Maandag 14/06/2021

Sociale conflicten

Akkoord of niet: stakers houden vol

NMBS-personeel staakt voor het station Luik-Guillemins. Morgen volgt er nieuw overleg met de directie. Beeld Bas Bogaerts
NMBS-personeel staakt voor het station Luik-Guillemins. Morgen volgt er nieuw overleg met de directie.Beeld Bas Bogaerts

Terwijl het sociaal overleg bij de NMBS doorgaat, zijn de gesprekken tussen de regering en de cipiersvakbonden afgelopen, weliswaar met een akkoord. Eén ding hebben spoor en gevangenis gemeen: de staking is nog niet voorbij.

Geens rookt stakende cipiers uit

"Het proces van deze onderhandeling is afgelopen", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over zijn besparingsplan voor de gevangenissen. Na vijf weken hebben de Vlaamse vakbonden ACOD, ACV en VSOA en de Franstalige liberale vakbond SLFP het protocolakkoord daarover ondertekend. De Franstalige christelijke en socialistische vakbonden CSC en CGSP blijven alleen achter in hun verzet.

Geens is formeel: zelfs als de staking nog maanden doorgaat, valt er niets meer te winnen. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat de stakers weer aan het werk gaan. "Hun vervangers blijven op post zolang dat nodig is. We zullen de gevangenissen ook opkuisen en private cateringbedrijven inschakelen om de gedetineerden van maaltijden te voorzien."

De beslissing komt er na de breuk tussen de werkwillige en stakende cipiers. Bijna alle Brusselse en Waalse gevangenissen verwierpen gisteren het plan-Geens, maar de stemmingen verliepen bijzonder grimmig. In de gevangenis van Sint-Gillis liep de vakbondsdelegatie van ACV zelfs boos weg omdat de stemming voor de tweede keer op rij werd gesaboteerd door stakers. Zij weigerden hun stem uit te brengen. Nadien haalden ze stembiljetten uit de bus en staken ze die in brand.

"Ik kan die stemming onmogelijk erkennen", zei ACV-vakbondsman Filip Dudal 's middags al. "Ik wilde in Sint-Gillis uitleg geven over het protocolakkoord, maar ik mocht niet. Ik werd bespuwd en er werd aan mijn jas getrokken. Waarschijnlijk omdat de stakers vreesden dat het plan toch aanvaard zou worden. Echt zielig."

Ook ACOD-vakbondsman Gino Hoppe had er genoeg van: "Wat de Franstaligen met het plan doen, dat is hun probleem. Wij keuren dit goed."

De Franstalige liberale vakbond gaat nu toch opnieuw aan de slag, maar daarmee is de staking in de Brusselse en Waalse gevangenissen nog niet afgelopen. "98 procent van de cipiers heeft dit akkoord verworpen", stelt Laurence Clamar, van CSC. "Hoe kunnen we dit dan ooit accepteren?"

Geens stelt zijn protocolakkoord voor. Vier van de zes vakbonden hebben het ondertekend. Beeld Hatim Kaghat
Geens stelt zijn protocolakkoord voor. Vier van de zes vakbonden hebben het ondertekend.Beeld Hatim Kaghat

Spoorbonden vormen een front

De Nederlandstalige en Franstalige vleugel van de socialistische bond ACOD-CGSP hebben samen een stakingsaanzegging bij de NMBS ingediend voor morgen. Maar ook de christelijke vakbond eist nog steeds dat de verlaging van het aantal compensatiedagen voor het spoorpersoneel wordt ingetrokken. Daarmee is het einde van de spoorstaking nog niet in zicht.

Een nieuwe vergadering tussen directie en vakbonden leverde gisteren niets op. Enerzijds blijven de vakbonden eisen dat de omzendbrief over hun kredietdagen wordt ingetrokken, anderzijds zegt de directie dat ze geen tegenvoorstel kan doen. Dat is slecht nieuws voor wie de trein wil nemen.

Het goede nieuws is dat de vakbonden eindelijk weer een gezamelijke stem hebben gevonden, over taalgrenzen en ideologische strekkingen heen. "Duizenden spoorlui maken duidelijk dat ze er genoeg van hebben", stelt Michel Abdissi, de algemeen secretaris van de Franstalige vleugel van de socialistische vakbond. "Helaas begrijpt de directie de omvang van deze beweging niet. In plaats van oplossingen te zoeken, neemt ze een nog strengere houding aan."

De directie van de NMBS maakte gisteren bekend dat ze sancties gaat opleggen aan de stakers. Welke vorm die concreet zullen aannemen, is nog niet beslist. Waarschijnlijk gaat het om een financiële sanctie van 12,5 euro per wilde stakingsdag en een 'strenge vermaning'. "Wie zo'n vermaning krijgt, dreigt bij een volgende misstap een vijfde van zijn loon te verliezen", zegt Ludo Sempels van ACOD.

Ondanks de impasse blijven beide kanten bereid te praten. Morgen om 8 uur start een nieuwe vergadering. "We zullen dan bekijken of er nog voorstellen mogelijk zijn", zegt Sempels. Vandaag is er geen overleg, omdat de actiedag van de openbare sector het spoor sowieso al grotendeels lamlegt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234