Woensdag 20/01/2021

Klimaat

"Akkoord over verdeling Belgische klimaatinspanningen nabij"

Joke Schauvliege.Beeld BELGAIMAGE

De onderhandelingen over de verdeling van de Belgische klimaatinspanningen zitten in een laatste fase. "Er is goede hoop op een akkoord", klinkt het op het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege, na overleg tussen de verschillende milieuministers eerder op de dag. "In de loop van het weekend wordt verder onderhandeld." Ook Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) is optimistisch.

Over de verdeling van de Belgische inspanningen tussen de verschillende overheden wordt al jaren geruzied. België sprak met Europa af om de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 15 procent te verminderen en het aandeel hernieuwbare energie op te trekken tot 13 procent. Maar de interne verdeling van de lasten en vooral de lusten laat al sinds 2009 op zich wachten. Ons land heeft ook nog niet bijgedragen aan het klimaatfonds waarmee de rijkere landen de armere vergoeden voor in het verleden uitgestoten broeikasgassen.

Schauvliege en haar collega's Marie-Christine Marghem (federaal), Carlo Di Antonio (Wallonië) en Céline Fremault (Brussel) zaten vanochtend nog samen over de kwestie. Op het kabinet-Schauvliege heeft men alvast "goede hoop" dat nu eindelijk een akkoord mogelijk zal zijn. De vergadering verliep "erg constructief" en is er "zicht op de landingspistes", klinkt het. Ook Frémault suggereerde dat een akkoord nabij is.

Afgeklopt is er nog niet. Elk van de milieuministers zal eerst terugkoppelen binnen de eigen regering, luidt het nog. "In de loop van het weekend wordt dan verder onderhandeld."

Over de precieze inhoud van het nakende akkoord wil voorlopig niemand iets kwijt. Na een zoveelste mislukte poging gooide Schauvliege vorig jaar nog een afgeketst voorstel op de straatstenen, maar op haar kabinet kan men niet zeggen of de afspraken nog in de buurt liggen.

Bij slechtste leerlingen van de klas

Milieuorganisatie Greenpeace voerde vanochtend actie aan het kabinet van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH). Bij het binnenkomen kregen de ministers van de actievoerders een overlevingskit en bij het buitenkomen werden ze even geblokkeerd met zwarte ballonnen die de opgehoopte CO2 moeten voorstellen. De boodschap: "onderhandel om zo rap mogelijk tot een akkoord te komen.

"Terwijl we in Bonn de klimaatdoelstellingen uitwerken voor het jaar 2050, zijn onze Belgische ministers nog aan het sukkelen om de verplichtingen voor 2020 na te komen", zegt Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke klimaat bij Greenpeace België.

Een recent rapport van het Europees Milieuagentschap situeert ons land bij de vier slechtste leerlingen van de Europese klas om de doelstellingen te halen voor de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Dat heeft volgens Greenpeace alles te maken met een gebrek aan visie en het uitblijven van een akkoord tussen de deelstaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234