Maandag 27/05/2019

Luchtvaart

Airbus overweegt vertrek uit het VK: "Brexit heeft catastrofale gevolgen voor ons"

Vliegtuigbouwer Airbus dreigt de vleugels uit te slaan, en het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Beeld AFP

Airbus denkt eraan zich terug te trekken uit Groot-Brittannië indien er geen afdoend brexitakkoord wordt gesloten met de Europese Unie. Dat maakt de Europese vliegtuigbouwer bekend.

Airbus denkt eraan zijn investeringen in Groot-Brittannië terug te trekken als de Britse regering geen goed brexitakkoord afsluit met de Europese Unie. Dat blijkt uit een risicoanalyse over het Britse vertrek uit de EU die de Europese vliegtuigbouwer publiceerde. Airbus stelt in Groot-Brittannië 14.000 mensen tewerk op 25 locaties. Nog eens 100.000 mensen werken er bij toeleveranciers.

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over de nakende brexit schieten nauwelijks op. Steeds meer analisten houden er rekening mee dat Londen in maart volgend jaar de EU – en daarbij ook de eenheidsmarkt en de douaneunie – verlaat, zonder een overgangsakkoord.

Impact van miljarden dollars

Als Groot-Brittannië de Europese interne markt en douane-unie zou verlaten, dan zal de productie "erg waarschijnlijk ernstig worden verstoord door onderbrekingen van de stroom aan onderdelen", luidt het. Airbus vreest voor "catastrofale gevolgen" met een impact van miljarden dollars. "Het zou Airbus verplichten om zijn voetafdruk in het land, zijn investeringen in het Verenigd Koninkrijk in het algemeen en zijn afhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk te heroverwegen."

In dat geval is er nog geen keuze gemaakt voor een locatie. Ze gaan naar China, de VS of Europa. Wel duidelijk is dat dit een financiële opdoffer zou betekenen voor de Britse regering, want Airbus brengt jaarlijks 1,7 miljard pond binnen aan belastingen, en zorgt voor veel tewerkstelling. De CEO liet wel verstaan dat het hoogtijd is dat "we er werk van maken.”

Vorige week waarschuwde Paul Drechsler, de topman van de Confederation of British Industry (CBI) dat "hele industriële sectoren dreigen uit te sterven" als het VK uit de douaneunie met de EU zou stappen.

--

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.