bijvoorbeeld Arup/Sum.Het referendum van zondag lijkt ondertussen af te stevenen op een grote opkomst. De laatste peilingen van gisteren geven zelfs aan dat 70 procent van de Antwerpenaars van plan is te gaan stemmen. De nee-stemmers zijn nog in de meerderheid, maar hun voorsprong bedraagt slechts een kleine 10 procent.Het bleef gisteren stemadviezen regenen. Ook vandaag wordt nog volop campagne gevoerd. Zowel voor- als tegenstanders van de Lange Wapper zullen nog een ultieme poging wagen om de Antwerpenaar in hun kamp te krijgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234