Zaterdag 19/10/2019

Gezondheidszorg

Aidsremmer terugbetaald aan risicolopers

Beeld Getty Images

Vanaf 1 juni zal het RIZIV de aidsremmer Truvada ook terugstorten aan wie niet besmet is met hiv. Dat heeft Maggie De Block (Open Vld) beslist. Voor 2017 trekt ze daarvoor een miljoen euro uit. De Vlaamse koepel van holebiverenigingen çavaria juicht de maatregel toe.

Momenteel heeft enkel wie al besmet is recht op terugbetaling. In de toekomst zal ook iemand die een verhoogd risico loopt op besmetting het middel preventief terugbetaald krijgen. De voornaamste risicogroep: homo's. Uit onderzoek blijkt dat de kans op besmetting voor een actieve homoseksuele man één op twintig bedraagt, terwijl dat bij heteromannen één op vijfduizend is. Truvada slikken kan besmetting voorkomen.

Dat werkt zo: wanneer het hiv-virus het lichaam binnendringt, heeft het bepaalde lichaamscellen nodig om zich te vermenigvuldigen. Truvada voorkomt dat het virus die cellen binnendringt, en voor een effectieve besmetting zorgen. Het kan op twee manieren ingenomen worden. Ofwel dagelijks een pil op een vast tijdstip dat je zelf kiest, ofwel twee pillen voor je anale seks zal hebben en een pil tot twee dagen na de laatste keer anale seks.

Te duur

Cavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, juicht de beslissing van minister van Volksgezondheid De Block dan ook toe. "We waren vorig jaar al heel blij toen Truvada mocht voorgeschreven worden in ons land, maar de terugbetaling is eigenlijk essentieel", zegt woordvoerder Jeroen Borghs. "Anders is het gewoon te duur."

Vooraleer er sprake kan zijn van terugbetaling zal een arts het risico op besmetting inschatten. Er wordt ook gepaste omkadering voorzien in een aidsreferentiecentrum. "Op die manier krijgen mensen zeker de juiste medische opvolging en begeleiding", stelt De Block. "Het blijft natuurlijk cruciaal dat zij, net als iedereen, de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en dat ze zich regelmatig laten testen op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen."

Maggie De Block (Open Vld) trekt een miljoen euro uit voor haar nieuwe maatregel. Beeld Jonas Lampens

Eenzelfde geluid bij çavaria: "We hopen inderdaad dat mensen hier niet lichtzinnig mee zullen omgaan. Bescherming door het gebruik van Truvada is aanvullend, naast het gebruik van een condoom." Truvada voorkomt immers enkel besmetting door het hiv-virus en beschermt niet tegen andere SOA's.

De verwachting is dat door de terugbetaling van Truvada tussen nu en 2023 ongeveer 3.200 hiv-infecties vermeden kunnen worden. De Block voorziet voor 2017 ruwweg 1 miljoen euro voor de terugbetaling ervan. Voor het jaar 2023 kan dit oplopen tot 6,5 miljoen. Een doosje Truvada met dertig pilletjes - ongeveer een maandelijkse dosis - zal de patiënt 11,9 euro kosten. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming betaalt 7,9 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234