Woensdag 08/02/2023

AKO-literatuurprijs voor Allard Schröder

literatuur

Amsterdam / Brussel

Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

De AKO-literatuurprijs, goed voor 50.000 euro, gaat dit jaar naar de Nederlandse schrijver Allard Schröder voor zijn roman De hydrograaf. Dat is gisteravond laat bekendgemaakt tijdens het RTL4-televisieprogramma Barend & Van Dorp.

Allard Schröder is behalve schrijver van romans ook vertaler, essayist en auteur van hoorspelen. Zijn eerste roman, De gave van Luxuria, verscheen in 1989. Later volgden nog twee, door de literaire kritiek erg wisselend gewaardeerde romans, Raaf (1995) en Grover (1999). De hydrograaf (De Bezige Bij) is het relaas van een verveelde vijftiger van adellijke komaf, de belichaming van de geschiedenis en ondergang van het vooroorlogse Europa. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog onderneemt hij, de hydrograaf, een wetenschapper die zeeën en meren bestudeert ten behoeve van de scheepvaart, een bootreis van Hamburg naar Valparaiso. Enig praktisch nut heeft zijn onderzoekswerk op het eerste gezicht niet, tenzij misschien de existentiële leegte in zijn leven ontvluchten. De hydrograaf houdt het meten in elk geval voor bekeken als in Lissabon de mysterieuze vrouw Asta Maris aan boord stapt.

Criticus Jos Borré, overigens een van de vijf juryleden van de AKO-literatuurprijs, stak in De Morgen Boeken zijn bewondering voor dit boek niet weg. "Doorgaans", schreef Borré, "word ik korzelig van boeken die, zoals gebruikelijk in de hedendaagse literaire mode, zich voor verschillende interpretaties vatbaar tonen en geen uitkomst brengen aan wat ze opgebouwd hebben. (...) Niet zo bij Schröder. Hij voert de lezer gastvrij en uitnodigend mee in een zeer aansprekend universum dat in zijn opbouw onveranderlijk aantrekkelijk raadselachtig blijft. De hydrograaf is een boek waarin je helemaal opgaat en dat achteraf aanstekelijk in je herinnering blijft ronddwalen."

Dat de jury, voorgezeten door de Leuvense burgemeester Louis Tobback, voor Schröder zou kiezen, was door velen voorspeld. "Allard Schröder kan de AKO-prijs haast niet ontgaan", kopte de Volkskrant het afgelopen weekend nog boven een voorbeschouwing. Bij de bekendmaking van de vijf nominaties liet de jury immers al enigszins in haar kaarten kijken door in de verslagen De hydrograaf veel uitdrukkelijker lof toe te zwaaien dan de vier andere werken. Zo heette De hydrograaf "een ideeënroman met Europees bereik", "een superieure roman" en "een oplichtend baken in een poel van helse duisternis".

Behalve Schröder waren ook Paul Claes (De kameleon), Renate Dorrestein (Zonder genade), Léon Hanssen (Sterven als een polemist - Menno ter Braak 1930-1940) en Frank Westerman (Ingenieurs van de ziel) genomineerd.

Allard Schröder treedt met deze bekroning in de voetsporen van Jeroen Brouwers, die de AKO-prijs in 2001 kreeg voor Geheime kamers, en Arnon Grunberg, die in 2000 won met Fantoompijn. In 2000 was Allard Schröder overigens al eens genomineerd voor zijn vorige roman, Grover.

''De hydrograaf' is een boek waarin je helemaal opgaat en dat achteraf aanstekelijk in je herinnering blijft ronddwalen'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234