Vrijdag 18/10/2019

Akkoord over hervorming kinderopvang

BRUSSEL

Vlaams minster van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft van de Vlaamse regering groen licht gekregen om door te gaan met de hervorming van de kinderopvang. Tegen 2016 moeten er 10.000 extra plaatsen zijn in de voorschoolse opvang.

De visienota van Vandeurzen vormt de basis voor het aangekondigde kaderdecreet kinderopvang, dat tegen begin 2012 gepland wordt. De krijtlijnen voor de hervorming van de kinderopvang zijn nu vastgelegd. De capaciteit vergroten is één van de belangrijkste streefdoelen. “Het belang van kinderopvang neemt toe”, stelt Vandeurzen vast. “Er zijn meer eenoudergezinnen, meer tweeverdieners. Kinderopvang zal flexibel met werk gecombineerd moeten kunnen worden. Voldoende aanbod is dus een belangrijke zorg, maar kwaliteit is dat evenzeer.”

De Europese Barcelonanorm bepaalt dat 33 procent van de kinderen jonger dan drie een plaats moet vinden in de formele kinderopvang. Vlaanderen doet het met 45 procent beter, maar de Vlaamse regering wil tegen 2016 naar 50 procent gaan, wat betekent dat er 10.000 plaatsen moeten bijkomen. Tegen 2020 moet er zelfs een volledige dekking zijn. Nog dit jaar komen er alvast 2.000 kinderopvangplaatsen bij in de regio’s met de grootste opvangtekorten.

Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, zullen de gemeenten een grotere rol spelen. “Zij moeten de beschikbare plaatsen centraal beheren via de lokale loketten kinderopvang, die gezinnen aan een plek helpen”, meent de minister. Wie een plekje wil reserveren, zal moeten betalen. Wat de kwaliteit betreft, streeft Vandeurzen naar uniformisering. “Alle formele opvang zal aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen, de vergunningsplicht geldt voor iedereen en is voor iedereen gelijk.” Opdat ook de toegankelijkheid voor iedereen gelijk zou zijn, wil de minister de bestaande inkomensgerelateerde ouderbijdrage ruimer verspreiden. Het systeem kan niet verplicht worden, maar de regering denkt aan een actief aanmoedigingsbeleid.

Oppositiepartij Open Vld is niet te spreken over de visienota. Vooral de oprichting van lokale loketten schiet bij de liberalen in het verkeerde keelgat. “Een zware inperking van de vrije keuze voor de ouders”, vindt Vlaams parlementslid Vera Van der Borght.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234