Maandag 16/05/2022

'Air Force One is next'

De kapers die dinsdag met drie passagierstoestellen het Pentagon en het World Trade Centre aanvielen, hadden 'substantiële' steun op de grond. Volgens de Amerikaanse tv-zender ABC zouden de kapers en hun organisatie zelfs hebben beschikt over Secret Services Codes, die ze gebruikten om de Amerikaanse president rechtstreeks te bedreigen, de reden waarom Bush dinsdag niet meteen naar Washington vloog. De FBI sloot gisteren niet uit dat het vierde toestel, dat neerstortte bij Pittsburgh in de staat in Pennsylvania, door de Amerikaanse luchtmacht is neergehaald.

Washington / Brussel

Reuters / New York Times / Eigen berichtgeving

Bart Willems

De vreemde route die de Amerikaanse president George W. Bush dinsdag volgde in zijn Air Force One, nadat hij tijdens een bezoek aan een lagere school in Florida op de hoogte was gebracht van de eerste aanslag op het World Trade Centre in New York, heeft al veel vragen opgeroepen.

Bush vloog niet meteen naar Washington, zoals in een crisis gebruikelijk is en ook de uitdrukkelijke wens van de president zelf, maar zette eerst koers naar een luchtmachtbasis in Louisiana, om vervolgens naar de strategische basis Offutt in Nebraska te vliegen. Daar bevindt zich het commandocentrum voor de nucleaire langeafstandsraketten van de VS en is een beveiligde bunker ingericht voor crisissituaties. Door dat afwijken van de oorspronkelijke koers en het daaropvolgende vliegveldhoppen van de president duurde het uren voordat duidelijk was waar hij zich precies bevond en wat zijn plannen waren.

Verschillende bronnen, waaronder die van een van de grootste kenners van het Witte Huis William Safire (zie pagina 2), maakten gisteren melding van een levensbedreigende situatie voor de president. Langzaamaan wordt duidelijk dat de bedreigingen die Bush zijn omwegen deden maken niet anders dan serieus genomen konden worden, omdat ze in dezelfde codetaal werden doorgegeven die de Secret Service zelf gebruikt. Volgens Safire en de nieuwszender ABC is het zelfs mogelijk dat de Secret Service, zeg maar de persoonlijke veiligheidsdienst van de president, geïnfiltreerd is geweest. Dat laatste zou erop kunnen wijzen dat de plegers van de aanslagen van dinsdag en/of hun opdrachtgevers tot in het Witte Huis over contacten beschikten.

Terwijl de Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft gisteren ronduit bevestigde dat er "geloofwaardige bedreigingen zijn geuit tegen het Witte Huis en Air Force One", wees hij iedere suggestie af dat de kapers op de hoogte waren van de Secret Service Codes, en dat ze daardoor in codetaal de woorden 'Air Force One is Next' hebben kunnen laten doordringen tot in de naaste omgeving van de president. De vraag is ook waarom de kapers en/of handlangers een dergelijke boodschap zouden hebben gestuurd, omdat die de kans dat ze in deze missie zouden slagen verkleinde.

Een mogelijke aanval op het Witte Huis wordt nu gelinkt aan vlucht 77 van American Airlines, het toestel dat dinsdag op het Pentagon terechtkwam, en dat kort voor de inslag een koerswijziging heeft gemaakt. Over het waarom van de koerswijziging bestond gisteren nog grote onduidelijkheid, maar specialisten wezen erop dat het veel grotere Pentagon een veel gemakkelijker doelwit is dan het Witte Huis. Leden van het Amerikaanse Congres meldden gisteren op gezag van de politie dat vlucht 77 eerst nog een tijdje boven Washington heeft rondgecirkeld. Volgens het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden John Mica cirkelde het toestel eerst boven Capitol Hill, en vloog vervolgens op lage hoogte over de Washington Mall in de richting van het Witte Huis. "Ze hoefden maar te kiezen", zei een geschokte Mica, die in het Huis de subcommissie Luchtvaart leidt.

Rond de nabij Pittsburgh in de staat Pennsylvania neergestorte vlucht 93 van United Airlines bestaan zo mogelijk nog meer mysteries. In eerste instantie werd ervanuit gegaan dat het toestel op weg was naar Camp David, de plaats waar president Carter in 1978 de Israëlische premier Begin en de Egyptische president Saddat een vredesakkoord met die naam liet tekenen en waar in 1999 president Clinton vergeefs probeerde de Palestijnse leider Yasser Arafat en de toenmalige Israëlische premier Ehud Barak nader tot elkaar te brengen. Maar de aanwijzingen dat Bush rechtstreeks werd bedreigd in zijn Air Force One maken dat vlucht 93 nu wordt gezien als de vliegende bom die als doel had het presidentiële toestel te torpederen, en om die reden mogelijk uit de lucht werd gehaald door een Amerikaans gevechtsvliegtuig, iets wat de FBI gisteren "niet uitsloot". Feit is dat het toestel voordat het neerstortte koers had gezet naar het zuidoosten, richting Washington.

'Capitol Hill, Witte Huis... Ze hoefden maar te kiezen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234