Woensdag 28/10/2020

Al 150.000 mensen doen beroep op voedselhulp

BRUSSEL l Steeds meer mensen zijn afhankelijk van voedselhulp. Nu al zijn dat er 150.000, zo blijkt uit cijfers van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Dat is bijna evenveel als het totale inwonersaantal van de stad Brussel.

Hulporganisaties spreken van een groeiende vraag naar voedselhulp. Volgens gegevens van de Belgische Federatie van Voedselbanken is het aantal behoeftigen de afgelopen 10 jaar gestegen met 35 procent. Sinds 1991 is er zelfs een stijging met 132 procent.

Hugues-Olivier Hubert en Céline Nieuwenhuis van de Fédération des Centres de Service Social (FCCS) doen sinds maart 2007 onderzoek naar de situatie van voedselhulp in het Brussels Gewest. Volgens hen moeten steuntrekkers hun toevlucht nemen tot voedselhulp omdat het leefloon met 711,56 euro voor een alleenstaande onder de armoedegrens ligt van 860 euro per persoon.

In het Brussels Gewest maken ook meer mensen zonder papieren gebruik van voedselhulp dan in andere gewesten. Sinds een vijftal jaar zouden de verenigingen bovendien een groeiend aantal arme werkenden voedselhulp geven, die op het einde van de maand moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Slechte vooruitzichten

"De mensen die een beroep op ons doen, zitten werkelijk in nood", zegt Michel Verkaeren van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Want de stap naar voedselhulp zetten hulpbehoevenden niet snel. "Je moet al diep gevallen zijn om de moed te hebben om bij een organisatie aan te kloppen voor eten. Toch krijgen we er elk jaar meer."

De huidige economische situatie zal daar niet meteen verandering in brengen. "Het aantal mensen dat een beroep op ons doet, zal zeker niet dalen", zegt Verkaeren. "De vzw's die wij bevoorraden vragen steeds meer eten. Bovendien staat de winter voor de deur. En met de crisis op de arbeidsmarkt zijn de vooruitzichten nog slechter."

Toch mogen de voedselbanken ondanks de economische malaise nog steeds rekenen op veel steun van de bevolking. "De mensen zijn echt edelmoedig", vindt Verkaeren. "Onlangs hadden we onze jaarlijkse inzameling bij Delhaize. Het resultaat daarvan ligt 6 procent hoger dan vorig jaar. Alleen lost dat jammer genoeg het probleem niet op: we kregen 600.000 voedselpakketten voor 150.000 behoeftigen."

(TS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234