Zaterdag 24/10/2020

Jobs

Agoria: "Lagere vennootschapsbelasting goed voor 3.000 jobs in technologische sector"

Marc Lambotte, CEO van Agoria.Beeld BELGA

Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, steunt het voorstel om de vennootschapsbelasting te verlagen tot 20 procent. Zo'n verlaging zou voor de overheid bijna 300 miljoen euro aan minderinkomsten uit de technologische sector betekenen, maar zou tegelijk ook 3.000 jobs in de sector en nog eens zoveel indirecte jobs opleveren. Het zou ook 60 miljoen euro extra investeringen aantrekken. Dat heeft Marc Lambotte, ceo van Agoria gezegd.

Volgens Agoria zal de technologische sector in 2016 twee procent groeien. Het afgelopen jaar bedroeg de groei 0,5 procent. De hogere groei vertaalt zich ook in extra investeringen en jobs. Op het vlak van investeringen wordt gerekend op een groei van 5 procent en is het de bedoeling opnieuw de kaap van 2 miljard euro te ronden. Dat heeft onder meer te maken met de geplande investering van Audi in Brussel.

Op het vlak van jobs is 2016 mogelijk een keerpunt. Jarenlang sneuvelden er gemiddeld 5.000 jobs in de sector. In 2015 kon dat jobverlies beperkt worden tot 1.000. "En in 2016 zien we voor het eerst opnieuw een groei in het aantal banen. We mikken ook op 10.000 extra banen in de sector tegen 2020. Dat kan wel enkel indien we de concurrentiekracht van onze bedrijven blijven verbeteren", aldus Lambotte.

Marathon

Agoria toont zich tevreden met de inspanningen van de regering om de loonkosthandicap te verlagen. Dat heeft voor een deel te maken met de lastenverlagingen en de tax shift, maar ook met het feit dat buurland Duitsland zijn lonen de voorbije jaren wat heeft laten ontsporen. "En we mogen er niet van uitgaan dat Duitsland die fout een tweede keer zal maken", aldus Lambotte.

"We hebben een goeie sprint gedaan, maar de afbouw van de handicap is een marathon", zegt Lambotte. Verdere inspanningen om de resterende kloof van ruim 12 procent af te bouwen, blijven volgens Agoria nodig.

Fiscale handicap

De sectorfederatie maakt zich meer zorgen over de groeiende fiscale kloof tussen ons land en het Europese gemiddelde. Zeker nu Europa een aantal maatregelen (excess profit rulings) in het vizier neemt "dreigt de fiscale handicap te groeien en de onzekerheid toe te nemen", aldus Lambotte. Agoria steunt daarom het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de vennootschapsbelasting te verlagen naar 20 procent. "We moeten alle bedrijven de keuze geven tussen een competitief systeem met aftrekmogelijkheden of een verlaagd tarief van 20 procent", klinkt het.

Lambotte erkent dat zo'n verlaging de overheid in eerste instantie geld zal kosten. Een simulatie wijst op een mogelijke minderinkomst van bijna 300 miljoen euro vanuit de technologische sector. "U zal zeggen dat dit onbetaalbaar is", zegt Lambotte. "maar er zijn op termijn ook grote terugverdieneffecten op het vlak van jobs en investeringen".

Volgens de Agoria-topman gaat het om 3.000 extra banen in de sector en nog eens 3.000 extra indirecte jobs en 60 miljoen euro aan extra investeringen. Voor de extra jobs rekent Lambotte op een termijn van 2 à 3 jaar, voor het aantrekken van nieuwe investeringen eerder op een termijn van 4 à 10 jaar. "Maar de eindbalans zal sowieso positief zijn."

"Sinds 2011 verloor bouwsector 19.000 jobs, tegen 2019 dreigt verlies van nog eens 26.000"

"Er gingen sinds 2011 niet minder dan 19.000 jobs in de bouwsector verloren. Aan dit tempo zullen er tegen 2019 nog eens 26.0000 banen in onze sector verdwijnen." Die onheilstijding heeft Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, vandaag gebracht op een persconferentie over de bouwconjunctuur in ons land. De "jobstijding" - in meer dan één betekenis - komt aan de vooravond van de jaarlijkse nationale beurs Batibouw.

Volgens de Mûelenaere zal de regering hierdoor tegen een correctie van 1,3 miljard euro aankijken. "Met elke verloren baan in de bouw verliest de overheid 33.000 euro aan inkomsten", klinkt het.

De regering erkent dat door de invoer van "gedetacheerde buitenlandse arbeidskrachten" de banen van eigen arbeiders in het gedrang komen. Het aantal Limosa-meldingen voor bouwactiviteiten uitgeoefend door buitenlandse werknemers steeg van 157.000 eenheden in 2011 naar 394.000 in 2015, een stijging met 25 procent. Omgerekend betekent dit dat die buitenlandse werknemers een werkgelengenheidsvolume vertegenwoordigen van 41.000 voltijdse eenheden per jaar tegenover 16.000 in 2011.

In het kader van de taxshift kwam er het formele engagement van de regering-Michel om de loonkosten met 600 miljoen euro in de bouwsector te verlagen. "Maar wanneer treden die steunmaatregelen in werking?", vraagt de Confederatie zich af. "In 2020? Dan zal het te laat zijn voor de werkgelegenheid in de bouwsector, én voor de overheidsfinanciën."

Sinds eind 2011 bedraagt de groei van de bouwactiviteit 4,3 procent. Voor 2015 bedroeg ze 1,6 procent, meer specifiek in het segment nieuwbouw was er een groei van 2 procent. Voor volgend jaar wordt een daling verwacht. Het segment renovatie groeide met een lichte 2,5 procent en de niet-woningbouw zakte met 3 procent. "De marges zijn met minder dan 4 pct zo laag dat de rentabiliteit van de Belgische bedrijven in het gedrang komt", zegt Robert de Mûelenaere. Hij vreest voor een "nieuw economisch model" waarbij de investeringen naar het buitenland verdwijnen en onze jongeren niet meer in de bouw willen werken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234