Agressieve drug 'bath salts' onder de loep
Het verhaal van 'kannibaal' Rudy Eugene zit vermoedelijk nog fris in het collectieve geheugen. De 31-jarige drugsverslaafde kwam enkele dagen geleden in de media nadat hij onder onder invloed van 'bath salts' het aangezicht van dakloze Ronald Poppo had opgegeten. Naar aanleiding van dit horrortafereel nemen we deze agressieve drug dan ook eens grondig onder de loep.
'Bath salts' is een synthetisch poeder dat ook wel omschreven wordt als de 'nieuwe LSD'. Populaire straatnamen zijn ondermeer 'Ivory Wave', 'Purple Wave', 'Vanilla Sky' en 'Bliss'. Deze zogenaamde designerdrug heeft het laatste jaar al duizenden mensen naar antigifcentra in Amerika gedwongen. De DEA (Drug Enforcement Administration) omschrijft de drug als een "dreigend gevaar voor de volksgezondheid" en maakte het bezit en de verkoop ervan sinds oktober 2011 illegaal, samen met de drie chemicalien die aan de basis zouden liggen.
Samenstelling
Niemand weet eigenlijk precies wat de samenstelling is van 'bath salts' omdat het onmogelijk is om te testen op de substanties. Men vermoedt dat de drug gemaakt wordt uit MDPV (methylenedioxypyrovalerone), hoewel andere, onbekende derivaten van het psychoactieve geneesmiddel pyrovalerone ondertussen gefabriceerd worden door illegale straatchemici.
Naamgeving
De naam klinkt in elk geval verwarrend, aangezien de drug in de verste verte niets gemeen heeft met het badzout dat we in ons water gooien. Het blijkt meer een marketingstrategie te zijn. Door ze 'bath salts' te noemen en te voorzien van het label 'niet voor menselijke consumptie', heeft men kunnen voorkomen dat ze specifiek als illegaal worden bestempeld.
Effect
Het lijstje van bijwerkingen is ronduit angstaanjagend: onrust, psychose, paranoia, hallucinaties, borstpijn en zelfmoordneigingen. Daarbovenop komt ook nog een verhoogde bloeddruk en versnelde hartslag. Op dit moment bestaat er nog geen test om na te gaan of iemand 'bath salts' heeft ingenomen. De enige manier om het te achterhalen is wanneer mensen nog in staat zijn het te zeggen.
Verslavend?
Momenteel is nog niet geweten of de drug verslavend is. Experten stellen dat het nog te vroeg is om uitspraken te doen, aangezien er nog niet voldoende ervaring is op lange termijn. Het grote probleem met 'bath salts' is de acute vergiftiging. Toch wordt verondersteld dat ook deze stimulant een soort hunkering opwekt. De mensen die het gebruiken blijken bovendien zeer inventief te zijn. Ze snuiven het niet alleen, maar spuiten het ook in en mengen het onder eten en drinken.
Trend
'Bath salts' is de jongste creatie van een hele reeks designerdrugs, ook wel 'research chemicals genoemd. Het op de markt brengen van nieuwe, licht gemodificeerde varianten van bestaande stimuli is een ware trend geworden. Voor specialisten in gifcentra is het bijna onmogelijk om up to date te blijven. Ze stellen dat de beweegredenen om deze drugs te kopen altijd dezelfde zijn: ze zijn nieuw en vliegen bovendien onder de radar in tegenstelling tot illegale drugs als cocaïne en heroïne.
Verbod
Op dit moment is 'bath salts' nog niet illegaal in alle Amerikaanse staten. Je kan de drugs kopen in 'mini-marts' en winkels met rookwaren. Het zal dus wachten worden op een federale wet die deze nieuwe drug uitroept als zijnde illegaal. Toch vrezen experten dat ook dit niet genoeg zal zijn. "Designerdrugs als 'bath salts' gaan eigenlijk nooit echt weg. Het enige wat verandert is hoe mensen ze maken en verkopen. Gebruikers zullen ze misbruiken tot er een crisis is die ze onder de massa-aandacht brengt. Dan zullen ze verdwijnen tot er een nieuwe variant komt om het gat op te vullen", besluit Zane Horowitz van het Oregon Poison Center.