Dinsdag 30/11/2021

Ahold-schandaal veel groter dan gedacht

De jongste onthullingen over Ahold maken ten overvloede duidelijk dat de Nederlandse warenhuisketen een plaatsje verdient in het rijtje van L&H, Enron en WorldCom.

Brussel

Bloomberg / Eigen berichtgeving

Het boekhoudschandaal van Ahold in de VS is veel omvangrijker dan aanvankelijk werd voorgesteld. Bij de cateringdochter US Foodservice is de winst tussen april 2000 en december 2002 880 miljoen dollar te hoog voorgesteld. Eerder hield het supermarkt rekening met 500 miljoen dollar. Dat betekent dus dat de fraude ruim 70 procent hoger ligt dan eerder bekend werd gemaakt.

Ahold maakte dat gistermorgen bekend nadat een intern onderzoek van de accountants van PriceWaterhouseCoopers naar de malversaties in de VS bijna is afgerond.

De twee directeuren van US Foodservice die de cijfers stelselmatig hebben gemanipuleerd zijn inmiddels op straat gezet. Zij zouden de resultaten opzettelijk beter hebben voorgesteld om zo hun bonussen te kunnen innen.

Het Ahold-drama doet hiermee qua omvang niet langer onder voor de boekhoudschandalen bij L&H, Enron en WorldCom. Vooral omdat het nog lang niet zeker is dat alle zwendel bij Ahold nu openbaar gemaakt is. Ahold heeft besloten al zijn activiteiten in dertig landen aan een onderzoek te onderwerpen. Dochters als Albert Heijn, het Amerikaanse Stop and Shop en joint ventures in Chili, Tsjechië, Polen en Scandinavië worden momenteel doorgelicht.

Het Ahold-concern liet zich gisteren niet uit over zijn joint ventures in Portugal en zijn activiteiten in Argentinië. In Portugal tellen Ahold en zijn partner Jeronimo Martins sinds 1992 de omzet dubbel, zo bleek onlangs uit publicaties van NRC Handelsblad. In Argentinië werd eind februari een onderzoek afgerond naar eventuele dubieuze transacties. Toen werden "onregelmatigheden" geconstateerd zonder "materiële" gevolgen voor Ahold.

In maart is Ahold een nieuw onderzoek begonnen naar de gang van zaken bij de Argentijnse dochter. Ook dat loopt nog.

Volgens financieel directeur Dudley Eustace zijn de bedragen die met het schandaal bij US Foodservice zijn gemoeid veel hoger dan verwacht, omdat er eerst alleen gekeken werd naar de cijfers van 2002 en 2001. Nu tellen ook de negen maanden in 2000 mee. Eustace denkt niet dat er samen werd gespannen met andere mensen buiten het bedrijf. "De vorderingen en kwantumkortingen bij leveranciers dienen altijd bevestigd. Dat is hier ook gebeurd, maar het werd gedaan door mensen bij leveranciers die daartoe niet bevoegd waren. Ik weet niet of de medewerkers bij onze toeleveranciers op de hoogte waren hoe het spel gespeeld werd", zei Eustace in een interview met NRC Handelsblad.

De fraude bij US Foodservice heeft Ahold in een diepe financiële crisis gestort. Dat heeft het concern grotendeels aan zichzelf te wijten. Huisaccountant Deloitte en Touche heeft vanaf het moment van de overname in 2000 het concern gewaarschuwd voor de praktijken bij US Foodservice.

In april 2000 nam Ahold US Foodservice over voor zo'n 3,6 miljard euro. Nadat in februari de fraude aan het licht kwam, stapte bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven op. Financieel topman Dudley Eustace nam de taken tijdelijk waar, tot de Zweed Anders Moberg deze week als nieuwe eerste man aantrad. Moberg heeft de zware taak het supermarktconcern financieel weer gezond te maken en het vertrouwen van de belegger te herstellen. In een eerste reactie zei hij er "vertrouwen" in te hebben dat de resultaten van het onderzoek bij de andere dochters voor 30 juni bekend zullen zijn. Die dag hebben de banken als uiterste datum gesteld voor de gebruikmaking van een noodkrediet van 3,1 miljard euro om het debacle op te vangen.

De raad van commissarissen van Ahold zal op korte termijn bijeenkomen om vast te stellen welke maatregelen genomen dienen te worden met betrekking tot de andere managers van US Foodservice. (JM)

Fraude bij cateringdochter US Foodservice ruim 70 procent hoger dan eerder bekend werd gemaakt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234