Vrijdag 03/12/2021

Ahmadinejad provoceert vlak bij Israëlische grens

Op amper vier kilometer van Israëlisch territorium heeft de Iraanse president nog maar eens een anti-Joodse speech gehouden. De toejuichingen, de muziek en het lawaai waren zo luid dat de Israëli’s ze aan de andere kant van de grensversperring konden horen. In Israël is woedend gereageerd op de provocatie en waren er voordien al oproepen geweest om Ahmadinejad te vermoorden, nu hij zo dichtbij kwam.

Ahmadinejad prees Libanon voor zijn verzet tegen de ‘wereldtiran’ en zei dat het ‘een rolmodel is voor andere landen in de regio’, ondanks de Israëlische aanvallen. ‘De zionistische vijand moet weten dat hij geen andere keuze dan capitulatie heeft en terug moet gaan naar waar hij vandaan komt. Palestina zal bevrijd worden’, zei hij in zijn bekende stijl.

Tijdens de tweede dag van zijn staatsbezoek aan Libanon, het eerste sinds hij in 2005 aan de macht kwam, heeft Ahmadinejad een bezoek gebracht aan het zuiden van het land, dat tijdens de Israëlische invasie van 2006 zwaar getroffen werd. Zijn trip naar het stadje Bint Jbeil werd alweer een triomftocht, net zoals de dag voordien in de hoofdstad Beiroet. Letterlijk voor de poorten van Israël werd de man, die deze staat van de landkaart wil doen verdwijnen en de Holocaust als een verzinsel bestempelt, door een uitzinnige menigte onthaald.

Duizenden mensen stonden urenlang te wachten binnen en buiten het stadion waar hij een toespraak zou houden. Ze zwaaiden met Iraanse en Hezbollahvlaggen - ook wel Libanese - om hem te verwelkomen, droegen grote foto’s van hem mee en wierpen met bloemen toen hij eindelijk aankwam. Aan de ingang van het stad hing een spandoek met ‘Welkom’ in het Farsi en het Arabisch. De menigte ging compleet uit de bol bij de aankomst van Ahmadinejad.

Zuid-Libanon is bij uitstek Hezbollah-country en Bint Jbeil is een zwaar geladen symbool, omdat daar in de oorlog van 2006, die 34 dagen duurde, zwaar gevochten werd tussen de sjiitische strijdersgroep en het Israëlische leger. Het was ook daar dat Hezbollahleider Hassan Nasrallah in 2000 een overwinningsspeech hield, twee dagen nadat het Israëlische leger een einde maakte aan 22 jaar bezetting van zuidelijk Libanon. Nasrallah feliciteerde Hezbollah toen omdat het ”de legers van de zionistische vijand ons land heeft uitgejaagd”.

Martelarendorp

Ahmadinejad was ook van plan naar het ”martelarendorp” Kfar Kaana te trekken, dat een beetje verder ook vlak achter de Israëlische grens ligt. Het dorp dankt zijn bijnaam aan het feit dat in 1996 bij een Israëlisch luchtbombardement 105 burgers werden gedood. Bij zware gevechten tussen Hezbollah en het Israëlische invasieleger in 2006 kwamen nog eens 29 mensen in Kaana om het leven, onder wie toen zestien kinderen. Aan de Israëlische aanvallen gingen telkens raketbeschietingen vooraf die Hezbollah op Noord-Israël had gericht.

Voortdurend door applaus onderbroken zei Ahmadinejad: ”Jullie hebben bewezen dat er geen enkele kracht is die jullie kan verslaan. De zionisten hadden het plan om deze stad te vernietigen, maar jullie hebben je verzet tegen de bezetter. De hele wereld moet weten dat de zionisten zullen verdwijnen en dat Bint Jbeil zal blijven leven.” Het was het soort uitspraken dat men van Ahmadinejad al langer kent, maar het was toch wel heel speciaal dat ze nu vlak tegen de Israëlische grens werden gedaan.

In Israël zelf is men woedend over deze provocatie aan de voordeur van het land. ”Ahmadinejad slechts een kilometer van bij ons”, titelde de populaire krant Yediot Acharonot en het blad Maariv schreef: ‘Ahmadinejad dichter bij dan ooit’. De Israëlische regering is verontwaardigd en woordvoerder Jigal Palmor van Buitenlandse Zaken zei: ”Ahmadinejad is naar Libanon gekomen zoals een landheer die zijn goederen en gronden komt controleren.”

De krant Haaretz had een dikke week geleden al gesteld dat “Israël hem kan ontvoeren” als hij zo dichtbij komt en eraan toegevoegd meteen ook Hezbollahchef Hassan Nasrallah mee te pakken ”die voor die gelegenheid wel uit zijn schuilplaats zal komen”. De ultrarechtse volksvertegenwoordiger Arieh Eldad van de Nationale Unie riep zelfs op om Ahmadinejad te vermoorden. ”Ahmadinejad vandaag doden is hetzelfde als Hitler vermoorden in 1939.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234