Zondag 19/09/2021

NieuwsSociale statuten

Akkoord over sociale bescherming van arts-specialisten in opleiding

Arts-specialisten in opleiding hebben tot nu een apart werknemersstatuut dat sinds 1983 onveranderd is.  Beeld Photo News
Arts-specialisten in opleiding hebben tot nu een apart werknemersstatuut dat sinds 1983 onveranderd is.Beeld Photo News

Binnen de Nationale Paritaire Commissie voor Geneesheren-Ziekenhuizen (NPCGZ) is woensdag na urenlang overleg een akkoord gesloten voor de verbetering van het sociaal statuut en de sociale rechten van arts-specialisten in opleiding. Dat melden de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO), en het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De onderhandelingen sleepten anderhalf jaar aan. De artsen in opleiding hadden met een staking gedreigd, donderdag, maar alvast aan Vlaamse kant is zo een 24-urenstaking afgewend. De Franstalige artsen in opleiding hadden het over een “teleurstellende” vergadering, en starten donderdag om 8 uur een staking van onbepaalde duur.

Met hun oproep naar betere sociale bescherming kregen de arts-specialisten in opleiding, ook wel assistenten genoemd, steun van onder meer de artsensydicaten, minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke en de Orde der Artsen. De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding en hun Franstalige tegenhanger CIMACS hadden de voorbije weken de druk opgevoerd om eindelijk tot een akkoord te komen.

Arts-specialisten in opleiding hebben tot nu een apart werknemersstatuut dat sinds 1983 onveranderd is. Het statuut biedt flexibiliteit, maar laat ook excessen op de werkvloer toe, vindt de VASO. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet naleven van de maximale arbeidsduur, recuperatie na nachtwerk en verloning van wachtdiensten. Bovendien is er geen minimale sociale bescherming voor de artsen in opleiding, zoals werkloosheidsuitkering, ouderschapsverlof, palliatief verlof of pensioenopbouw.

“Er zijn nu stappen vooruitgezet in de opleiding en bescherming van artsen in ons land”, zegt Jonas Brouwers van VASO. “Er wordt gewag gemaakt van een basisloon, wachtvergoeding, maar ook verlofdagen en tijd voor opleiding. Dat zijn toch belangrijke zaken. Er worden ook enkele sociale rechten vastgelegd, net als een onafhankelijk controlesysteem voor de arbeidsduur. Daarom gaan wij dit akkoord verdedigen.”

Brouwers erkent dat nog niet alles opgelost is. “Er moeten nog verdere stappen gezet worden, bijvoorbeeld over de pensioenopbouw. Maar dat is een zaak voor de regering en we vertrouwen erop dat minister Vandenbroucke hiervoor het nodige zal doen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234