Donderdag 27/06/2019

Airrepublic cadzand

Ter hoogte van Breskens en Cadzand hangt er iets in de lucht. Een taalmicrobe? Wie zal het zeggen. Van het staccato-accent bij de gemiddelde Zeeuw kun je alvast smullen. En na een stevige duinwandeling kun je sinds kort ook de Zeeuwse keuken van Sergio Herman proeven in AIRrepublic, zijn nieuwe brasserie.

Republic, want hier kiest het volk zelf. Geen ingewikkelde à la carte, ellenlang menu of vage prijskaartjes. Je bestelt een driegangenmenu à 48,50 euro met een aantal opties per gang of een plateau fruits de mer (45 euro p.p.).

Hoe kan het ook anders, met een ligging aan de pier van de jachthaven. Het strakke gebouw rijst op uit de zee als een baken van licht.

Aan je roots valt niet ontsnappen, weet Sergio. Zo is AIRrepublic een ode aan zijn vader die destijds een mosselrestaurant uitbaatte in Sluis. Behalve in vissoep 'Oud Sluis' zijn van mosselen geen spoor op de kaart. Al zijn er genoeg andere schaaldieren en vis in de aanbieding. Uit de wei komt zelfs een holsteinrund en aan het spit draait een kippetje.

De sfeer zit goed, in de ogen van de gasten zie je verwachtingen blinken. We besnuffelen het interieur dat bestaat uit veelkleurige slooptafels van Piet Hein Eek, een surfboard aan de muur en comfortabele, elegante stoelen die je ook op de kop kunt tikken. Op tafel ligt en staat de Surface-serviescollectie van Sergio; het botermes als mijn absolute favoriet, kommetjes in aardse kleuren en een ruwe glaslijn.

Die glazen moeten als eerste onze vette vingerafdrukken ondergaan terwijl mijn vriend en ik de gegrilde langoustines (14 euro supplement) proeven. Voor hij het beseft, zuigt Jens het pootje zo intens uit dat er verveineboter belandt op het gezicht van onze buurman. Iedereen blijft lachen, thank god. Mijn voorgerechtje is een interpretatie van caesarsalade waarbij kip wordt ingewisseld voor kreeft. Alle klassieke ingrediënten zijn aanwezig; er komt zelfs een stukje ingelegde artisjok bij, voor een friszure toets.

Naar ons hoofdgerecht kijken we het meest uit. De gebarbecuede griet - ons tafeltje is bijna te klein voor de geschroeide asperges, prei, puree en garnaalmousseline - heeft een krokante korst met een zeste van citroen om het spannend te houden. Toch is het mijn café glaçé die voor de grootste verrassing van de avond zorgt: in plaats van een gemixte koffiedrank, krijg ik een deconstructie in ijs-variant geserveerd.

De brigade telt veel koppen en staat er als team. Ook als Sergio er niet is, wordt de keuken geleid volgens zijn filosofie en principes. En daar zit de kracht van keukenaanvoerders Nicolas Wentein en Alex Buiten voor iets tussen.

***

Info

Maritiem-Plaza 1, Cadzand-Bad, gesloten op woensdag en donderdag, air-republic.com

Strandpaviljoen

Het terras met zeezicht maakt beats overbodig.

Mag ik u(w) kussen?

De kussens zijn speciaal voor Sergio Herman ontworpen.

Bediening

Nog niet gestroomlijnd. We krijgen véél gezichten aan tafel die dezelfde vragen stellen.

Taxiboot

Voor 750 euro vaart een taxiboot vanuit elke Belgische badplaats 12 personen heen en terug. Inclusief champagne en tapas.

Next up

Reserveren op de eerste van de maand of kies voor het (eet)café waarvoor je niet hoeft te reserveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden