Woensdag 18/05/2022

Akkoord frequentieplan komt er niet van

De Vlaamse regering kan het nieuwe frequentieplan voor lokale en regionale radio's vandaag, tijdens haar laatste vergadering voor het reces, dan toch niet goedkeuren. De Franse Gemeenschap blijft kibbelen over 29 frequenties. Daardoor verschuift de voorziene deadline naar begin september.

Brussel

Van onze medewerker

Kris Vanderhaegen

Vlaams mediaminister Dirk Van Mechelen (VLD) had gehoopt nog voor het zomerreces een akkoord te bereiken met de Franse Gemeenschap over de frequentieverdeling. Maar zijn hoop is ijdel geweest, de Franse Gemeenschap wil van geen akkoord weten zolang er onduidelijkheid blijft bestaan over 29 van de 846 radiofrequenties die over het hele land moeten worden verdeeld. "De gesprekken verlopen vlot, maar zolang we het niet eens zijn over het volledige pakket, ondertekenen wij niets", zegt Alain Jeunehomme, kabinetschef van Richard Miller, die in de Franse Gemeenschap bevoegd is voor media.

"De afspraak was om voor het zomerreces een akkoord te bereiken. Wij opteren, gezien de omstandigheden, voor de maand september", besluit Jeunehomme. Beide gemeenschappen onderhandelen al tien jaar over de kwestie. Bij zijn aantreden, drie jaar geleden, nam Van Mechelen zich dan ook voor om tijdens zijn bewind een oplossing te vinden voor de lokale radio's die elkaar aan weerszijden van de taalgrens storen. Vorig jaar rondde hij de eerste fase af, waarin de frequenties voor Q-Music en 4FM verdeeld werden. Maar het liep alweer mis. De Franse Gemeenschap trok naar de Raad van State, die een dertigtal toegekende golflengtes schorste. Die uitspraak bleef tot op heden zonder gevolg.

De tweede fase bestaat uit de toekenning van frequenties aan vijf regionale radiozenders en 240 lokale stations. Willen de Vlaamse zenders hun Franstalige collega's niet storen, dan zit er voor beide gemeenschappen niets anders op dat hun frequentieplannen op elkaar af te stemmen. Volgens Van Mechelen schoten de gesprekken daarover zo goed op dat hij begin mei op een snelle doorbraak hoopte. Begin deze maand kondigde hij aan dat er nog gepraat werd over de verdeling van 29 frequenties waarover nog geen eensgezindheid werd bereikt. Om die knoop versneld door te hakken mengden federale zwaargewichten als premier Guy Verhofstadt (VLD), vice-premier Louis Michel (MR) en minister van Telecommunicatie Rik Daems (VLD) zich in het debat.

Hun tussenkomst wierp vruchten af, want eind vorige week zat Van Mechelen met de pen in aanslag om het langverwachte frequentieakkoord te ondertekenen. Maar zijn Franstalige collega Miller bleek alsnog niet bereid om zijn handtekening te plaatsen. Op de valreep ontspon hij nog een discussie over de rol van het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatiediensten (BIPT), de federale waakhond die gemachtigd is om op te treden tegen zenders die zich niet aan de spelregels houden. Het BIPT plukte in 1998 elf Franstalige radiozenders uit de ether omdat ze Vlaamse lokale omroepen stoorden. Dat voorval ligt de Franstalige Gemeenschap blijkbaar nog altijd op de maag.

Overeenstemming over 846 te verdelen golflengtes uitgesteld tot september

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234