Zondag 23/02/2020

Ahold schokt beurs

Een fout in de boekhouding vernietigde gisteren in één klap 6 miljard euro aan beurswaarde bij de Nederlandse voedingsgigant Ahold. Genoeg voor een golf van paniek onder de financiële waarden.

Robert Melders

Ahold is op één dag 6 miljard euro minder waard geworden. De koers daalde op Euronext in Amsterdam met 63,03 procent tot 3,59 euro. Voor beurs maakte Ahold bekend dat het resultaat over 2002 zou tegenvallen. Erger was dat ook de resultaten over 2000 en 2001 herzien zouden worden. Gedelegeerd bestuurder Cees van der Hoeven en financieel directeur Michael Meurs stapten onmiddellijk op. Bestuursvoorzitter Henny de Ruiter neemt de leiding over.

Hier was duidelijk meer aan de hand dan een tegenvallende conjunctuur. Het ziet ernaar uit dat een foute verwerking van speciale promoties bij Amerikaanse dochter US Food Services voor een onterechte boeking van 500 miljoen dollar omzet gezorgd heeft. Het grootste stuk van de fout zou betrekking hebben op het boekjaar 2002. Het zou betekenen dat de bedrijfswinst van Ahold 15 procent lager uitvalt dan verwacht. Van der Hoeven had vorig jaar twee keer zijn winstvooruitzichten verlaagd.

Wat er precies aan de hand is, blijft onduidelijk. Maar straffe uitspraken als 'het Nederlandse WorldCom' of 'het nieuwe Enron' lieten weinig aan de verbeelding over. Ahold meldde bij dezelfde gelegenheid ook boekhoudkundige "onregelmatigheden" bij zijn Argentijnse dochter Disco en fouten in de consolidatie van overnames.

Het vertrouwen is geschokt. Het ligt niet voor de hand dat zoiets bij Ahold gebeurt. Het is niet alleen de grootste distributeur van Nederland, met de bekende Albert Heijn-winkels, het is ook de grootste winkelgroep van de Amerikaanse Oostkust en de derde voedingsdistributeur ter wereld. De groep had in financiële middens zeker geen slechte reputatie. Dat ook zij niet meer vertrouwd kan worden, zorgt voor een schokeffect. Zo voorzichtig was Ahold trouwens ook weer niet. Op tien jaar tijd had Van der Hoeven meer dan 50 overnames gerealiseerd. Die bleken niet allemaal even succesvol.

Gisteren werd het concern vooral de "misrekening" van 500 miljoen dollar bij US Food Services zwaar aangerekend. Die rapporteerde over 2001 een omzet van 17,41 miljard dollar. Dan lijkt een vergissing van een half miljard erg maar niet dodelijk. "Dat dacht je maar", merkt analist Thierry François van Fortis Bank op. "De 500 miljoen dollar minder omzet zullen bijna volledig van de winst afgaan. De twee andere incidenten erbij zorgen makkelijk voor een schade van rond de 500 miljoen euro. Als het aandeel Ahold een koers-winstverhouding van 10 mag hebben, betekent dit dat het op de beurs nu 5 miljard euro minder waard is. Trek nog wat af voor de nieuwe onzekerheid en de beurs heeft evenwichtig gereageerd. De bewuste Amerikaanse dochter baat geen winkels uit. Ze levert voedingswaren aan grootverbruikers, zoals restaurantgroepen of collectiviteitskeukens. Als er meer aan de hand is dan een simpele misrekening, staat ons misschien ook nog een corruptieschandaal te wachten. Het Amerikaanse bedrijfsleven is er niet betrouwbaarder op geworden. Ook auditor Deloitte Touche Tohmatsu komt door de zaak in opspraak. Hier zijn de meningen wel verdeeld. Sommigen vinden dat de zaak nog vrij vlug ontdekt werd."

De perikelen in de VS zorgen er ook voor dat de kredietwaardigheid van Ahold verder in het gedrang komt. De obligaties van de groep verloren flink aan waarde. Kredietbureau Standard & Poor's verlaagde zijn waardering voor Ahold met twee trappen tot op het 'junk'-niveau. De obligatie van 1,5 miljard euro die 5,875 procent rente geeft en in 2008 vervalt noteerde vrijdag tegen 102 procent van haar nominale waarde. Gisteren kostte ze nog 76 procent. Dat betekent dat ze nu 12,39 procent rente geeft. Dat is 9,28 procent meer dan op een Duitse staatsobligatie met dezelfde looptijd. In de eurozone zijn Duitse staatsobligaties de norm, vergelijkbaar met de Amerikaanse staatslening in de dollarzone. Een lagere kredietwaardigheid maakt het voor Ahold duurder om vers geld aan te trekken. Maar voor een distributeur is er nog het vervelend neveneffect dat de leveranciers moeilijker krediet zullen toestaan. Veel van de winst in de distributie wordt door gratis leverancierskrediet gerealiseerd.

De koersval trok de Nederlandse beurs lager. De AEX-index verloor 5,38 procent. De grote Nederlandse financiers zijn immers grootaandeelhouder van Ahold. Einde 2001 bezat Fortis 7,95 procent, ING 7,42 procent, Achmea 7,21 procent en Aegon 6,11 procent. Dan wordt nog niet eens rekening gehouden met obligaties van of kredieten aan Ahold.

Straffe uitspraken als 'het Nederlandse WorldCom' laten weinig aan de verbeelding over

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234