Maandag 18/11/2019

Agusta-proces dreigt Cassatie te verlammen

De advocaat van ex-minister Willy Claes in het Agusta/Dassault-proces heeft de advocaten van de andere betichten voorgesteld om het Hof van Cassatie te wraken. Deze strategie wordt mogelijk gesteund door de advocaten van Guy Spitaels en Guy Coëme. In verband met het nakende politieke monsterproces verklaarde cassatievoorzitter Dennis Holsters dat dit zijn rechtscollege dreigt lam te leggen wegens een gebrek aan rechters.

BRUSSEL.

eigen berichtgeving

Ongeveer tien dagen geleden zijn alle advocaten van de betichten in de strafprocedure wegens corruptie rond de Agusta/Dassault-contracten uit 1988-'89 voor de eerste maal bij elkaar geweest. Op die vergadering is door minstens een van de tenoren onder die advocaten, namelijk die van Willy Claes, een voorstel op tafel gelegd om een verdedigingssysteem af te spreken waarbij alle advocaten van de betichten een gezamenlijke procedure zouden starten om het Hof van Cassatie te wraken wegens onbevoegdheid.

Mogelijk steunen ook de advocaten van Guy Spitaels en Guy Coëme deze strategie. Het lijkt er met andere woorden op dat de politieke zwaargewichten - die als minister gedurende twintig jaar de instellingen als het ware belichaamd hebben - zich nu tegen die instellingen keren.

Het voorstel stuit op verzet bij meer ondergeschikte betichten omwille van het evidente politieke karakter van dit soort verdedigingsstrategieën. De advocaten van de andere betichten hebben de indruk dat deze aanpak gebruikmaakt van de controverses die er recent rond Cassatie zijn ontstaan. Prominente betichten als Claes zouden deze gerechtelijke perikelen exploiteren om aan hun rechters te ontsnappen.

Op de bewuste vergadering is de afspraak gemaakt om binnenkort terug bij elkaar te komen. Alle betrokkenen zullen dan standpunt innemen voor of tegen de voorgestelde strategie.

In het televisieprogramma De zevende dag zei cassatievoorzitter Holsters dat zijn rechtscollege tegen 1 september wel eens volledig verlamd zou kunnen zijn als er tegen dan geen nieuwe rechters benoemd zijn. Op 2 september start het Agusta/Dassault-proces voor het Hof.

Minister van Justitie Tony Van Parys (CVP) moet binnenkort beslissen over de benoeming van zes nieuwe cassatierechters. Maar één van de kandidaten zou niet volledig aan de voorwaarden voldoen. Het gaat om Didier Batselé, sinds 1995 adjunct-kabinetschef van minister-presidente van de Franse gemeenschap Laurette Onkelinx (PS). Holsters wilde niet op de specifieke benoemingsperikelen ingaan, maar benadrukte wel dat er best niet te veel tijd wordt verloren.

Voor het Agusta/Dassault-proces worden 15 van de 24 rechters gemobiliseerd. De overige negen moeten de drie gemengde taalkamers voor burgerlijke, strafrechtelijke en sociale zaken bemannen. Normaal zijn daarvoor driemaal vijf rechters nodig. "Als het Agusta-proces absoluut moet doorgaan, weten wij niet wat er moet gebeuren met de andere zaken", zei Holsters gisteren. "Men zal zeggen dat we in staking zijn. Maar dat is niet zo. We zullen gewoon niet kunnen functioneren."

Ook procureur-generaal van Cassatie Eliane Liekendael nam deel aan het debat. Het was trouwens de eerste maal dat zij een tv-interview in het Nederlands weggaf. Zij verdedigde zich tegen de kritiek dat zij dat in het verleden systematisch weigerde. "Volgens de wet hoeft een procureur-generaal bij het Hof van Cassatie niet tweetalig te zijn. Ik weet dat ik een taalprobleem heb en vraag daarvoor begrip." Liekendael zei dat het Agusta/Dassault-proces zonder vertraging zal beginnen en deelde de vrees van voorzitter Holsters dat de andere zaken een probleem zullen worden. De vaak omstreden topmagistrate beloofde dat elke zitting van het Agusta/Dassault-proces openbaar zal zijn. "U zal alles kunnen volgen, zien en weten, en alles zal 's avonds op televisie en radio te zien en te horen zijn. Mogelijk komt er na de uitspraak een persconferentie."

De nieuwe openheid van Liekendael komt niet als een totale verrassing. In een recent VN-rapport kreeg het Belgisch gerecht over het algemeen goede punten, enkel de externe communicatie was zwak. Holsters vroeg hiervoor begrip. "We komen uit het tijdperk van de totale afzondering."

Liekendael bevestigde gisteren dat een onderzoek loopt in verband met de betrokkenheid van de PSC in de Dassault-zaak. Mogelijk komt er een Dassault-bis-proces, maar een koppeling aan de bestaande dossiers komt er niet. Liekendael benadrukte ook dat zo'n Dassault-bis niet noodzakelijk op dezelfde datum - juni '99 - verjaart.

Zowel Holsters als Liekendael kantten zich gisteren tegen de maatregel uit het Octopus-akkoord die bepaalt dat de voorzitter van het Hof van Cassatie in de toekomst wordt voorgedragen door een Hoge raad van Justitie. "Bijzonder gevaarlijk", vindt Liekendael dit. "Wie kent beter de kwaliteitsvereisten van de voorzitter dan het Hof zelf."

Holsters volgde Liekendael en relativeerde de politisering van zijn Hof. "In een korps van 24 mensen dat zeer veel werk heeft, zou het zelfmoord zijn om iemand die niet in het kader past te benoemen."

De cassatievoorzitter gooide gisteren ook nog met bloemen naar Liekendael die op 12 december met pensioen gaat. "Als iedereen evenveel doet voor Justitie als zij heeft gedaan, moet het zeker lukken."

(WDB / KoV)

Willen Claes en andere Agusta-prominenten de cassatieperikelen exploiteren om uit de handen van het gerecht te ontsnappen? (Foto Filip Claus)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234