Maandag 27/03/2023

NieuwsMarktplaats

Airbus breidt uit en ander economisch wereldnieuws

null Beeld Marcus Brandt/dpa
Beeld Marcus Brandt/dpa
Redactie

Vliegtuigfabrikant Airbus wil duizenden werknemers aannemen

Vliegtuigfabrikant Airbus heeft duizenden nieuwe werknemers nodig. De lucht- en ruimtevaartindustrie vertoont volgens het in meerdere landen aanwezige concern namelijk sterke tekenen van herstel na de eerdere coronadip. Ook voorziet Airbus extra werk in verband met het terugbrengen van de CO2-uitstoot.

Wereldwijd wil Airbus in de eerste helft van dit jaar ongeveer 6000 nieuwe medewerkers aannemen. Een derde van die groep moet bestaan uit jong afgestudeerden. De grote rivaal van het Amerikaanse Boeing zit ook in Nederland, maar hoeveel nieuwe Nederlandse banen het betreft is niet naar buiten gebracht.

Of het Airbus gaat lukken om komende maanden zoveel nieuwe krachten te werven, valt nog te bezien. Op de arbeidsmarkt is de laatste tijd sprake van grote krapte. Veel bedrijven zijn door het economisch herstel uit de coronacrisis naarstig op zoek naar personeel.

In Nederland betwijfelde het Centraal Planbureau (CPB) onlangs zelfs of het nieuwe kabinet de komende jaren wel alle miljarden kan uitgeven die het wil. Je kunt volgens de belangrijke adviseur van het kabinet dan wel veel extra overheidsuitgaven plannen, maar het zal heel lastig worden om genoeg geschikt personeel te vinden om alles uit te voeren.

Volgens Thierry Baril, die bij Airbus gaat over personeelszaken, zal het concern na de eerste rekruteringsgolf in juni opnieuw beoordelen aan hoeveel nieuwe krachten nog behoefte is. Hij voegt eraan toe dat er niet alleen gekeken wordt naar de “nieuwe vaardigheden” die Airbus nodig heeft voor als de coronacrisis weer helemaal voorbij is. Het concern zal bij de werving ook rekening houden met de diversiteit binnen het eigen personeelsbestand.

Cruiseconcern Genting vraagt vereffening aan

Het Hongkongse cruiseconcern Genting, het bedrijf achter Star Cruises, Dream Cruises en Crystal Cruises, heeft bij een rechtbank in Bermuda een aanvraag tot vereffening ingediend. Zo maakte het woensdag bekend. Het concern heeft erg te lijden gehad onder de coronacrisis en de wegvallende vraag naar cruises.

Genting heeft verschillende potentiële vereffenaars naar voren geschoven. Het is hun taak om aan een herstructurering te werken en met de schuldeisers te onderhandelen. Donderdag staat er een hoorzitting gepland.

De handel in de aandelen van de groep is sindss dinsdag op de beurs van Hongkong opgeschort nadat het concern al had aangegeven een aanvraag tot vereffening te overwegen.

Genting Hongkong werd hard getroffen door de coronapandemie, die het zakenmodel van het bedrijf ondermijnde. Het kwam de voorbije weken nog meer in de problemen nadat de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpormmern besloot om een overeengekomen lening van 78 miljoen euro niet te verstrekken, wat de toekomst van de scheepswerven MV Werften en Lloyd Werft Bremerhaven op het spel zette. Beide werven werden door Genting gekocht toen de cruisesector nog booming business was. MV Werften heeft intussen vorige week het faillissement aangevraagd. Op die werf werd het grootste cruiseschip ter wereld gebouwd.

Meer dan half miljoen Afghanen verloren hun job

Meer dan een half miljoen Afghanen zijn na de machtsgreep door de taliban vorig jaar hun baan kwijtgeraakt. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) dat woensdag is vrijgegeven. Het VN-agentschap, dat onder andere het recht op werk moet bevorderen, schat dat het banenverlies halverwege 2022 kan oplopen tot 900.000.

“De situatie in Afghanistan is kritiek en er is onmiddellijk steun nodig voor stabilisatie en herstel”, verklaarde Ramin Behzad, coördinator van de IAO in Afghanistan. “De prioriteit ligt bij het lenigen van de onmiddellijke humanitaire noden, maar om tot een duurzaam en inclusief herstel te komen is het belangrijk dat mensen en gemeenschappen toegang hebben tot fatsoenlijk werk, voldoende bestaansmiddelen en basisdiensten”, voegde hij eraan toe.

In Afghanistan zijn honderdduizenden Afghanen - voornamelijk leden van de Afghaanse strijdkrachten, rechters en vrouwen - zonder werk komen te zitten nadat de taliban in de nasleep van de chaotische terugtrekking van de internationale troepen uit het land in augustus 2021 de macht overnamen. Ook in andere sleutelsectoren, zoals de landbouw, de ambtenarij en de bouw, zijn op grote schaal banen verloren gegaan. Heel wat werknemers kregen sinds de machtsovername ook nog geen loon uitbetaald, aldus het rapport.

Aandeel M6 duikt 7 procent lager nadat Nationale Portefeuillemaatschappij belang verkoopt

Het aandeel van de Franse televisiezender M6 is woensdag meer dan 7 procent gezakt, nadat de Nationale Portefeuillemaatschappij, het investeringsverhikel van de Belgische familie Frère, aankondigde dat ze uit het kapitaal is gestapt.

Iets voor de middag noteerde het aandeel van M6 op 17,24 euro, een daling met 7,31 procent tegenover dinsdagavond. Woensdag maakte de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) bekend dat ze haar belang van 5,05 procent in M6 had verkocht. Dat gebeurde aan een prijs van 16,80 euro, dus lager dan de beurskoers. De verkoop leverde de Belgische investeringsmaatschappij 107,3 miljoen euro op.

NPM was sinds 2006 aandeelhouder van de Franse zender.

Ook TF1 verloor woensdag fors (-7,98 procent) op de beurs. TF1 en M6 hebben plannen om te fuseren, maar wachten nog op goedkeuring van de concurrentiewaakhond.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234