Dinsdag 31/01/2023

Energie

Akkoord over ontmanteling kerncentrales in de maak: "Burgers zullen kosten niet dragen"

De Belgische kerncentrales (op de foto: Tihange) moeten dicht in 2025. Vraag is wie opdraait voor de kosten voor de ontmanteling. Beeld ANP
De Belgische kerncentrales (op de foto: Tihange) moeten dicht in 2025. Vraag is wie opdraait voor de kosten voor de ontmanteling.Beeld ANP

De federale regering zou dicht bij een akkoord staan met de Franse energiereus Engie over de ontmanteling van de kerncentrales in ons land. Engie zou zijn wettelijke verplichtingen nakomen, maar garanties krijgen dat de kosten niet hoger oplopen.

Dieter Bauwens

De kerncentrales moeten dicht in 2025 en dus moet er dringend nagedacht worden over hoe die centrales ontmanteld moeten worden, en wie er voor die kosten moet opdraaien. Electrabel, de uitbater van de Belgische centrales, moet instaan voor een veilige ontmanteling. Hoe dat concreet moet worden aangepakt is echter nog niet duidelijk. Welk prijskaartje daar tegenover staat evenmin.

Dus lopen er gesprekken tussen de regering en Engie, het Franse moederbedrijf van Electrabel, om één en ander uit te klaren. Volgens De Tijd zouden beide partijen dicht bij een akkoord staan. Engie zou borg staan voor de miljarden euro's die nodig zijn, maar vraagt in ruil garanties dat geen extra kosten volgen.

Voor de ontmanteling is in een spaarpotje van 10 miljard euro voorzien. Die spaarpot, Synatom, wordt gespijsd door bijdragen van Engie Electrabel, maar de vrees bestaat al langer dat de bijdragen van Engie Electrabel aan die spaarpot niet zullen volstaan. Om te verzekeren dat het bedrijf zijn verplichtingen nakomt, keurde de regering voor de zomervakantie een wetsontwerp goed waardoor de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen meer controle kan uitoefenen op Synatom.

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) ontkent dat de tekst die momenteel op tafel ligt een "ontrafeling van het voorontwerp van wet is dat door de regering werd goedgekeurd".

Verkoop

De argwaan is groot. Engie beseft namelijk al een tijd dat de kerncentrales niet langer de goudmijn zijn die ze ooit waren, zeker nu ze met allerlei problemen zoals scheurtjes kampen. De Fransen willen liefst van al van de Belgische centrales af. Eind september berichtte het Franse weekblad Le Canard Enchainé dat Engie Electrabel te koop zou hebben aangeboden aan een andere Franse energiereus, EDF. Afgelopen weekend nog schreef De Tijd dat de Belgische kerncentrales mogelijk in Chinese handen vallen.

Mocht Engie er niet in slagen Electrabel van de hand te doen, dan willen de Fransen een zo voordelig mogelijk akkoord sluiten waarbij ze weliswaar een groot deel van de koek betalen, maar zich ervan verzekeren dat er niet nog kosten bijkomen. Die kosten kunnen immers nog flink oplopen. Het duurt maar liefst 250.000 jaar vooraleer hoog radioactief afval afgekoeld is. Gedurende die hele periode moet iemand de veilige opslag van dat afval verzekeren. Kosten die Engie niet kan dragen.

Daarom doet al langer het gerucht de ronde dat Engie Electrabel wil lossen. In dat geval zou dat laatste bedrijf failliet gaan, en zou er voor de Belgische regering niets anders opzitten dan de kosten van de ontmanteling te nationaliseren.

Dat rampscenario wil de regering absoluut vermijden. Marghem herhaalt dat ze wil garanderen dat Engie Electrabel de kosten voor de ontmanteling draagt, "en dat in geen enkel geval de kosten door de burger worden gedragen".

Volgens energiespecialist André Jurres is het "juridisch onrealistisch om een bedrijf te dwingen om de kosten van de berging te dragen voor de komende duizend jaar".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234