Donderdag 22/10/2020

Bootvluchtelingen

Al 30 keer meer bootvluchtelingen omgekomen dan in zelfde periode 2014

Beeld EPA

Sinds het begin van 2015 zijn in de Middellandse Zee al 1.750 bootvluchtelingen omgekomen. Dat is 30 keer meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

"De jongste cijfers in rekening gebracht, telde het IOM dat het aantal doden sinds de start van 2015 dertig keer hoger ligt dan in dezelfde periode in 2014, toen het aantal slachtoffers 56 bedroeg", aldus woordvoerder Joel Millman van de organisatie in Genève.

De IOM vreest dat binnen dit en enkele weken het aantal slachtoffers in 2015 al hoger zal zijn dan in heel 2014, toen er 3.279 bootvluchtelingen stierven op de Middellandse Zee, en voor heel 2015 de kaap van 30.000 zal overschrijden.

Volgens de woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), Adrian Edwards, is de schipbreuk van zondag de dodelijkste tot nu toe in de Middellandse Zee. Bij de ramp vielen vermoedelijk ruim 800 slachtoffers. Hij voegde daar aan toe dat alleen al in april 1.300 mensen zijn gestorven op de zee, wat een maandrecord is.

"Zeer dringend een oplossing zoeken"

De Europese Commissie heeft de ministers van Gezondheid van de lidstaten vandaag op een informele bijeenkomst in Riga opgeroepen om "een zeer dringende oplossing" te vinden voor de opvang van zieke en uitgeputte bootvluchtelingen.

De toestroom zet de capaciteit van de landen aan de Middellandse Zee zwaar onder druk. Volgens Ladislav Miko van het directoraat-generaal Gezondheid heeft de Europese Commissie Italië, Malta, Cyprus en Griekenland gevraagd om hun "onmiddellijke noden" op te lijsten. De andere regeringen is gevraagd om zo snel mogelijk aan te geven hoe zij de betrokken lidstaten kunnen helpen.

Volgens Miko moet er naast de levering van gezondheidskits, logistieke steun en vaccins ook gekeken worden naar de mogelijkheid om de opvang van zieke en gewonde vluchtelingen te spreiden over ziekenhuizen in andere landen. De infrastructuur van de betrokken landen is immers "niet uitgerust om in enkele dagen honderden zorgbehoevende mensen op te vangen", aldus de ambtenaar.

Met name Cyprus heeft al gevraagd om vluchtelingen over te brengen naar ziekenhuizen in andere landen. Ook Griekenland heeft dezelfde bezorgdheden uitgesproken. Malta dringt aan op "een verdeling van de kosten" die deze extra gezondheidsfactuur met zich meebrengt.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders houden donderdag een speciale top over de vluchtelingendrama's in de Middellandse Zee. Ze buigen er zich over een tienpuntenplan waarin onder meer sprake is van een eventuele voorlopige overplaatsing van een aantal vluchtelingen naar andere landen.

Daarnaast praten de leiders ook over de vrijmaking van extra plaatsen in het kader van hervestigingsprogramma's en de zending van Europese experts naar Italië en Griekenland om te helpen bij de verwerking van asielaanvragen. Meest in het oog springend lijkt de mogelijke ontplooiing van een missie om de schepen van mensensmokkelaars op te sporen en te vernietigen.

Australië biedt expertise aan

Na de scheepsramp voor de kust van Libië, waarbij vermoedelijk 800 vluchtelingen zijn omgekomen, raadt de Australische regeringsleider Tony Abbott Europa aan de grenzen nog sterker te beschermen. Abbott biedt Europa tegelijk zijn "expertise aan bij het stoppen van de schepen", zo bericht televisiezender ABC.

"De enige manier om een einde te maken aan de vele sterfgevallen is eerst en vooral de mensensmokkel een halt toe te roepen en de schepen te stoppen", klonk het uit de mond van de Australische regeringsleider. Volgens ABC heeft ook de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, al laten optekenen dat de regering haar wetten en richtlijnen inzake de omgang met vluchtelingen met plezier zal bespreken met de Europese landen. "We zijn erin geslaagd de toestroom van mensen via mensensmokkel te stoppen, maar we moeten niettemin waakzaam blijven", aldus Bishop.

De erg strikte aanpak van vluchtelingen en asielzoekers was een verkiezingsbelofte van de conservatieve regering van Abbott. Het vluchtelingenbeleid van Canberra lokte echter al heel wat kritiek uit van mensenrechtenorganisaties.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234