Maandag 27/01/2020

Agusta-proces negen dagen opgeschort

Hof van Cassatie neemt nodige tijd om alle procedureknopen door te hakken

Brussel.

Eigen berichtgeving

Het proces-Agusta/Dassault wordt voor negen dagen opgeschort. Pas op woensdag 16 september wil het Hof van Cassatie opnieuw in openbare zitting zetelen. Dan wil het Hof 'na rijp beraad' een antwoord geven op alle kritiek die in de voorbije dagen door de verdedigers van de beklaagden werd uitgebracht op de totnogtoe door de justitie gevolgde procedure in dit complexe strafonderzoek.

Het langverwachte corruptieproces zal dus al meer dan twee weken aan de gang zijn vooraleer het eerste woord over de grond van de zaak er zal vallen. En een debat onder specialisten over problemen van strafprocedure is op zich al geen kluif voor een zeer breed publiek. Onvermijdelijk is die discussie, hoe langdradig ze ook lijkt, echter wel. Dat komt omdat het de eerste keer is dat ministers terechtstaan op betichting van passieve corruptie voor het Hof van Cassatie en bovendien werd deze procedure nooit in detail vastgelegd. Er werd ook omwille van die ministers op verschillende belangrijke punten in deze zaak afgeweken van het wetboek van strafvordering. Ook een tiental gewone burgers zit naast de ministers op de beklaagdenbank in dezelfde procedure ingevolge een rechtstreekse dagvaarding vanwege het Openbaar Ministerie. Procureur-generaal Eliane Liekendael geeft toe dat haar ambt eenzijdig, namelijk zonder enig tegensprekelijk debat voor een raadkamer, beslist heeft om die 'gewone burgers' samen met de ministers Coëme en Claes voor het Hof van Cassatie te brengen in plaats van voor een gewone correctionele rechtbank.

Gisteren was het eerst de beurt aan de advocaten van Johan De Langhe om hun prejudiciële bezwaren te formuleren. Meesters Marc Senelle en Leo Martens argumenteerden dat Delanghe als ex-kabinetschef van Claes omwille van die ingreep van Cassatie niet alleen geen eerlijk proces krijgt maar dat ook de rechten van de verdediging in zijn zaak hierdoor ernstig geschonden worden. Ook ex-stafhouder Marc De Kock, advocaat van beklaagde Luc Wallyn, en de Luikse verdediger van Etienne Mangé, Marc Nève, illustreerden de discriminatie waarvan hun cliënten volgens hen het slachtoffer zijn in deze zaak.

Procureur-generaal Liekendael veegde gisterenmorgen al meteen op basis van een erg summiere argumentatie enkele door de verdediging geuite bezwaren van tafel, maar de verdediging repliceerde. Martens onderstreepte dat het Openbaar Ministerie het recht niet heeft om burgers, zoals Delanghe, zo maar te onttrekken aan de normale strafprocedure.

Op het einde van de zitting deelde de voorzitter ten slotte mee dat het Hof de debatten opschort tot volgende week woensdag. In de komende dagen zal het Hof zich inderdaad buigen over een ganse reeks voorstellen en bezwaren van de verdediging. Ze zal ook moeten uitmaken of het Hof al dan niet een beroep zal doen op het Arbitragehof om uit te maken welke weg het op moet in dit proces. Hoe dan ook zal het Hof nu in één of meer tussenvonnissen de knopen moeten doorhakken. Daarna zal dan normaal in de tweede helft van de volgende week het eigenlijk debat ten gronde over de ten laste gelegde feiten van omkoping van start gaan. (WDB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234