Maandag 14/10/2019

She decides

Al 181 miljoen ingezameld voor vrouwenrechten in ontwikkelingslanden

Beeld BELGA

Het bedrag dat via crowdfunding ingezameld wordt voor meer vrouwenrechten in ontwikkelingslanden is opgelopen tot 181 miljoen euro. Dat twitterde Alexander De Croo vanmiddag.

De internationale conferentie 'She Decides' was in Brussel omstreeks 9 uur begonnen met de boodschap dat ons land, Nederland en Denemarken elk 10 miljoen euro doneerden. Zweden voegde daar nog eens 21 miljoen aan toe.

In de loop van de voormiddag liepen pledges (toezeggingen) binnen, onder meer 20 miljoen dollar van de stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda. De Croo tweette ook over een gift van een privépersoon die 50 miljoen dollar toezegde, maar anoniem wenste te blijven. Ook minister Marie-Claude Bibeau van Canada deed een toezegging voor 20 miljoen dollar.

De internationale conferentie 'She Decides' is genoemd naar het crowdfundingplatform dat de Nederlandse minister Liliane Ploumen lanceerde. Zij nam het initiatief nadat president Donald Trump beslist had om de Amerikaanse subsidie in te trekken voor ngo's die vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden helpen bij veilige abortussen, kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen.

Het tekort dat ontstaat door het wegvallen van de Amerikaanse fondsen wordt geraamd op ongeveer 600 miljoen dollar. De crowdfunding van 'She Decides' is dus al goed op weg.

Beeld BELGA

"We zijn niet tegen iets, maar wel voor iets"

Op de persbriefing die de conferentie voorafging, confronteerden journalisten minister De Croo en zijn vrouwelijke collega's uit Nederland, Zweden en Denemarken met de kritiek van sommige Afrikaanse landen die deze conferentie bestempelen als een typische uiting van westerse, neo-koloniale suprematie. Als een promotiestunt ook voor gratis abortus wereldwijd of als een anti-Trumpcoalitie van Europese 'progressieve' krachten.

"We zijn niet tegen iets of iemand", antwoordde De Croo. "We zijn wel voor iets: voor gelijkberechtiging van vrouwen, voor de toegang van vrouwen tot diensten voor geboorteplanning, voor toegang tot aids-preventie en -medicatie. Elke abortus is een abortus te veel, maar als hij nodig is, dan moet hij wel in veilige omstandigheden gebeuren, vind ik."

"Ik ken geen meisje van 15 dat blij is met een zwangerschap", ging De Croo verder, "dat blij is om te trouwen met een man die dubbel zo oud is als zij, of dat uit eigen vrije wil kiest voor een gezin met tien kinderen. Nochtans zijn dat situaties die dagelijks miljoenen meisjes meemaken in ontwikkelingslanden. Het is om hen meester te maken van hun eigen lot, dat deze coalitie is ontstaan."

Mensenrechten

"In arme landen sterft om de twee minuten een vrouw tijdens de zwangerschap door het ontbreken van goede medische zorgen", zei de Zweedse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Isabella Lövin. "Jonge meisjes kunnen in vele landen niet naar school gaan en raken dus ook niet aan een job. Het is aan ons om een einde te maken aan die toestanden."

"Want vrouwenrechten zijn eigenlijk ook basale mensenrechten", vulde Ulla Törnaes, de Deense collega van De Croo, aan. "Wij zijn in onze Scandinavische landen al langer vertrouwd met gelijke rechten voor vrouwen, met toegang tot geboorteplanning, maar ook daar is een hele strijd aan voorafgegaan. Het is onze taak om die rechten ook aan vrouwen in ontwikkelingslanden toe te kennen."

"En daarvoor is veel geld nodig", aldus Törnaes. "We hadden in enkele weken tijd al een goede 50 miljoen euro verzameld. Hopelijk blijft de 'call to action', de oproep om tot daden over te gaan, weerklinken in de komende maanden en jaren en verzamelen we genoeg geld om vrouwen in alle uithoeken van de wereld dat te geven waar ze recht op hebben: hun lot in eigen handen te kunnen nemen."

"Nooit verwacht"

In een gezamenlijk statement blikten de organisatoren tevreden terug op de conferentiedag waaraan vertegenwoordigers van meer dan 45 landen deelnamen en hun steun kwamen toezeggen voor vrouwenrechten.

Er waren getuigenissen van meisjes en vrouwen uit Pakistan, Colombia en Mali die uitlegden hoe benard de situatie is voor de vrouwen in hun landen, omdat ze geen toegang hebben tot degelijke essentiële gezondheidszorg en kwalitatieve neonatologische diensten. Ministers van Tsjaad en Ethiopië lichtten de uitdagingen toe waarvoor hun regeringen staan en afgevaardigden van de VN, ngo's en onderzoeksinstellingen getuigden over hun werking om het lot van jonge vrouwen in ontwikkelingslanden te verbeteren door de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te realiseren.

"Ik had nooit verwacht, toen we een maand geleden besloten om deze conferentie hier in Brussel te houden, dat zo velen zouden meedoen en hun steun zouden betuigen", besloot De Croo. "Maar dit is nog maar een begin."

"Dit is alvast een zeer sterk signaal naar de rest van de wereld dat het fundamentele recht van meisjes en vrouwen om te beslissen over hun eigen leven gerespecteerd moet worden", aldus Ploumen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234